Δράση διαδικτυακών μαθημάτων (online lessons)
Contact Seminars
Σεμινάρια Εξεύρεσης Συνεργατών
eTwinning PDW
Εργαστήρια Επαγγελματικής Ανάπτυξης
eTwinning events
Ενημερωτικές Ημερίδες Πρεσβευτών

Οι μαθητές ενός μικρού χωριού θριαμβεύουν μέσω της συμμετοχής τους στη δημιουργία ενός παγκόσμιου πολυπολιτισμικού χωριού!
Το 1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο στην ηλικιακή κατηγορία 12-15 ετών, αλλά και το Bραβείο για το Kαλύτερο Έργο eTwinning της χρονιάς (overall prize 2013) απέσπασαν μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Γριζάνου του Ν. Τρικάλων με τη συμμετοχή τους στο έργο eTwinning (πρόγραμμα ηλεκτρονικής αδελφοποίησης σχολείων) με τίτλο “the Rainbow Village project”.

Η εκπαιδευτικός κ. Παρασκευή Μπελόγια, καθηγήτρια αγγλικών, που συντόνισε και επιμελήθηκε του έργου, παραβρέθηκε στο Συνέδριο eTwinning 2013 στη Λισαβόνα στις 14-16 Μαρτίου μαζί με 500 περίπου εκπαιδευτικούς από 33 ευρωπαϊκές χώρες, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των ευρωπαϊκών βραβείων eTwinning. Το βραβευθέν έργο παρουσιάστηκε στους συνέδρους από τους συντονιστές εκπαιδευτικούς, ενώ μέσω ειδικά διαμορφωμένου περιπτέρου οι ευρωπαϊκές αποστολές είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν περαιτέρω για αυτό.

Για το “Χωριό του Ουράνιου Τόξου”, που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2011-2012, συνεργάστηκαν 286 μαθητές ηλικίας 10-15 ετών από οχτώ σχολεία ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Γαλλία, Ρουμανία, Πολωνία, Τουρκία, Ιταλία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο). 

Kάνοντας χρήση των εργαλείων της πλατφόρμας  eTwinning, αλλά και άλλων  εργαλείων ΤΠΕ, οι μαθητές ολοκλήρωσαν μία σειρά δραστηριοτήτων που στόχευαν στη συνεργατική μάθηση, την καλλιέργεια της διαπολιτισμικής παιδείας και την αναζήτηση ενός δημιουργικού και καινοτόμου τρόπου εκμάθησης της αγγλικής ως ξένης γλώσσας.  

Ακολουθώντας μία αφηγηματική ιστορία φαντασίας, οι συμμετέχοντες έχτισαν μία νέα, εικονική κοινωνία, όπου όλοι οι κάτοικοί της συμβιώνουν αρμονικά. Oι μαθητές αρχικά γνώρισαν ο ένας τον άλλον, συζήτησαν θέματα από την καθημερινότητά τους και συνέκριναν έθιμα και συνήθειες του τόπου τους με τους Ευρωπαίους συνεργάτες τους. 

Αυτά τα δεδομένα, στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθεί ένα εικονικό χωριό, όπου τα μέλη του απέκτησαν νέες ταυτότητες,  περιέγραψαν την ιδανική εικόνα του χωριού, συνεργάστηκαν  για να δημιουργήσουν το έμβλημα, τη σημαία, τον εθνικό ύμνο του χωριού και έθεσαν από κοινού τους νόμους του. 

Ο εικονικός αυτός διαπολιτισμικός τόπος ονομάζεται «Tο Xωριό του Oυράνιου Tόξου» και αποτελεί ένα μίγμα πολιτιστικών στοιχείων και παραδόσεων των συμμετεχόντων στο έργο χωρών. (http://therainbowvillageproject.blogspot.gr/)

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους μαθητές: Αποστόλη Αντωνίου, Κωνσταντίνα Γιαννηνάσιου, Χρυσούλα Δαυλή, Κατερίνα Λίτσιου, Ιφιγένεια Μανώλη, Βάσω Σωτηρίου, Δημήτρη Σωτηρίου Ευδοξία Τσιάμη, Αθανασία Χασιώτη, Ερβίν Γκέκα, Μαρία Αντωνίου, Γιώργο Γιώρα, Ελένη Θεοχαρούλα, Αποστολία Καραμιχαηλίδου, Δημήτρη Λαδόπουλο, Μιχάλη Μανώλη, Μαρία Νεχαλιώτη, Κατερίνα Στάμου, Βάιο Α. Τέλλιο, Βάιο Δ. Τέλλιο, Χρήστο Τέλλιο, Ελένη Τέλλιου, Κώστα Χάμο, αλλά και στην εκπαιδευτικό κ. Παρασκευή Μπελόγια που εργάστηκαν τόσο δημιουργικά στο μάθημα των Αγγλικών και κατάφεραν να κάνουν ένα μικρό περιφερειακό σχολείο να ξεχωρίσει ανάμεσα σε τόσες άλλες αξιόλογες συμμετοχές (περίπου 300 υποψηφιότητες για τα Βραβεία eTwinning 2013) και να γίνει γνωστό στην Ευρώπη.  

Μαθητές του Σχολείου που συμμετείχαν στο έργο μαζί με τη συντονίστρια εκπαιδευτικό θα συναντηθούν με τους συνεργάτες τους, μαθητές και εκπαιδευτικούς, στo ειδικό eTwinning Camp που οργανώνεται για τους νικητές των ευρωπαϊκών βραβείων eTwinning 2013, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας από τις 24 έως τις 28 Απριλίου.

Η συντονίστρια εκπαιδευτικός κ. Παρασκευή Μπελόγια εκφράζει τα θερμά της ευχαριστήρια στο Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Γριζάνου κ. Γιώργο Μπουργάνη που στήριξε την προσπάθεια αυτή και βοήθησε με κάθε δυνατό τρόπο στην υλοποίησή της, στον καθηγητή Μουσικής του Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας του Ν. Πιερίας κ. Άλκη Πλακιά που εθελοντικά προθυμοποιήθηκε να συνθέσει τη μουσική για τον ύμνο του «Χωριού του Ουράνιου Τόξου», στο δάσκαλο της ΣΤ’ τάξης κ. Ισαάκ Συμεώνογλου για τη συμβολή του στη συγγραφή του ύμνου, αλλά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Γριζάνου για την ηθική υποστήριξη που παρείχαν καθόλη τη διάρκεια του έργου.

Πηγή: http://www.trikala.net/news/topika/2013/03/28/trikala-dyo-eyropaika-brabeia-sto-dimotiko-sxoleio-grizanoy

Pin It

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.