��� eTwinning

31o Ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης eTwinningΣεπτέμβριος 2008

 
Αγαπητοί μας αναγνώστες,
με ιδιαίτερη χαρά ξεκινάμε τη φετινή σχολική χρονιά, η οποία αποτελεί ορόσημο για τη δράση Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης: το eTwinning περνά σε μια νέα εποχή «κοινωνικής δικτύωσης» των σχολείων της Ευρώπης, καθώς επιχειρεί να φέρει τους Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς πιο κοντά, μέσα από τη νέα Δικτυακή Πύλη eTwinning. Διαβάστε για τη νέα Πύλη στο τμήμα «Νέα της Κεντρικής Υπηρεσίας Υποστήριξης», όπως επίσης και για τις εκδηλώσεις και τους διαγωνισμούς eTwinning που προβλέπονται από 01 έως 31 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των Εβδομάδων eTwinning 2008.
Σε εθνικό επίπεδο, σας παρουσιάζουμε έναν νέο, «φρέσκο» διαγωνισμό για τα eTwinning έργα σας: Ο εθνικός διαγωνισμός eTwinning δημιουργίας ιστολογίων (blogs), με τίτλο «e-στολόγιο» έχει ως στόχο να αναδειχτεί η δημιουργική και καινοτόμος διάσταση της δράσης Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης.
Ενημερωθείτε τέλος για τις επικείμενες ενημερωτικές ημερίδες eTwinning σε όλη την Ελλάδα που θα ανακοινωθούν εντός του μηνός Οκτωβρίου. 
Όλα τα μέλη της ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης eTwinning
σας ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά!
  Τα περιεχόμενα του ενημερωτικού μας δελτίου αυτόν τον μήνα είναι: 
 
Αν επιθυμείτε να αναδείξετε τη συνεργασία σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική δ/νση: etwinning@sch.gr
παρουσιάζοντας σύντομα τη συνεργασία σας – ώστε να την αναρτήσουμε στο http://etwinning.sch.gr και να την προωθήσουμε προς δημοσίευση στο www.etwinning.net.
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Διαγωνισμός eTwinning e-στολόγιο!  

Με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2009 ως ευρωπαϊκή χρονιά Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης έχει τη χαρά να διοργανώσει εθνικό διαγωνισμό eTwinning δημιουργίας ιστολογίων (blogs), με τίτλο «e-στολόγιο» και στόχο να αναδειχτεί η δημιουργική και καινοτόμος διάσταση της δράσης Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης. Σας προσκαλούμε να δημιουργήσετε εύκολα ένα ιστολόγιο, να παρουσιάσετε τα - κατά τη γνώμη σας - καινοτόμα και δημιουργικά στοιχεία (δραστηριότητες, εκδηλώσεις, εργασίες κτλ.) του eTwinning έργου σας και να κερδίσετε πλούσια δώρα!
 
Στον διαγωνισμό «e-στολόγιο» έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν συμμετοχή ομάδες μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους από εγγεγραμμένες ελληνικές σχολικές μονάδες στο eTwinning που υλοποίησαν μια eTwinning συνεργασία εντός του 2007-2008 ή ξεκινούν/συνεχίζουν ένα eTwinning έργο εντός του σχολικού έτους 2008-2009 και πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολών συμμετοχής στον διαγωνισμό (28-02-2009).  
  
Για την κατασκευή των ιστολογίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε δωρεάν  υπηρεσία κατασκευής blogs της επιλογής σας ή η δωρεάν υπηρεσία http://blogs.sch.gr/  από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, όπου σας παρέχεται η δυνατότητα να αποκτήσετε το δικό σας Ιστολόγιο,  μέσα σε διάστημα δευτερολέπτων!!! Απλώς συνδεθείτε με το όνομα χρήστη και τον κωδικό που διαθέτετε στο ΠΣΔ και αυτόματα θα έχετε στη διάθεση σας το προσωπικό σας Ιστολόγιο.
 
Οι κατηγορίες του διαγωνισμού είναι τρεις: 1. Νηπιαγωγεία και Δημοτικά 2. Γυμνάσια 3. Γενικά λύκεια και ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.
 
Οι πρώτοι νικητές από κάθε κατηγορία θα προσκληθούν στην Αθήνα εντός του 2009, για να παραστούν στην τελετή απονομής του διαγωνισμού, η οποία θα συμπέσει με την απονομή για τα 4α εθνικά βραβεία eTwinning. Τα βραβεία των πρώτων νικητών θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο και θα περιλαμβάνουν ταξίδια και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Η υποβολή συμμετοχών θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας υποβολής έργων (διαθέσιμη σε λίγο καιρό).
 
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η 28η Φεβρουαρίου 2009.
 
Περισσότερες πληροφορίες
Οδηγίες για τις υποψηφιότητες
 
 

Νέες ημερίδες eTwinning 2008-09

 
Το σώμα των πρεσβευτών eTwinning αποτελείται από 27 έμπειρους Έλληνες εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν ήδη διενεργήσει εντός του 2007-2008 πάνω από 40 ενημερωτικές συνεδρίες εργασίας eTwinning σε όλη την Ελλάδα και στις οποίες έχουν επιμορφωθεί πάνω από 1.100 Έλληνες εκπαιδευτικοί στα εργαλεία και στη φιλοσοφία της ευρωπαϊκής δράσης Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης. Συνολικά από το 2005 έχουν διοργανωθεί πάνω από 180 ημερίδες για τη δράση, με περισσότερους από 6.000 επιμορφούμενους Έλληνες εκπαιδευτικούς.
Οι πρεσβευτές eTwinning, με την καθοδήγηση της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης, θα αναλάβουν και για τη φετινή σχολική χρονιά τη διοργάνωση ανάλογου πλήθους ενημερωτικών εκδηλώσεων για τη δράση eTwinning σε όλη την Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν με εγκύκλιο που θα αποσταλεί στη σχολική τους μονάδα και θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικά στη δ/νση: www.etwinning.gr.   
 
 

Επιμόρφωση 2008-09 πρεσβευτών eTwinning σε εργαλεία ηλεκτρονικής μάθησης

 
Εντός του 2008 και κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, πραγματοποιήθηκε επίσημα το πρώτο online σεμινάριο eTwinning με θέμα "Τα διαθεματικά σχέδια εργασίας και η δράση eTwinning". Έχοντας ως στόχο την περαιτέρω διενέργεια επόμενων επιμορφωτικών κύκλων ηλεκτρονικής μάθησης για το eTwinning, η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, πραγματοποιεί εβδομαδιαία επιμόρφωση των πρεσβευτών eTwinning σε εργαλεία ηλεκτρονικής μάθησης με εστίαση στη δράση Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης, από 20-25 Οκτωβρίου, στην Αθήνα.
Εντός του 2009 θα πραγματοποιηθούν επιπρόσθετοι επιμορφωτικοί κύκλοι online σεμιναρίων για την κατάρτιση των εκπαιδευτικών στα εργαλεία και τη φιλοσοφία της δράσης eTwinning. Για την άμεση ενημέρωση σας, θα αποσταλεί σχετική ανακοίνωση από την Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning στην ηλεκτρονική θυρίδα των εκπαιδευτικών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Νέα δικτυακή Πύλη eTwinning: νέα εποχή για τη δράση Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης!

Η δικτυακή Πύλη eTwinning άλλαξε πρόσωπο για να μας υποδεχτεί σε μια νέα εποχή κοινωνικής εκπαιδευτικής δικτύωσης! Στη νέα έκδοση της Πύλης eTwinning έμφαση έχει δοθεί στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο «οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συναντώνται και να επικοινωνούν, να ανταλλάσσουν ιδέες, να δημιουργούν μία δικτυακή συζήτηση που μπορεί στη συνέχεια να εξελιχθεί σε ένα έργο, κ.λ.π.»

Ο Santi Scimeca, Project Manager του eTwinning στην Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης, σχολιάζει σχετικά:

«…αυτό που πλέον προσφέρουμε στους καθηγητές είναι μία εικονική οικία όπου μπορούν να συναντηθούν με ασφάλεια και να συνεργαστούν ανεπίσημα αλλά αποτελεσματικά. Η Δικτυακή Πύλη εξελίχθηκε από μία πύλη που βασίζεται στο έργο σε μία πλατφόρμα που βασίζεται στη συνεργασία, όπου η άτυπη και ταχεία μάθηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και όπου η εκατέρωθεν συνεισφορά είναι κυρίαρχη. Στο προσεχές μέλλον θα δώσουμε επίσης την ευκαιρία στα μέλη να δημιουργήσουν και να προσχωρήσουν σε περιορισμένες ομάδες, πλήρως ενσωματωμένες στη Δικτυακή Πύλη, όπου θα υπάρχουν εργαλεία που θα επιτρέπουν στα μέλη να συνεργάζονται για ένα θέμα. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο επαγγελματικής εξέλιξης που θεωρήσαμε ότι έλειπε από την προηγούμενη έκδοση της Δικτυακής Πύλης.

…το eTwinning θα μπορούσε να γίνει μία κοινότητα σχολείων. Στις μέρες μας, όλοι μιλούν για το web 2.0 και την κοινωνική δικτύωση. Στο eTwinning όλα αυτά συμβαίνουν εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό που χρειαζόταν ήταν απλά να διευκολύνουμε τη διαδικασία της κοινωνικής και μαθησιακής δικτύωσης και να παρέχουμε εργαλεία, περιεχόμενο και χαρακτηριστικά τα οποία ταιριάζουν σε μία πιο κοινοτικού προσανατολισμού προσέγγιση

Διαβάστε το πλήρες άρθρο για τη νέα Πύλη eTwinning

 

Εβδομάδες eTwinning 2008: Λάβετε μέρος σήμερα!

Για τον εορτασμό της έναρξης της νέας Δικτυακής Πύλης του eTwinning και του σχολικού έτους 2008-2009, διατίθενται από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης μία σειρά δραστηριοτήτων που έχουν προγραμματιστεί για να σας βοηθήσουν να συμμετάσχετε αυτό το φθινόπωρο στο eTwinning. Είτε έχετε εγγραφεί στη Δικτυακή Πύλη ή έχετε ήδη συμμετάσχει στο eTwinning, τώρα είναι η στιγμή να εμπνευστείτε και να πραγματοποιήσετε τις ιδέες σας!
Οι περισσότερες δραστηριότητες των Εβδομάδων eTwinning συνδέονται με βραβεία! Εξασφαλίστε τη συμμετοχή σας σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δραστηριότητες:

 

Παροχή υπηρεσίας δημιουργίας ιστολογίων στους Έλληνες εκπαιδευτικούς και μαθητές Γυμνασίου

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) παρέχει τη δυνατότητα σε σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές να αποκτήσουν και να συντηρήσουν εύκολα, γρήγορα και απλά ένα συνεργατικό εργαλείο δεύτερης γενιάς, το δικό τους Ιστολόγιο (blog). Αποκτήσετε το δικό σας Ιστολόγιο (blog),  μέσα σε διάστημα δευτερολέπτων!!! Απλώς συνδεθείτε με το όνομα χρήστη και τον κωδικό που διαθέτετε στο ΠΣΔ και αυτόματα θα έχετε στη διάθεση σας το προσωπικό σας Ιστολόγιο.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της Υπηρεσίας Ιστολογίων (http://blogs.sch.gr) του ΠΣΔ είναι:
  • Κάθε μέλος του ΠΣΔ μπορεί να αποκτήσει ένα προσωπικό ιστολόγιο.
  • Επιτρέπεται η ανάρτηση δημοσιεύσεων, άρθρων και σχολίων μόνο από τα πιστοποιημένα μέλη του ΠΣΔ.
  • Επιλογή αισθητικού θέματος - εμφάνισης από μία μεγάλη συλλογή 90 πλήρως εξελληνισμένων θεμάτων (themes).
  • Πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον διαχείρισης και συγγραφής άρθρων.
  • Εύκολη προσθήκη ενσωματωμένου (embedded) video.
  • Εύκολη προσθήκη χώρου συζητήσεων (forum) σε κάθε ιστολόγιο.
  • Στατιστικά επισκεψιμότητας για το προσωπικό ιστολόγιο κάθε μέλους.
  • Δυνατότητα συντακτών περισσότερων του ενός σε ένα ιστολόγιο π.χ. ιστολόγιο σχολείου ή τάξης.
  • Διαθέσιμος χώρος αρχείων ιστολόγιου 200ΜΒ.
Περισσότερες πληροφορίες: