��� eTwinning

30o Ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης eTwinningΙούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος 2008

Αγαπητοί μας αναγνώστες,
το καλοκαιρινό μας δελτίο ενημέρωσης περιέχει πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και τους διαγωνισμούς eTwinning που προβλέπονται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στο πλαίσιο των Εβδομάδων eTwinning 2008. Πάρτε μια πρώτη γεύση από όσα νέα και ενδιαφέροντα ετοιμάζονται για εσάς και τους μαθητές σας από τις Υπηρεσίες Υποστήριξης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Διαβάστε επίσης για τον διαγωνισμό επιστημών Innovating Minds καθώς και για την υπηρεσία δημιουργίας blogs (ιστολογίων) από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς!
Όλα τα μέλη της ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης eTwinning
σας ευχόμαστε καλό και ξεκούραστο καλοκαίρι!
  
Τα περιεχόμενα του ενημερωτικού μας δελτίου αυτόν τον μήνα είναι: 
 
Αν επιθυμείτε να αναδείξετε τη συνεργασία σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική δ/νση: etwinning@sch.gr
παρουσιάζοντας σύντομα τη συνεργασία σας – ώστε να την αναρτήσουμε στο http://etwinning.sch.gr και να την προωθήσουμε προς δημοσίευση στο www.etwinning.net.
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Ελληνικά Σχολεία που Βραβεύθηκαν με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας, Ιούλιος 2008

Συγχαρητήρια σε όλα τα Ελληνικά σχολεία που βραβεύθηκαν με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας Ιουλίου 2008!
Από 354 Σχολεία που βραβεύθηκαν συνολικά στην Ευρώπη, τα 16 ήταν Ελληνικά. Στον σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τον κατάλογο με τα Ελληνικά σχολεία που βραβεύθηκαν με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας στον 4o γύρο της. Εκτός από το όνομα του σχολείου (και το όνομα του καθηγητή) υπάρχουν πληροφορίες για το έργο που τους χάρισε την Ετικέτα Ποιότητας.
 

Πως δηλώνω τη λήξη του eTwinning έργου μου;

Από τη στιγμή που έχετε ολοκληρώσει το έργο σας, μπορείτε να το δηλώσετε μέσω του eTwinning Desktop.
Μεταβείτε στη σελίδα Προφίλ ->Διαχείριση των έργων μου. Στο έργο που θέλετε να χαρακτηρίσετε ως ολοκληρωμένο πατήστε τo εικονίδιο   "Λήξη του έργου".
Σας συνιστούμε πριν τον ορισμό ως ολοκληρωμένο,  να κάνετε και μια τελευταία καταχώρηση στην κάρτα προόδου και σε περίπτωση που δεν το έχετε κάνει ήδη, μπορείτε να κάνετε αίτηση για την ετικέτα ποιότητας.
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Ξεκινήστε δυναμικά τη Νέα Σχολική Χρονιά

Ανεξάρτητα από το εάν δεν έχετε ακόμη συμμετάσχει στο eTwinning ή επιθυμείτε να αναπτύξετε κάτι καινούργιο, ένα έργο συνεργασίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσουν οι μαθητές τη νέα σχολική χρονιά καθώς επίσης και να εδραιώσουν μία καλή βάση για μελλοντική εργασία με σχολεία συνεργάτες κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Μερικά βασικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε είναι τα εξής:
 • Δημιουργήστε μία ιδέα
 • Ενσωματώστε την ιδέα σας στη σχολική χρονιά
 • Αναπτύξτε την πρωτοβουλία σας
 • Βρείτε το δίδυμό σας
 
 

Εβδομάδες eTwinning 2008!

Το σχολικό έτος 2007-2008 έχει λάβει τέλος και η Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης καθώς και οι Εθνικές Υπηρεσίες eTwinning προετοιμάζουν εκδηλώσεις, διαγωνισμούς και άλλα γεγονότα για τη νέα σχολική χρονιά, στο πλαίσιο των Εβδομάδων eTwinning 2008 από 1η έως 31η Οκτωβρίου 2008. Πάρτε μια πρώτη γεύση:

1. Ανακαλύψτε τη νέα Πύλη eTwinning!
Από 1η Οκτωβρίου 2008 προετοιμαστείτε για τη νέα μορφή της Πύλης του eTwinning! Τα εγγεγραμμένα μέλη θα μπορούν να πάρουν μέρος σε μια σειρά από δραστηριότητες γνωριμίας με τη νέα Πύλη και οι πρώτοι 50 συμμετέχοντες θα κερδίσουν πακέτα δώρων με καλούδια eTwinning.
2. Εγγράψτε ένα νέο έργο eTwinning!
Εβδομαδιαία λοταρία για νέα έργα eTwinning με δώρο μια webcam με ακουστικά και μικρόφωνο για όλους τους συνεργάτες!
3. Προτείνετε το eTwinning σε έναν φίλο!
Μέσω ηλεκτρονικής φόρμας, τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να στείλουν μια σύσταση για συμμετοχή στο eTwinning στους συναδέλφους τους. Για κάθε συνάδελφο που εγγράφεται κερδίζουν ένα πόντο. Οι τρεις πρώτοι που θα συλλέξουν τους περισσότερους πόντους θα κερδίσουν από ένα μαγνητόφωνο iRiver.
4. Δραστηριότητες έργων
Οι eTwinners θα μπορούν να πάρουν περισσότερες ιδέες από το νέο πακέτο δραστηριοτήτων έργου που θα προετοιμάσει η Ομάδα των Εκπαιδευτικών eTwinning.
5. eTwinning Blog εκπαιδευτικών
Οι eTwinners θα μπορούν να δημοσιεύσουν ενδιαφέροντα και βοηθητικά άρθρα στο eTwinning blog των εκπαιδευτικών. Οι συγγραφείς των καλύτερων δημοσιεύσεων θα συμμετάσχουν στο ετήσιο eTwinning συνέδριο 2009.
6. Εκδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο
Κάθε Εθνική Υπηρεσία προετοιμάζει eTwinning εκδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο για τη νέα σχολική χρονιά. Οι εκδηλώσεις θα γνωστοποιηθούν από τον Σεπτέμβρη 2008.
 

Διαγωνισμός επιστημών «Innovating Minds»

Ο διαγωνισμός «Innovating Minds» - Τσέχικα Βραβεία για νέους Ευρωπαίους έχει στόχο να καλύψει το κενό που υπάρχει στην αναγνώριση του ταλέντου των νέων της Ευρώπης στις επιστήμες και να συνεισφέρει στην καλλιέργεια ενδιαφέροντος των νέων της Ευρώπης για επιστημονικές και ερευνητικές περιοχές.
Ο διαγωνισμός θα αναδείξει τις καλύτερες προτάσεις σε πέντε κατηγορίες:
α) Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών
β) Υγεία και Ποιότητα ζωής
γ) Περιβάλλον, Βραβείο Ιδρύματος Veolia Voda
δ) Καινοτομίες προϊόντων και Τεχνολογίας, Βραβείο Aero Vodochody
ε) Σχέδιο και Αρχιτεκτονική
Θα δοθεί ένα βραβείο σε κάθε κατηγορία, το οποίο θα είναι χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 euro ανά νικητή.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 10η Σεπτεμβρίου 2008.
Δικαίωμα υποβολής προτάσεων έχουν Ευρωπαίοι πολίτες που δεν θα έχουν συμπληρώσει το 19ο ηλικιακό τους έτος έως την ημερομηνία υποβολής.
Ο νικητής κάθε κατηγορίας θα προσκληθεί στην τελετή απονομής του διαγωνισμού, η οποία θα λάβει χώρα στην Πράγα στις 22 Οκτωβρίου 2008.
 

Παροχή υπηρεσίας δημιουργίας ιστολογίων στους Έλληνες εκπαιδευτικούς και μαθητές

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) παρέχει τη δυνατότητα σε σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές να αποκτήσουν και να συντηρήσουν εύκολα, γρήγορα και απλά ένα συνεργατικό εργαλείο δεύτερης γενιάς, το δικό τους Ιστολόγιο (blog). Αποκτήσετε το δικό σας Ιστολόγιο (blog),  μέσα σε διάστημα δευτερολέπτων!!! Απλώς συνδεθείτε με το όνομα χρήστη και τον κωδικό που διαθέτετε στο ΠΣΔ και αυτόματα θα έχετε στη διάθεση σας το προσωπικό σας Ιστολόγιο.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της Υπηρεσίας Ιστολογίων (http://blogs.sch.gr) του ΠΣΔ είναι:
 • Κάθε μέλος του ΠΣΔ μπορεί να αποκτήσει ένα προσωπικό ιστολόγιο.
 • Επιτρέπεται η ανάρτηση δημοσιεύσεων, άρθρων και σχολίων μόνο από τα πιστοποιημένα μέλη του ΠΣΔ.
 • Επιλογή αισθητικού θέματος - εμφάνισης από μία μεγάλη συλλογή 90 πλήρως εξελληνισμένων θεμάτων (themes).
 • Πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον διαχείρισης και συγγραφής άρθρων.
 • Εύκολη προσθήκη ενσωματωμένου (embedded) video.
 • Εύκολη προσθήκη χώρου συζητήσεων (forum) σε κάθε ιστολόγιο.
 • Στατιστικά επισκεψιμότητας για το προσωπικό ιστολόγιο κάθε μέλους.
 • Δυνατότητα συντακτών περισσότερων του ενός σε ένα ιστολόγιο π.χ. ιστολόγιο σχολείου ή τάξης.
 • Διαθέσιμος χώρος αρχείων ιστολόγιου 200ΜΒ.
Περισσότερες πληροφορίες: