��� eTwinning

26o Ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης eTwinningΔεκέμβριος 2007 – Ιανουάριος 2008

 
Αγαπητοί μας αναγνώστες,
όλα τα μέλη της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης eTwinning σας ευχόμαστε ολόψυχα χρόνια πολλά και ευτυχές και δημιουργικό το 2008! Με τις θερμότερες ευχές μας, θα είμαστε κοντά σας και το 2008 με νεότερα από την κοινότητα του eTwinning στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και με πλούσια ενημέρωση για ποικίλους εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς στους οποίους μπορείτε να λαμβάνετε μέρος.
Στο αυτό το εορταστικό μας δελτίο σας παρουσιάζουμε τους νικητές του εθνικού διαγωνισμού eTwinning δημιουργίας και έκφρασης: «Το νόημα της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης»! Δείτε πως αποδίδουν εικαστικά μαθητές της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης το νόημα της Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης και πάρτε έμπνευση για τα eTwinning έργα σας.
Επιπλέον, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τον τρίτο eTwinning διαγωνισμό σε εθνικό επίπεδο, για την αναγνώριση των καλύτερων συνεργασιών eTwinning από πλευράς ελληνικών σχολικών μονάδων για το έτος 2006-2007! 
Σας ενημερώνουμε τέλος σχετικά με την παράταση για την προθεσμία υποβολής συμμετοχών στον διαγωνισμό Νεότητας για την Ανάπτυξη 2007, έως τις 31 Μαρτίου 2008.
 
2008 ολόφωτες ευχές από την Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning!
 
Τα περιεχόμενα του ενημερωτικού μας δελτίου αυτόν τον μήνα είναι:
 
 
Αν επιθυμείτε να αναδείξετε τη συνεργασία σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική δ/νση: etwinning@sch.gr
παρουσιάζοντας σύντομα τη συνεργασία σας – ώστε να την αναρτήσουμε στο http://etwinning.sch.gr και να την προωθήσουμε προς δημοσίευση στο www.etwinning.net.
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Οι νικητές του εθνικού διαγωνισμού eTwinning δημιουργίας και έκφρασης: «Το νόημα της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης»!

Η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning, με αφορμή την επιτυχημένη πορεία της δράσης Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης στα σχολεία της Ευρώπης στα τρία χρόνια εφαρμογής της, προκήρυξε για το έτος 2007 εθνικό μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας και έκφρασης: «Το νόημα της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης»!
Μαθητές Νηπιαγωγείου ή Δημοτικού συμμετείχαν στον διαγωνισμό με ζωγραφιές και σχέδια που εκφράζουν την άποψή τους για τη σημασία της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης, ενώ μαθητές Γυμνασίου ή Λυκείου παρουσίασαν μικρής διάρκειας ψηφιακά βίντεο πάνω στο ίδιο θέμα.
Η προθεσμία υποβολής έργων για τον διαγωνισμό έληξε την 30η Οκτωβρίου 2007. Μετά από 2 φάσεις αξιολόγησης, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε τους 1ους νικητές του διαγωνισμού:
 • 1ος νικητής στην κατηγορία "Ζωγραφιές": 5ο Δημοτικό Ν. Σμύρνης
  Τίτλος έργου: ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΙ
  Μαθήτρια: Συρράκου Άννα / ΣΤ’ Δημοτικού
  Συντονίστρια εκπαιδευτικός: Μακαρονοπούλου Σταυρούλα
   
 • 1ος νικητής στην κατηγορία "Βίντεο": 2ο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου
  Τίτλος έργου: ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ
  Μαθητές: Αριόλ Ζάκο, Βασίλης Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Καρούνης, Ελένη Μπάμπη, Μαρώ Νιάρρου, Σκιαδά Αντιγόνη/ Γ’ Γυμνασίου
  Συντονίστρια εκπαιδευτικός: Σμυρνή Σοφία

Έπαινοι θα δοθούν και σε 4 ακόμα έργα για τις ευφάνταστες δημιουργίες των μαθητών.

Δείτε τα νικητήρια έργα του καλλιτεχνικού διαγωνισμού!
 
 

Τρίτος εθνικός διαγωνισμός eTwinning!!!

Για την αναγνώριση των καλύτερων συνεργασιών eTwinning από πλευράς ελληνικών σχολικών μονάδων για το έτος 2006-2007, η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης του Υπ.Ε.Π.Θ. βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να προκηρύξει τον τρίτο eTwinning διαγωνισμό σε εθνικό επίπεδο
Η περίοδος υποβολής των eTwinning συνεργασιών στον διαγωνισμό είναι από 21 Ιανουαρίου έως 22 Φεβρουαρίου 2008.   
Για να λάβουν μέρος οι σχολικές μονάδες στον διαγωνισμό πρέπει να έχουν ήδη συνάψει  συνεργασία με έτερο ευρωπαϊκό σχολείο και να έχουν υλοποιήσει κάποιο έργο στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής εντός του σχολικού έτους 2006-2007. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση για το eTwinning έργο το οποίο συμμετέχει είναι να έχει υποβληθεί αίτηση για Ετικέτα Ποιότητας. 
 
Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες βάσει εκπαιδευτικής βαθμίδας:
 • Νηπιαγωγείο - Δημοτικό (5-12)
 • Γυμνάσιο (13-15) και
 • ΓΕΛ & ΤΕΕ - ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ (16-19)
Θα αποδοθούν βραβεία πρώτα και δεύτερα σε κάθε κατηγορία.
 
Οι καλύτερες ελληνικές συνεργασίες για το σχ. έτος 2006-2007 θα βραβευθούν σε ειδική τελετή την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008, στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τον εθνικό διαγωνισμό eTwinning
 
 

Απολογισμός ενημερωτικών ημερίδων eTwinning Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2007!

Κατά τα σχολικά έτη 2005-2007, από την Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning και τους προωθητές της δράσης eTwinning διοργανώθηκαν επιτυχώς περισσότερα από 140 eTwinning workshops σε όλη την Ελλάδα και επιμορφώθηκαν πάνω από 4500 Έλληνες εκπαιδευτικοί στη φιλοσοφία και τα εργαλεία του eTwinning.
H Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης eTwinning και η δραστήρια ομάδα των πρεσβευτών eTwinning, διοργάνωσαν και εφέτος πληθώρα ενημερωτικών workshops eTwinning σε όλη την Ελλάδα, από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου 2007. Συνολικά 39 ενημερωτικές ημερίδες eTwinning έλαβαν χώρα σε διάστημα ενός μηνός, στις οποίες επιμορφώθηκαν πάνω από 1.100 Έλληνες εκπαιδευτικοί.
Οι ενημερωτικές ημερίδες θα συνεχιστούν και εντός του 2008, τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους eTwinners. Οι προσεχείς ημερίδες θα ανακοινωθούν στη δ/νση: http://etwinning.sch.gr/events.php, όπου μπορείτε και να υποβάλετε συμμετοχή επιλέγοντας την αντίστοιχη ελληνική περιφέρεια του workshop του ενδιαφέροντος σας.
 
 

Ευρωπαϊκά Σχολεία που επιθυμούν συνεργασία με Ελληνικά Σχολεία

Σας ενημερώνουμε ότι, στον επίσημο ιστότοπο της ελληνικής ΕΥΥ, προσθέτουμε κατά καιρούς σχολεία που επικοινώνησαν απευθείας με το Ελληνικό NSS και εξέφρασαν την επιθυμία συνεργασίας με Ελληνικά σχολεία.
Τελευταία καταχώρηση:
Όνομα Σχολείου: School M.Sadoveanu. (Ημ. Καταχώρησης: 3/1/2008)
Κατηγορία: Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Χώρα: Ρουμανία
Όνομα Εκπαιδευτικού: Niculae Caldararu
E-mail:ynkgal@yahoo.com
Προτεινόμενο θέμα συνεργασίας: Ι am a teacher from Romania and I’d like to do an eTwinning project not very difficult. My wish is to find a partner so that my students can exchange emails, make friends and motivate them to learn more English to improve their communication.
Δείτε άλλες προσκλήσεις για συνεργασία από ευρωπαϊκά σχολεία
 
 

Επιτρέπεται η ανάρτηση φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων μαθητών σε δημόσια Twinspaces;

Γενικότερα, θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων φωτογραφιών μαθητών για την ασφάλεια και προφύλαξη των ίδιων των μαθητών. Σε ένα δημόσιο twinspace μπορείτε να αναρτήσετε τις παρουσιάσεις σας χωρίς να δημοσιεύσετε όσες έχουν φωτογραφίες παιδιών. Εάν χρειάζεται να δημοσιεύσετε φωτογραφίες τότε θα πρέπει να είναι μακρινές και ομαδικές ώστε να μην φαίνονται καθαρά τα πρόσωπα των παιδιών.
Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται η δημοσίευση προσωπικών στοιχείων μαθητών (e-mail, ονοματεπώνυμο, στοιχεία επικοινωνίας), ιδιαίτερα όταν αυτά είναι σε συνδυασμό με φωτογραφίες ώστε να προστατεύετε τους μαθητές σας από ανεπιθύμητη αλληλογραφία - spam αλλά και από κακόβουλους χρήστες.
Διαβάστε περισσότερα
 
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Κάλαντα στην Ευρώπη – Ένα Online eTwinning Έργο

Ακριβώς τη στιγμή των διακοπών, 14 σχολεία σε 10 χώρες μοιράζονται πληροφορίες για τον εορτασμό των Χριστουγέννων στην Ευρώπη μέσω ενός blog.
Αγγίζοντας τα πάντα γύρω από τα Χριστούγεννα, από τα κάλαντα έως τις εορταστικές συνταγές, αυτά τα δεκατέσσερα σχολεία από τη Ρουμανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ισλανδία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Λιθουανία και την Ισπανία μοιράζονται τις γιορτινές τους παραδόσεις με τους φίλους τους από ολόκληρη την Ευρώπη.
Επισκεφθείτε το eTwinning blog Κάλαντα στην Ευρώπη!
Αυτό το εορταστικό blog απευθύνεται σε μαθητές κάθε ηλικίας για να επικοινωνήσουν με όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές σε ολόκληρη την Ευρώπη και να μοιραστούν τις παραδόσεις τους, τις σκέψεις τους και τα έργα τέχνης σχετικά με την περίοδο των Χριστουγέννων.
 
 

Παράταση προθεσμίας υποβολής συμμετοχών έως 31 Μαρτίου 2008 για τον διαγωνισμό Νεότητας για την Ανάπτυξη - Έμφαση στην Αφρική

 
Η Ευρώπη νοιάζεται! Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοπορεί στην αναπτυξιακή συνεργασία στην Αφρική. Τον Οκτώβριο του 2005, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μία νέα "Στρατηγική για την Αφρική", με μία αποφασιστική δέσμευση να κάνει "περισσότερα, καλύτερα και ταχύτερα".
Νέοι ηλικίας 16 έως 18 ετών από ολόκληρη την Ευρώπη καλούνται να συμμετάσχουν στη δεύτερη έκδοση του Βραβείου Νεότητας για την Ανάπτυξη, υποβάλλοντας έργα τέχνης για να αναδείξουν την αναπτυξιακή συνεργασία στην Αφρική, γύρω από θέματα Αλλαγής Κλίματος, Νερού και Ενέργειας και Βιώσιμου Τουρισμού.
Νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής έργων είναι η 31η Μαρτίου 2008.  
Όλες οι συμμετοχές πρέπει να αποτελούνται από δύο μέρη:
 • ένα σύντομο μήνυμα 
 • ένα έργο τέχνης υπό τη μορφή μίας αφίσας ή μίας πολυμεσικής παρουσίασης
Οι εθνικοί νικητές και επιλαχόντες κάθε χώρας θα προσκληθούν με τους εκπαιδευτικούς τους για μία διήμερη διαμονή στις Βρυξέλλες. Αυτή η επίσκεψη θα συμπεριλαμβάνει και μία τελετή απονομής βραβείων όπου οι μαθητές θα βραβευθούν ως εθνικοί νικητές.
Το γενικό βραβείο θα είναι ένα ταξίδι στην Αφρική το οποίο θα οργανωθεί για τους νικητές και τους εκπαιδευτικούς τους.
Ο διαγωνισμός "Βραβείο Νεότητας για την Ανάπτυξη - Έμφαση στην Αφρική" είναι ανοικτός για μαθητές Ενιαίων Λυκείων και ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ με νέα προθεσμία 31/03/08.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.dyp2007.org/