��� eTwinning

24o Ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης eTwinningΟκτώβριος 2007

Αγαπητοί μας αναγνώστες,
με χαρά σας στέλνουμε την καθιερωμένη μας μηνιαία ενημέρωση, που για αυτό το μήνα περιλαμβάνει:
  •  νέα σχετικά με την παράταση του εθνικού διαγωνισμού για ζωγραφιές και βίντεο μαθητών «Το νόημα της Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης» έως τις 30 Οκτωβρίου 2007,
  • ενημέρωση για τις μελλοντικές ημερίδες eTwinning που προγραμματίζονται για το 2007-2008 σε όλη την Ελλάδα από το νέο σώμα των πρεσβευτών eTwinning, καθώς και
  • νέα για πληθώρα νέων ευρωπαϊκών διαγωνισμών που σας προτείνουμε να συνδυάσετε με τα eTwinning έργα σας!   
Μέσω αυτών των προτάσεων, σας παροτρύνουμε να «βάλετε την Ευρώπη» στην τάξη σας και να προσφέρετε έτσι μια διαφορετική προοπτική στους μαθητές σας!
 
Τα περιεχόμενα του ενημερωτικού μας δελτίου αυτόν τον μήνα είναι:
Αν επιθυμείτε να αναδείξετε τη συνεργασία σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική δ/νση: etwinning@sch.gr
παρουσιάζοντας σύντομα τη συνεργασία σας – ώστε να την αναρτήσουμε στο http://etwinning.sch.gr και να την προωθήσουμε προς δημοσίευση στο www.etwinning.net.
 
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Παράταση εθνικού διαγωνισμού eTwinning «Το νόημα της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης» έως τις 30 Οκτωβρίου!

 
3 Χρόνια eTwinning - 3 χρόνια δημιουργικής έκφρασης και συνεργατικής μάθησης
 
Η δράση της Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης eTwinning εορτάζει τα τρία χρόνια εφαρμογής της στα σχολεία της Ευρώπης!
Η ελληνική υπηρεσία υποστήριξης της δράσης έχει τη χαρά να διοργανώσει εθνικό eTwinning διαγωνισμό δημιουργίας και έκφρασης, ο οποίος τιτλοφορείται: «Το νόημα της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης»! Στον διαγωνισμό έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν συμμετοχή μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης από εγγεγραμμένες ελληνικές σχολικές μονάδες στο eTwinning ή από ελληνικές σχολικές μονάδες που υλοποιούν μια eTwinning συνεργασία.  
 
Μαθητές Νηπιαγωγείου ή Δημοτικού μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό με ζωγραφιές και σχέδια που θα εκφράζουν την άποψή τους για τη σημασία της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης, ενώ μαθητές Γυμνασίου ή Λυκείου μπορούν να παρουσιάσουν μικρής διάρκειας ψηφιακά βίντεο πάνω στο ίδιο θέμα.
 
Νέα καταληκτική ημερομηνία για υποψηφιότητες ορίζεται η 30η Οκτωβρίου 2007.
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τον εθνικό διαγωνισμό eTwinning
Ηλεκτρονική υποβολή έργων: http://etwinning.sch.gr/contest07/
 
 

Νέες ενημερωτικές ημερίδες eTwinning για το 2007-2008!

Κατά το έτη 2005-2007, οι προωθητές eTwinning με την υποστήριξη της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης διοργάνωσαν πάνω από 130 workshops επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, στα οποία πάνω από 4.000 εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν στα εργαλεία και στη φιλοσοφία της δράσης, ενώ το eTwinning παρουσιάστηκε σε πληθώρα εκπαιδευτικών συνεδρίων, σε ημερίδες και εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα. 
 
Για το έτος 2007-2008, η Ελληνική Υπηρεσία προχώρησε στη σύσταση νέου σώματος πρεσβευτών eTwinning, με στόχο την καλύτερη υποστήριξη των σχολικών μονάδων κατά τόπους. Με απόφαση του Γ.Γ. ΥπΕΠΘ, το σώμα των πρεσβευτών eTwinning για το τρέχον σχολικό έτος αποτελείται από 31 πρεσβευτές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι αναλαμβάνουν να εκπροσωπήσουν τη δράση περιφερειακά.   
 
Από τον Νοέμβριο έως και τον Δεκέμβριο 2007 το σώμα των πρεσβευτών θα αναλάβει να διενεργήσει πλήθος ενημερωτικών ημερίδων eTwinning σε όλη την τη Ελλάδα. Οι ημερίδες θα απευθύνονται τόσο σε αρχάριους στο eTwinning εκπαιδευτικούς όσο και σε προχωρημένους eTwinners.
Τα σχολεία και οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν με σχετικές εγκυκλίους ή απευθείας από τη δ/νση: http://etwinning.sch.gr/events.php, όπου θα μπορούν να δηλώνουν και ηλεκτρονικά συμμετοχή για την ημερίδα ενδιαφέροντός τους.
  
 
Ενημερωθείτε και δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή σε ένα eTwinning workshop στον νομό σας!
 

eLearning Awards 2007!

Επωφεληθείτε των συνεργασιών σας eTwinning και δηλώστε συμμετοχή στα eLearning awards 2007!
Τα βραβεία eLearning Awards  (http://elearningawards.eun.org) διοργανώνονται από το ευρωπαϊκό σχολικό δίκτυο (European Schoolnet) για  έβδομη συνεχή χρονιά. Τα βραβεία επιβραβεύουν τις καλύτερες εργασίες σχετικά με τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην εκπαίδευση, μεταξύ των σχολείων των μελών κρατών του EUN.
 
Οι συμμετοχές θα βραβευτούν σε πλήθος κατηγοριών καλής πρακτικής στη χρήση ΤΠΕ: Σχολείο του μέλλοντος, Το σχολείο e-safe, Προώθηση του Ψηφιακού Αλφαβητισμού, Δημιουργικότητα (τέχνες), Ξένες γλώσσες, Προστασία του Περιβάλλοντος, Μαθηματικά, Επιστήμη και Τεχνολογία, Κοινωνική δικτύωση για συνεργατική μάθηση (eTwinning).
 
Οι εκπρόσωποι από τα προγράμματα που θα βραβευθούν, θα προσκληθούν σε ειδική τελετή απονομής βραβείων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, τον Δεκέμβριο του 2007, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου EMINENT.
 
Όσα σχολεία ή εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται, καλούνται να υποβάλλουν τις εργασίες τους ηλεκτρονικά στο http://elearningawards.eun.org έως τις 11 Νοεμβρίου 2007 (νέα ημερομηνία υποβολής).
Διαβάστε περισσότερα
 
 

Διαγωνισμός Νεότητας για την Ανάπτυξη - Έμφαση στην Αφρική  - Αειφόρος Ανάπτυξη

Η Ευρώπη νοιάζεται! Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοπορεί στην αναπτυξιακή συνεργασία στην Αφρική. Τον Οκτώβριο του 2005, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μία νέα "Στρατηγική για την Αφρική", με μία αποφασιστική δέσμευση να κάνει "περισσότερα, καλύτερα και ταχύτερα".

Νέοι ηλικίας 16 έως 18 ετών
από ολόκληρη την Ευρώπη καλούνται να συμμετάσχουν στη δεύτερη έκδοση του Βραβείου Νεότητας για την Ανάπτυξη, υποβάλλοντας έργα τέχνης για να αναδείξουν την αναπτυξιακή συνεργασία στην Αφρική, γύρω από θέματα Αλλαγής Κλίματος, Νερού και Ενέργειας και Βιώσιμου Τουρισμού.
Όλες οι συμμετοχές πρέπει να αποτελούνται από δύο μέρη:
  • ένα σύντομο μήνυμα
  • ένα έργο τέχνης υπό τη μορφή μίας αφίσας ή μίας πολυμεσικής παρουσίασης
Οι εθνικοί νικητές και επιλαχόντες κάθε χώρας θα προσκληθούν με τους εκπαιδευτικούς τους για μία διήμερη διαμονή στις Βρυξέλλες. Αυτή η επίσκεψη θα συμπεριλαμβάνει και μία τελετή απονομής βραβείων όπου οι μαθητές θα βραβευθούν ως εθνικοί νικητές.
Το γενικό βραβείο θα είναι ένα ταξίδι στην Αφρική το οποίο θα οργανωθεί για τους νικητές και τους εκπαιδευτικούς τους.
Ο διαγωνισμός "Βραβείο Νεότητας για την Ανάπτυξη - Έμφαση στην Αφρική" είναι ανοικτός για μαθητές Ενιαίων Λυκείων και ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ με προθεσμία 06/01/07.
Περισσότερες πληροφορίες
 

Ευρωπαϊκός σχολικός διαγωνισμός: 50 Χρόνια μαζί στη Διαφορετικότητα

Το δίκτυο «European Schoolnet» και το Μουσείο της Ευρώπης καλούν ομάδες μαθητών και σπουδαστών ηλικίας 14 έως 20 ετών να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό, να γνωρίσουν την ομαδική εργασία και να εκφράσουν ιδέες και σκέψεις για τα επόμενα 50 χρόνια της ΕΕ, ανατρέχοντας παράλληλα στα όσα έχουμε επιτύχει από το 1957 μέχρι σήμερα!
Ο διαγωνισμός έχει στόχο να προβάλει και να στηρίξει τη διδασκαλία της ευρωπαϊκής ιδέας στα σχολεία, φέτος που η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει την 50ή της επέτειο.
 
Οι ομάδες μαθητών ενθαρρύνονται να υποβάλουν το έργο τους το οποίο θα έχει προκύψει από ομαδική δραστηριότητα της τάξης τους, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών τους (με βάση θέματα που διδάσκονται). Κάθε ομάδα μαθητών πρέπει να συντονίζεται από δύο εκπαιδευτικούς.
 
Το θέμα του διαγωνισμού είναι «50 χρόνια μαζί στην πολυμορφία» και οι συμμετέχοντες πρέπει να καταθέσουν ένα δοκίμιο και μία εικαστική σύνθεση.
 
Οι νικητές του διαγωνισμού θα κερδίσουν ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες, τον Μάρτιο 2008, όπου θα επισκεφτούν το Μουσείο της Ευρώπης.  Θα υπάρξουν 27 νικήτριες ομάδες, μία από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Κάθε νικήτρια ομάδα θα συνοδεύεται από δύο εκπαιδευτικούς.
Η διορία για την υποβολή συμμετοχών είναι η 31η  Δεκεμβρίου 2007.
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τον διαγωνισμό:
http://www.50years.eun.org/
 

Xperimania: διασκεδαστικά πειράματα και δραστηριότητες στα υλικά και τη χημεία

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί για τα υλικά γύρω σας; Η Xperimania σκοπεύει να βοηθήσει Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς και μαθητές να εξερευνήσουν τις ιδιότητες των υλικών και να κατανοήσουν κάποιες από τις διαδικασίες δημιουργίας υλικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως MP3 players, ρακέτες του τένις και αθλητικά παπούτσια!
 
Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ηλικίας 10 έως 20 ετών προσκαλούνται να πάρουν μέρος σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων και έναν διαγωνισμό σχεδιασμένο για να ενισχύσει τη γνώση των μαθητών για την Πετροχημεία.
 
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.xperimania.net/ και βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και πόρους που απαιτούνται για να ξεκινήσετε.