Δράση διαδικτυακών μαθημάτων (online lessons)
Contact Seminars
Σεμινάρια Εξεύρεσης Συνεργατών
eTwinning PDW
Εργαστήρια Επαγγελματικής Ανάπτυξης
eTwinning events
Ενημερωτικές Ημερίδες Πρεσβευτών

2o Ευρωπαϊκό Βραβείο eTwinning στην κατηγορία "4-11 ετών"


Σχολείο: Δημοτικό Σχολείο Δημητριτσίου Σερρών

Εκπαιδευτικός: Ζαφείρης Ζαπρούδης (ΠΕ70)

Συνεργαζόμενo σχολείο: Δημοτικό Σχολείο Δ΄ Λατσιών (Κύπρος)

Καρτέλα έργου: 8330


Περιγραφή: Τα παιδιά των δύο σχολείων, της Κύπρου και της Ελλάδας, γράφουν από κοινού ένα βιβλίο, μια ιστορία που έχει σχέση με το νερό. Περιγράφουν τις περιπέτειες που ζει μια σταγόνα νερού, η μικρή Μαριλού, καθώς ταξιδεύει άλλοτε σαν σύννεφο στον ουρανό και άλλοτε στη γη, στα ποτάμια και στη θάλασσα. Γίνεται φίλη με μια ομάδα παιδιών, που τη βοηθούν να σώσει την οικογένειά της από μια πετρελαιοκηλίδα. Η Ελλάδα ξεκίνησε το 1ο κεφάλαιο, συνέχισε η Κύπρος με το 2ο , το 3ο η Ελλάδα κοκ . Στο twinspace μπαίνουν κάθε φορά τα κεφάλαια που γράφονται, καθώς και οι ζωγραφιές των παιδιών που θα εικονογραφήσουν το βιβλίο. Παράλληλα ετοιμάζεται η παρουσίαση του βιβλίου σε Power Point, με κινούμενα σχέδια που φτιάχνουν τα παιδιά στον υπολογιστή, κάτι σαν κουκλοθέατρο σε ψηφιακή μορφή. Σε κουκλοθέατρο με κούκλες φτιαγμένες από τα παιδιά θα παρουσιαστεί η ιστορία στο τέλος της σχολικής χρονιάς, στη σχολική καλοκαιρινή γιορτή.


Links: https://primaryschdimitritsi.wordpress.com/


Αν και η συγγραφή ιστοριών είναι κάτι με το οποίο ασχολούνται αρκετά σχολεία στα πλαίσια του etwinning, η δική μας συνεργασία πρωτοτυπεί στον τρόπο παρουσίασης του βιβλίου καθώς και στο ότι η δουλειά μας δεν σταματά με την ολοκλήρωση της συγγραφής: η ιστορία ξαναγράφεται στο τέλος από την αρχή, αυτή τη φορά όμως σαν σενάριο για να παιχθεί σε κουκλοθέατρο, με κούκλες που φτιάχνουν τα ίδια τα παιδιά.

Παράλληλα δημιουργείται από τα παιδιά σε ηλεκτρονική μορφή μια παρουσίαση των κυριοτέρων σημείων της ιστορίας σε Power Point, όπου έμφαση δίνεται στην κίνηση των εικόνων που έχουν φτιάξει τα ίδια τα παιδιά σε χαρτί αλλά και με το πρόγραμμα της ζωγραφικής στον υπολογιστή. Στο τέλος του έργου θα έχουμε: ένα δεμένο βιβλίο, γραμμένο και εικονογραφημένο από τα παιδιά της Κύπρου και της Ελλάδας, μια παράσταση κουκλοθεάτρου με θέμα την ιστορία (με σκηνικά και κούκλες φτιαγμένες από τα παιδιά) και μια παρουσίαση της ιστορίας σε Power Point. Επιπλέον κάθε παιδί θα πάρει ένα CD, που θα περιέχει όλη τη δουλειά.

Παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου για την συγγραφή της ιστορίας γίνεται στο μάθημα της Γλώσσας, ενώ στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης και των Τεχνικών δουλεύουμε την εικονογράφηση της ιστορίας, το γράψιμο επικοινωνιακών κειμένων και χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Το βιβλίο δίνεται στη δημόσια βιβλιοθήκη Σερρών, η οποία ήδη έχει στα ράφια της δύο παλαιότερα βιβλία που είχαν γράψει τα παιδιά μας. Σε ηλεκτρονική μορφή θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Σχολείου Δημητριτσίου, ώστε να είναι προσιτό σε όλα τα ελληνόφωνα σχολεία της Ευρώπης. Εκτός από το βιβλίο, στην ίδια ιστοσελίδα θα υπάρχει και περίληψη της συνεργασίας με την Κύπρο. Παρουσίαση της δουλειάς θα γίνει σε άλλους εκπαιδευτικούς του νομού Σερρών στο τέλος της χρονιάς στα πλαίσια των Πολιτιστικών Προγραμμάτων. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί του σχολείου γνωρίζουν από κοντά πώς εξελίσσεται το έργο και αρκετές φορές έχουν βοηθήσει διαθέτοντας λίγο από τον χρόνο τους γι αυτό. Ορισμένοι δηλώνουν πρόθυμοι να αναλάβουν ενεργό δράση στο etwinning με τη νέα σχολική χρονιά. Η συνεργασία θα συνεχιστεί και του χρόνου με την Κύπρο.

Τα παιδιά συνδέθηκαν προσωπικά με τους συνεργάτες τους από την Κύπρο, γνωρίζουν συνεχώς καινούργια πράγματα για τη ζωή εκεί, διευρύνοντας έτσι τον τρόπο σκέψης τους. Ταυτόχρονα, επειδή συμμετέχουν και σε ένα άλλο παρόμοιο έργο etwinning με συνεργάτες δύο σχολεία από τη Γαλλία, έχουν την ευκαιρία να ανακοινώνουν στους Γάλλους φίλους τους αρκετά από αυτά που δουλεύουν με τους Κύπριους, τα οποία είναι πολύ πιο απλό να επιτύχουν, μια και έχουν την ίδια μητρική γλώσσα, την ελληνική. Για τα παιδιά μας, που είναι μόνιμοι κάτοικοι μικρών χωριών της Βόρειας Ελλάδας, η συνεργασία με τους ευρωπαίους αυτούς φίλους είναι εξαιρετικά σημαντική για το άνοιγμα των πνευματικών τους οριζόντων.

Η επικοινωνία των σχολείων γίνεται μέσω email και chat. Στο twinspace προσθέτουμε αρχεία, φωτογραφίες, σχέδια μαθητών με προοπτική να γίνει τελικά μία ιστοσελίδα που θα μπορεί να διαβαστεί και από άλλα σχολεία. Η όλη δουλειά καταγράφεται σε ηλεκτρονική μορφή για να δοθεί στο τέλος της χρονιάς στα παιδιά σε CD.

Η γνωριμία παιδιών που ζουν σε μια μακρινή χώρα λειτούργησε ως κίνητρο για την παραγωγή πολυποίκιλου γραπτού λόγου -όχι μόνο για τη συγγραφή του βιβλίου, αλλά και για την επικοινωνία των παιδιών μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας, εκπαιδευτικοί και παιδιά γνωρίζουμε νέους τρόπους δουλειάς μέσα στην τάξη, μας δίνονται πολλά κίνητρα για να βρούμε λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν, βελτιώνουμε τις γνώσεις μας στις νέες τεχνολογίες. Η μάθηση γίνεται ένα είδος παιχνιδιού στο οποίο συμμετέχουν φίλοι από μακριά. Αυξάνεται επίσης σε σημαντικό βαθμό η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε περιβαλλοντικά θέματα (μόλυνση – κατασπατάληση του νερού)


Pin It

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.