Δράση διαδικτυακών μαθημάτων (online lessons)
Contact Seminars
Σεμινάρια Εξεύρεσης Συνεργατών
eTwinning PDW
Εργαστήρια Επαγγελματικής Ανάπτυξης
eTwinning events
Ενημερωτικές Ημερίδες Πρεσβευτών

313457_216906828451907_1012343289_nΤα καλύτερα έργα αδελφοποίησης σχολείων της χρονιάς βραβεύτηκαν στις 14/3/2013  στη Λισαβόνα με τα Βραβεία «eTwinning» 2013. Το πρώτο βραβείο (overall prize) απονεμήθηκε στο έργο «Rainbow Village» μέσα από το οποίο γνωρίστηκαν έφηβοι 12 έως 15 ετών από τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, το ΗΒ, την Τουρκία, την Ιταλία, τη Σλοβακία και την Πολωνία! Οι μαθητές δημιούργησαν έναν εικονικό μετά τον Αρμαγεδώνα κόσμο και διερεύνησαν θέματα όπως η επιβίωση, η διατήρηση και η ιθαγένεια. 

Ένα Δημοτικό σχολείο σε ένα μικρό χωριό της Ελλάδας (Γρίζανο Τρικάλων) συμμετέχει στο παγκόσμιο χωριό και θριαμβεύει!!! Eμείς στην ελληνική ΕΥΥ είμαστε περήφανοι για τη διάκρισή σας! 

Αγαπητοί μαθητές: Αποστόλη, Κωνσταντίνα, Χρυσούλα, Κατερίνα, Φένια, Βάσω, Δημήτρη, Ευδοξία, Αθανασία, Έρβιν, Μαρία, Γιώργο, Ελένη, Αποστολία, Δημήτρη, Μιχάλη, Μαρία, Κατερίνα, Βάϊε, Χρίστο, Ελένη, Κώστα και Βάϊε,

Θα θέλαμε να σας δώσουμε θερμά συγχαρητήρια για την διάκρισή σας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του eTwinning 2013 με το έργο σας “ The "rainbow village" project”.  Καταφέρατε να συνεργαστείτε με δημιουργικό τρόπο με τους συνεργάτες σας από τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ιταλία και να δημιουργήσετε ένα φοβερό χωριό με τη δική του δομή, νόμους, σημαία και ύμνο κάνοντας χρήση των Νέων Τεχνολογιών!

Σας ευχόμαστε να συνεχίσετε να οργανώνετε τέτοιες καινοτόμες δραστηριότητες  και επόμενες επιτυχίες που θα μας κάνουν όλους περήφανους!

Θερμά συγχαρητήρια στην εκπαιδευτικό κα. Μπελόγια που εργάστηκε τόσο δημιουργικά με τους μαθητές της στο μάθημα των Αγγλικών αλλά και στο Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου που υποστήριξε την εκπαιδευτικό και τους μαθητές της για την υλοποίηση του eTwinning έργου.

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, δήλωσε: «Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλα τα σχολεία που βραβεύονται: είστε οι πρώτοι! Καθώς διανύουμε το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών, είναι πολύ ταιριαστό να αναδεικνύεται νικητής ένα έργο με επίκεντρο την ιθαγένεια. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για την επιτυχία του προγράμματος "eTwinning". Όπως είμαστε υπερήφανοι και για το γεγονός ότι προσφέρουμε στους νέους τη δυνατότητα να νιώσουν περηφάνια για τον τόπο τους αλλά και για την Ευρώπη, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να μάθουν πώς μπορούν να γίνουν ενεργοί πολίτες της Ευρώπης

Οι νικητές, που επελέγησαν από 300 υποψηφιότητες, μοιράζονται σε τρεις ηλικιακές ομάδες (4-11, 12-15, 16-19 ετών), ενώ υπάρχουν και έξι ακόμη βραβεία για ειδικές κατηγορίες: τα βραβεία εκμάθησης ισπανικής, γαλλικής, γερμανικής και αγγλικής γλώσσας, το βραβείο Marie Skłodowska Curie για τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες και το βραβείο Mevlana για τη διαπολιτισμική κατανόηση.

Το έργο που βραβεύτηκε στην ηλικιακή ομάδα 4-11 ετών είναι το «Friends Fur-ever», το οποίο, με επίκεντρό του τον σκύλο ως τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, έφερε σε επαφή σχολεία από τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Πορτογαλία. Οι νικητές της κατηγορίας 16-19 ετών δημιούργησαν ένα έργο που βασίζεται στις περιπέτειες ενός ψύλλου ταξιδευτή χάρη στο οποίο οι μαθητές έγιναν σεναριογράφοι, σκιτσογράφοι και μεταφραστές. Τα σχολεία που συμμετέχουν βρίσκονται στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Το βραβείο ισπανικής γλώσσας μοιράστηκε σε σχολεία από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Δανία· το βραβείο γαλλικής γλώσσας σε σχολεία από την Ιταλία και την Πολωνία· ενώ σχολεία από τη Γαλλία, την Πολωνία και την Ελλάδα μοιράστηκαν το βραβείο γερμανικής γλώσσας και το βραβείο αγγλικής γλώσσας δόθηκε σε μαθητές από την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Πορτογαλία.

Το βραβείο Marie Skłodowska Curie Prize απονέμεται στο έργο «Fly Me to The Moon», το οποίο συνδύασε τις επιστημονικές παρατηρήσεις ή μετρήσεις με την έρευνα για τις τοπικές παραδόσεις και δοξασίες. Τα σχολεία που κερδίζουν το βραβείο βρίσκονται στη Σλοβενία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πολωνία και την Τουρκία.

Οι νικητές του βραβείου Mevlana δούλεψαν σ’ ένα έργο που είχε τον τίτλο «Διαπολιτισμικός διάλογος μέσα από τα παραμύθια, το θέατρο και την τέχνη». Το έργο αυτό έφερε σε επαφή μαθητές και εκπαιδευτικούς από 29 χώρες, οι οποίοι συνεργάστηκαν με σκοπό να εξοικειωθούν με τη διαφορετική κουλτούρα της χώρας κάθε σχολείου εταίρου.

Ιστορικό

Η τελετή απονομής των βραβείων στη Λισαβόνα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο οποίο συμμετέχουν  500 εκπαιδευτικοί από 33 ευρωπαϊκές χώρες και ανταλλάσουν ιδέες και νέους τρόπους διδασκαλίας, που αξιοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ΤΠΕ, για παράδειγμα.

Το πρόγραμμα «eTwinning» εντάσσεται στο πρόγραμμα Comenius της ΕΕ και επιχορηγείται με 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Δεν χρηματοδοτεί μεμονωμένα προγράμματα, αλλά παρέχει εργαλεία και υποστήριξη προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, όπως π.χ. την πύλη «eTwinning» και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς.

Εθνικές υπηρεσίες υποστήριξης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς και η Κροατία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Τουρκία, η Ελβετία και η πρώην Γιουγκολαβική Δημοκρατία της Μακεδονία προωθούν το πρόγραμμα «eTwinning», παρέχουν κατάρτιση και προσφέρουν υποστήριξη μέσω του διαδικτύου και μέσω τηλεφώνου.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη το «eTwinning» είναι ένας εύκολος και οικονομικά αποδοτικός τρόπος, ώστε τα σχολεία να συμμετέχουν στη διεθνή συνεργασία. Η Επιτροπή διαπίστωσε, επίσης, ότι οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο δίκτυο «eTwinning» βελτίωσαν τις ικανότητές τους, τις σχέσεις τους με τους μαθητές και ανέπτυξαν τα επαγγελματικά τους δίκτυα. Οι μαθητές έδειξαν μεγαλύτερη προθυμία και περισσότερο ομαδικό πνεύμα.

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος Erasmus για όλους το οποίο θα ξεκινήσει το 2014, η Επιτροπή πρότεινε να αναπτυχθεί το δίκτυο «eTwinning» ως πλατφόρμα για όλα τα σχολεία που επιθυμούν να συνεργαστούν σε διασυνοριακό επίπεδο με την υποστήριξη της ΕΕ.

Το πρόγραμμα «eTwinning» συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τη βελτίωση του ψηφιακού γραμματισμού και της συνεργατικής μάθησης από ομοτίμους. Αργότερα, στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει μια στρατηγική σχετικά με την «Ανοικτή εκπαίδευση», προκειμένου να βελτιωθεί η εκπαίδευση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω των νέων τεχνολογιών και των ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων.

Στις αρχές του μήνα, η Επιτροπή εγκαινίασε το πρόγραμμα «eTwinning Plus», το οποίο διευρύνει το δίκτυο καλύπτοντας σχολεία στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Η Επιτροπή σχεδιάζει, επίσης, τη σταδιακή επέκταση του δικτύου προς τις γειτονικές χώρες του Νότου, ξεκινώντας με την Τυνησία .

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Στη δράση eTwinning είναι εγγεγραμμένα 4565 ελληνικά σχολεία και 6838 Έλληνες εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν υλοποιήσει 3413 συνεργασίες. Κάθε χρόνο τουλάχιστον μια ελληνική συνεργασία βραβεύεται με Πανευρωπαϊκό βραβείο eTwinning .

Ιδιαίτερα την φετινή χρονιά διακρίθηκαν 5 ελληνικά σχολεία και 6 εκπαιδευτικοί σε 5 από τις 9 κατηγορίες βραβείων. Συγκεκριμένα διακρίθηκαν οι:

  1. Παρασκευή Μπελόγια,  (Δημοτικό Σχολείο Γριζάνου) -  1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο στην κατηγορία μαθητών 12-15 ετών με το έργο «The rainbow village project»
  2. Άννα Καρύδη-Πηρουνάκη, (Νηπιαγωγείο Καπαρελίου) -  Ειδικό  Ευρωπαϊκό Βραβείο για τη χρήση της Αγγλικής γλώσσας ως ξένη  με το έργο «P.A.L.E Play And Learn English»
  3. Ελένη Κωστοπούλου, (5ο ΓΕΛ Βέροιας): Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο «Marie Curie» με το έργο «Fly me to the Moon»
  4. Μαρία Χατζηγιώση, (Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας): Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο για τη χρήσης της Γερμανικής γλώσσας ως ξένη γλώσσα με το έργο «Direkt aus...»
  5. Μελαχροινή Παπαρδέλη, (Δημοτικό Σχολείο Ζερβοχωρίων, Χαλκιδική) – Βραβείο Μevlana  με το έργο «Intercultural Dialogue Through Fairy Tales, Drama and Art»
  6. Μιλτιάδης Λεοντάκης, (5ο ΓΕΛ Βέροιας): Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο «Marie Curie» με το έργο «Fly me to the Moon»

Πρόσθετα, θα πρέπει να αναφερθούμε στο γεγονός ότι υπήρξαν και άλλες, ιδιαίτερα αξιόλογες, συμμετοχές ελληνικών σχολείων και εκπαιδευτικών,  που συμπεριλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή shortlist:

  1. Πέτρος Μιχαηλίδης (5ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης) Φιναλίστ στα Ευρωπαϊκά Βραβεία και 1ο Εθνικό Βραβείο στην κατηγορία μαθητών 4-11 ετών με το έργο «And the Oscar goes to ...»
  2. Δώρα Μπατσή,  (14ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, Ρέθυμνο) - Φιναλίστ στα Ευρωπαϊκά Βραβεία και 2ο Εθνικό Βραβείο στην κατηγορία μαθητών 4-11 ετών με το έργο «3Ls _ Lighthouses Link lands»
  3. Εμμανουήλ Κοντογιαννάκης (Δημοτικό Σχολείο Παλαιόκαστρου)- Φιναλίστ στα Ευρωπαϊκά Βραβεία με το έργο «Footsteps for peace»
Pin It

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.