��� eTwinning

32o Ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης eTwinningΟκτώβριος 2008

 
Αγαπητοί μας αναγνώστες,
Από τους πρώτους μήνες της νέας σχ. χρονιάς διαφαίνονται ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της αναβάθμισης της Πύλης eTwinning www.etwinning.net, η οποία φιλοδοξεί με τη νέα της μορφή να αποτελέσει σημείο κοινωνικής δικτύωσης και επαγγελματικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών της Ευρώπης: οι εγγραφές εκπαιδευτικών στη νέα Πύλη τους πρώτους αυτούς μήνες είναι αυξημένες κατά 20% σε σχέση με άλλες χρονιές. Στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας της δράσης σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στις Πιλοτικές Ομάδες eTwinning - εικονικοί τόποι για συζήτηση, ανταλλαγή καλών πρακτικών και έμπνευση με πολλούς τρόπους των εκπαιδευτικών που είναι εγγεγραμμένοι στη δράση.
 
Σας ενημερώνουμε επίσης για τις επικείμενες ενημερωτικές ημερίδες eTwinning που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2008 και για τον εθνικό διαγωνισμό eTwinning δημιουργίας ιστολογίων (blogs), με τίτλο «e-στολόγιο» που βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Μάθετε τέλος για τις ημερομηνίες, τις κατηγορίες, τα βραβεία και τον τρόπο υποβολής συμμετοχής στα φετινά Ευρωπαϊκά Βραβεία eTwinning, στα οποία μπορείτε να υποβάλλετε το eTwinning έργο σας έως 30 Νοεμβρίου 2008. 
Καλή ανάγνωση!
  
Τα περιεχόμενα του ενημερωτικού μας δελτίου αυτόν τον μήνα είναι: 
 
Αν επιθυμείτε να αναδείξετε τη συνεργασία σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική δ/νση: etwinning@sch.gr
παρουσιάζοντας σύντομα τη συνεργασία σας – ώστε να την αναρτήσουμε στο http://etwinning.sch.gr και να την προωθήσουμε προς δημοσίευση στο www.etwinning.net.
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Επιμορφωτικές ημερίδες eTwinning πανελλαδικά εντός του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2008!

 
Το σώμα των πρεσβευτών eTwinning, με την καθοδήγηση της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης, αναλαμβάνουν και εφέτος τη διοργάνωση πλήθους ενημερωτικών εκδηλώσεων για τη δράση eTwinning κατά τόπους σε όλη την Ελλάδα.
Οι φετινές ημερίδες θα επικεντρώσουν στην νέα πύλη eTwinning και στα καινούργια εργαλεία της πλατφόρμας, καθώς και στο νέο στοιχείο κοινωνικής δικτύωσης που χαρακτηρίζει τη νέα πλατφόρμα eTwinning.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν ήδη να δουν τις προγραμματισμένες ημερίδες για φέτος σε όλη την Ελλάδα και να δηλώσουν συμμετοχή στην ημερίδα του ενδιαφέροντός τους ηλεκτρονικά στη δ/νση: http://www.etwinning.gr/events.php  (η λίστα των ημερίδων θα ανανεώνεται συνεχώς έως μέσα Νοεμβρίου).   

 

Εγκύκλιος για τη 2ωρη συμπλήρωση ωραρίου/υπερωριακή απασχόληση για ένα eTwinning πρόγραμμα

Από το 2006-07 τo eTwinning συμπεριλαμβάνεται στα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων και ως εκ τούτου όλοι οι εκπαιδευτικοί που τρέχουν eTwinning συνεργασίες και εφόσον τα έργα καλύπτουν συγκεκριμένα κριτήρια (λεπτομέρειες: http://www.etwinning.gr/index.php?pubId=1&issueId=3&sectionId=54&articleId=0&resultset=1&userRole=anonymoys&imapUser=) μπορούν να αιτηθούν 2ωρη συμπλήρωση ωραρίου ή υπερωριακή απασχόληση. Η σχετική εγκύκλιος για τη σχολική χρονιά 2008-09 αναμένεται εντός του Νοεμβρίου 2008 και οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν eTwinning έργα θα ειδοποιηθούν από την υπηρεσία μας με ειδικό ηλεκτρονικό δελτίο απευθείας στην ηλεκτρονική τους θυρίδα.
 

Επιμόρφωση 2008-09 πρεσβευτών eTwinning σε εργαλεία ηλεκτρονικής μάθησης

Η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης  πραγματοποίησε από 20 έως 25 Οκτωβρίου 2008, στην Αθήνα, εβδομαδιαία επιμόρφωση των πρεσβευτών eTwinning σε εργαλεία ηλεκτρονικής μάθησης με εστίαση στη δράση Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης. Στόχος της εν λόγω επιμόρφωσης είναι η συγκρότηση ελληνικής Παιδαγωγικής Ομάδας που θα αναλάβει τη δημιουργία ηλεκτρονικών μαθημάτων και τη διενέργεια online επιμορφωτικών κύκλων για το eTwinning. Το περιβάλλον ηλεκτρονικής μάθησης που θα χρησιμοποιηθεί είναι η πλατφόρμα moodle της ΕΥΥ: www.etwinning.gr/moodle.
Εντός του 2009 θα πραγματοποιηθούν επιπρόσθετοι επιμορφωτικοί κύκλοι online σεμιναρίων για το eTwinning. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν με προσωπικά μηνύματα στην ηλεκτρονική τους θυρίδα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. 
 

Διαγωνισμός eTwinning e-στολόγιο!  

Με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2009 ως ευρωπαϊκή χρονιά Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης έχει τη χαρά να διοργανώσει εθνικό διαγωνισμό eTwinning δημιουργίας ιστολογίων (blogs), με τίτλο «e-στολόγιο» και στόχο να αναδειχτεί η δημιουργική και καινοτόμος διάσταση της δράσης Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης. Σας προσκαλούμε να δημιουργήσετε εύκολα ένα ιστολόγιο, να παρουσιάσετε τα - κατά τη γνώμη σας - καινοτόμα και δημιουργικά στοιχεία (δραστηριότητες, εκδηλώσεις, εργασίες κτλ.) του eTwinning έργου σας και να κερδίσετε πλούσια δώρα!
 
Στον διαγωνισμό «e-στολόγιο» έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν συμμετοχή ομάδες μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους από εγγεγραμμένες ελληνικές σχολικές μονάδες στο eTwinning που υλοποίησαν μια eTwinning συνεργασία εντός του 2007-2008 ή ξεκινούν/συνεχίζουν ένα eTwinning έργο εντός του σχολικού έτους 2008-2009 και πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολών συμμετοχής στον διαγωνισμό (28-02-2009).  
  
Για την κατασκευή των ιστολογίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε δωρεάν  υπηρεσία κατασκευής blogs της επιλογής σας ή η δωρεάν υπηρεσία http://blogs.sch.gr/  από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, όπου σας παρέχεται η δυνατότητα να αποκτήσετε το δικό σας Ιστολόγιο,  μέσα σε διάστημα δευτερολέπτων!!! Απλώς συνδεθείτε με το όνομα χρήστη και τον κωδικό που διαθέτετε στο ΠΣΔ και αυτόματα θα έχετε στη διάθεση σας το προσωπικό σας Ιστολόγιο.
 
Οι κατηγορίες του διαγωνισμού είναι τρεις:
 1. Νηπιαγωγεία και Δημοτικά 
 2. Γυμνάσια 
 3. Γενικά λύκεια και ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.
Οι πρώτοι νικητές από κάθε κατηγορία θα προσκληθούν στην Αθήνα εντός του 2009, για να παραστούν στην τελετή απονομής του διαγωνισμού, η οποία θα συμπέσει με την απονομή για τα 4α εθνικά βραβεία eTwinning. Τα βραβεία των πρώτων νικητών θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο και θα περιλαμβάνουν ταξίδια και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Η υποβολή συμμετοχών θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας υποβολής έργων (διαθέσιμη σε λίγο καιρό).
 
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η 28η Φεβρουαρίου 2009.
 
Περισσότερες πληροφορίες
Οδηγίες για τις υποψηφιότητες
 
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Ανοιχτή πρόσκληση για τη συμμετοχή σας σε μία πιλοτική Ομάδα eTwinning!!!

Οι Ομάδες eTwinning (eTwinning Groups) είναι ένα νέο χαρακτηριστικό που θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην πύλη eTwinning.net με τον σχηματισμό τριών (3) πιλοτικών ομάδων τον Οκτώβριο, ενώ η συμμετοχή όλων των eTwinners θα είναι δυνατή από τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο 2009.
Η Κεντρική Υπηρεσία Στήριξης (CSS) του etwinning, αναζητά εκπαιδευτικούς για τον σχηματισμό των πιλοτικών ομάδων eTwinning.
Οι ομάδες eTwinning (eTwinning Groups) είναι διαδικτυακοί τόποι συνάντησης εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο eTwinning και μοιράζονται ένα στόχο ή θέλουν να βελτιωθούν σε κάτι που κάνουν, μέσω της αλληλεπίδρασης με τους άλλους. Οι ομάδες είναι εικονικοί τόποι για συζήτηση, ανταλλαγής καλών πρακτικών και έμπνευσης με πολλούς τρόπους. Οι ομάδες δημιουργούν έτσι μία πιο ανοιχτή κοινότητα eTwinning!
 
Πιλοτική Ομάδα Δημιουργικότητας http://www.etwinning.net/creativity
Ψάχνουμε για εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων που έχουν πάθος με την δημιουργικότητα στην εκπαίδευση.
Λήξη Προθεσμίας: ΑΜΕΣΑ, ωστόσο ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορεί να γίνουν αποδεκτοί και μετά την λήξη της προθεσμίας.
Για να συμμετάσχετε συνδεθείτε στο URL http://www.etwinning.net/creativity συμπληρώστε την φόρμα και αναμείνατε για έγκριση από τον συντονιστής της ομάδας.
 
Πιλοτική Ομάδα Εκπαιδευτικών Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας http://www.etwinning.net/mstgroup
Για την πιλοτική φάση, αναζητούμε εκπαιδευτικούς που είναι ήδη ενεργοί σε Ευρωπαϊκά προγράμματα με αντικείμενο Μαθηματικά, Επιστήμες και Τεχνολογία.
Λήξη Προθεσμίας:  ΑΜΕΣΑ, ωστόσο ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορεί να γίνουν αποδεκτοί και μετά την λήξη της προθεσμίας.
Για να συμμετάσχετε συνδεθείτε στο URL http://www.etwinning.net/mstgroup
συμπληρώστε την φόρμα και αναμείνατε για έγκριση από τον συντονιστής της ομάδας.
 
Πιλοτική Ομάδα Σχολικών Διευθυντών
http://www.etwinning.net/schoolleaders
Πρόσκληση: ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ.
Λήξη Προθεσμίας:  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, οι διευθυντές σχολείων μπορούν να εγγραφούν στην ομάδα ανά πάσα στιγμή.
Για να συμμετάσχετε συνδεθείτε στο URL http://www.etwinning.net/schoolleaders συμπληρώστε τη σχετική φόρμα εγγραφής και αναμείνατε για έγκριση από τον συντονιστής της ομάδας.
Περισσότερες πληροφορίες
 

Ευρωπαϊκά Βραβεία eTwinning 2009!

Τα βραβεία eTwinning απονέμονται σε εξαιρετικά καλά eTwinning έργα.
Μεταξύ 15 Οκτωβρίου και 30 Νοεμβρίου 2008, τα σχολεία μπορούν να υποβάλλουν online τις συμμετοχές τους για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία eTwinning 2009.
Οι φιναλίστ θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2009 και θα προσκληθούν για να παρευρεθούν στην τελετή απονομής βραβείων.
Έργα που συμμετείχαν σε παλιότερους διαγωνισμούς eTwinning δεν μπορούν να υποβάλλουν συμμετοχή στον διαγωνισμό.
Υπάρχουν οι εξής κατηγορίες βραβείων:
 1. Ηλικιακή ομάδα μαθητών  4-11
 2. Ηλικιακή ομάδα μαθητών  12-15
 3. Ηλικιακή ομάδα μαθητών  16-19
 4. Μαθηματικά και Επιστήμες
Ειδική κατηγορία:
 1. Γαλλόφωνες συνεργασίες (Με την χορηγία της Γαλλικής Προεδρίας French Presidency)
Μάθετε περισσότερα για τα βραβεία και τους όρους συμμετοχής στην σελίδα http://www.etwinning.net/el/pub/awards/european_prizes.htm
Υποβάλλετε τη συμμετοχή σας στον διαγωνισμό μέσω της σελίδας http://www.etwinning.net/el/pub/awards/european_prizes/submit.cfm.
 

 

Eurocompetition - Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά

Για τον εορτασμό της 10ης επετείου του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί τον Eurocompetition, έναν online διαγωνισμό αφίσας για τη νεολαία της Ευρώπης! Το Eurocompetition προσκαλεί μαθητές της ευρωζώνης και της Σλοβακίας, να εκφράσουν τις απόψεις και τις σκέψεις τους για το θέμα "10 χρόνια του ευρώ", με ένα δημιουργικό τρόπο, υπό μορφή αφίσας.
Έτσι, αν έχετε δημιουργικό μυαλό και ενδιαφέρεστε για το ευρώ, πάρτε τους πίνακες ζωγραφικής και εγγραφείτε σε αυτό το μοναδικό Ευρωπαϊκό διαγωνισμό αφίσας!
Δείτε περισσότερα εδώ.
 

Παροχή υπηρεσίας δημιουργίας ιστολογίων στους Έλληνες εκπαιδευτικούς και μαθητές

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) παρέχει τη δυνατότητα σε σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές να αποκτήσουν και να συντηρήσουν εύκολα, γρήγορα και απλά ένα συνεργατικό εργαλείο δεύτερης γενιάς, το δικό τους Ιστολόγιο (blog). Αποκτήσετε το δικό σας Ιστολόγιο (blog),  μέσα σε διάστημα δευτερολέπτων!!! Απλώς συνδεθείτε με το όνομα χρήστη και τον κωδικό που διαθέτετε στο ΠΣΔ και αυτόματα θα έχετε στη διάθεση σας το προσωπικό σας Ιστολόγιο.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της Υπηρεσίας Ιστολογίων (http://blogs.sch.gr) του ΠΣΔ είναι:
 • Κάθε μέλος του ΠΣΔ μπορεί να αποκτήσει ένα προσωπικό ιστολόγιο.
 • Επιτρέπεται η ανάρτηση δημοσιεύσεων, άρθρων και σχολίων μόνο από τα πιστοποιημένα μέλη του ΠΣΔ.
 • Επιλογή αισθητικού θέματος - εμφάνισης από μία μεγάλη συλλογή 90 πλήρως εξελληνισμένων θεμάτων (themes).
 • Πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον διαχείρισης και συγγραφής άρθρων.
 • Εύκολη προσθήκη ενσωματωμένου (embedded) video.
 • Εύκολη προσθήκη χώρου συζητήσεων (forum) σε κάθε ιστολόγιο.
 • Στατιστικά επισκεψιμότητας για το προσωπικό ιστολόγιο κάθε μέλους.
 • Δυνατότητα συντακτών περισσότερων του ενός σε ένα ιστολόγιο π.χ. ιστολόγιο σχολείου ή τάξης.
 • Διαθέσιμος χώρος αρχείων ιστολόγιου 200ΜΒ.
Περισσότερες πληροφορίες: