��� eTwinning

33ο Ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Υπηρεσίας ΥποστήριξηςΝοέμβριος - Δεκέμβριος 2008

 
Αγαπητοί μας αναγνώστες,
καθοδόν προς τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα τεκταινόμενα να λαμβάνουν χώρα στην κοινότητα του eTwinning.
Ενημερωτικές ημερίδες eTwinning διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα από την ομάδα των πρεσβευτών της δράσης. Νέοι οδηγοί βοήθειας και βίντεο επίδειξης σχετικά με τη χρήση των εργαλείων eTwinning διατίθενται πλέον online από την Εθνική και την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης.
Εις αναμονή των αποτελεσμάτων των Ευρωπαϊκών Βραβείων eTwinning, σας υπενθυμίζουμε επιπλέον τον εθνικό διαγωνισμό eTwinning δημιουργίας ιστολογίων (blogs) με τίτλο «e-στολόγιο» που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου μπορείτε να υποβάλλετε blogs από τις συνεργασίες σας. Σας προτείνουμε επίσης δύο άλλους διεθνείς διαγωνισμούς, τον «ThinQuest Website 2009» και τον «Eurocompetition» που μπορείτε να συνδυάσετε με τα eTwinning έργα σας και να κερδίσετε, εσείς και οι μαθητές σας, πολλά και πλούσια δώρα!
Ενημερωθείτε τέλος για την παράταση υποβολής αιτήσεων για το eTwinning έως 10 Δεκεμβρίου και βοηθήστε μας να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η ευρωπαϊκή δράση στο σχολικό περιβάλλον, λαμβάνοντας μέρος σε μια online δημοσκόπηση.
Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση!
  
Τα περιεχόμενα του ενημερωτικού μας δελτίου αυτόν τον μήνα είναι: 
 
Αν επιθυμείτε να αναδείξετε τη συνεργασία σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική δ/νση: etwinning@sch.gr
παρουσιάζοντας σύντομα τη συνεργασία σας – ώστε να την αναρτήσουμε στο http://etwinning.sch.gr και να την προωθήσουμε προς δημοσίευση στο www.etwinning.net.
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Επιμορφωτικές ημερίδες eTwinning σε όλη την Ελλάδα για τον μήνα Δεκέμβριο

 
Και φέτος, το σώμα των πρεσβευτών eTwinning και η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης, διοργανώνουν πλήθος ενημερωτικών εκδηλώσεων για τη δράση eTwinning κατά τόπους σε όλη την Ελλάδα. Οι φετινές ημερίδες επικεντρώνουν στην νέα πύλη eTwinning και στα καινούργια εργαλεία της πλατφόρμας, καθώς και στο νέο στοιχείο κοινωνικής δικτύωσης που χαρακτηρίζει την καινούργια πλατφόρμα eTwinning.
 
Για τον μήνα Δεκέμβριο 2008 οι προγραμματισμένες ημερίδες είναι οι εξής:
 
1. Καστοριά: 01-12-2008.
Για Αρχάριους στο eTwinning  
13. Κάλυμνος: 04-12-2008.
Για Αρχάριους στο eTwinning  
2. Δράμα: 01-12-2008.
Για Αρχάριους στο eTwinning  
14. Βόλος: 04-12-2008.
Για Αρχάριους στο eTwinning  
3. Ζωγράφου - Αθήνα: 01-12-2008.
Για Αρχάριους Εγγεγραμμένους στο eTwinning  
15. Καρδίτσα: 05-12-2008.
Για Αρχάριους στο eTwinning  
4. ΣΠΑΡΤΗ: 02-12-2008.
Για Αρχάριους στο eTwinning  
16. Νέα Σμύρνη: 08-12-2008.
Για Αρχάριους Εγγεγραμμένους στο eTwinning  
5. Λάρισα: 02-12-2008.
Για Αρχάριους στο eTwinning  
17. Ξάνθη: 09-12-2008.
Για Αρχάριους στο eTwinning  
6. Ηγουμενίτσα: 03-12-2008.
Για Αρχάριους στο eTwinning  
18. Μυτιλήνη: 09-12-2008.
Για Αρχάριους στο eTwinning  
7. Λαμία: 03-12-2008.
Για Αρχάριους Εγγεγραμμένους στο eTwinning  
19. Πρέβεζα: 11-12-2008.
Για Αρχάριους στο eTwinning  
8. ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ: 03-12-2008.
Για Αρχάριους στο eTwinning  
20. ΚΑΛΑΜΑΤΑ: 12-12-2008.
Για Αρχάριους στο eTwinning  
9. Καλαμαριά: 03-12-2008.
Για Αρχάριους στο eTwinning  
21. Χανιά: 12-12-2008.
Για Αρχάριους στο eTwinning  
10. Κοζάνη: 03-12-2008.
Για Αρχάριους στο eTwinning  
22. ΑΓΡΙΝΙΟ: 17-12-2008.
Για Αρχάριους στο eTwinning  
11. Φλώρινα: 03-12-2008.
Για Αρχάριους στο eTwinning  
23. Ηράκλειο: 18-12-2008.
Για Αρχάριους στο eTwinning  
12. Χαλκίδα: 03-12-2008.
Για Αρχάριους στο eTwinning  
24. Άγιος Νικόλαος: 19-12-2008.
Για Αρχάριους στο eTwinning  
 
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ημερίδα του ενδιαφέροντός τους ηλεκτρονικά στη δ/νση: http://www.etwinning.gr/events.php, επιλέγοντας την αντίστοιχη ελληνική περιφέρεια.   
 

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τις Σχολικές Δραστηριότητες

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο 150401/Γ7 - 20/11/2008 αποφασίστηκε να δοθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για δίωρη συμπλήρωση ή υπερωριακή απασχόληση των εκπαιδευτικών που υλοποιούν κάποια σχολική δραστηριότητα.
Όσο αφορά στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα eTwinning, η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων παρατείνεται έως τις 10 Δεκεμβρίου 2008.
Πριν προχωρήσετε στη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας υποβολής αιτήσεων παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις οδηγίες, ώστε να υποβάλλετε ορθά την αίτηση σας.
Η ηλεκτρονική φόρμα υποβολής θα είναι ενεργή έως και τις 10 Δεκεμβρίου 2007.
Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλεφωνικό κέντρο στο 801 11 38946. Σχετική εγκύκλιος
 

Διαγωνισμός eTwinning e-στολόγιο!  

Με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2009 ως ευρωπαϊκή χρονιά Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης έχει τη χαρά να διοργανώσει εθνικό διαγωνισμό eTwinning δημιουργίας ιστολογίων (blogs), με τίτλο «e-στολόγιο» και στόχο να αναδειχτεί η δημιουργική και καινοτόμος διάσταση της δράσης Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης. Σας προσκαλούμε να δημιουργήσετε εύκολα ένα ιστολόγιο, να παρουσιάσετε τα - κατά τη γνώμη σας - καινοτόμα και δημιουργικά στοιχεία (δραστηριότητες, εκδηλώσεις, εργασίες κτλ.) του eTwinning έργου σας και να κερδίσετε πλούσια δώρα!
 
Στον διαγωνισμό «e-στολόγιο» έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν συμμετοχή ομάδες μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους από εγγεγραμμένες ελληνικές σχολικές μονάδες στο eTwinning που υλοποίησαν μια eTwinning συνεργασία εντός του 2007-2008 ή ξεκινούν/συνεχίζουν ένα eTwinning έργο εντός του σχολικού έτους 2008-2009 και πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολών συμμετοχής στον διαγωνισμό (28-02-2009).  
  
Για την κατασκευή των ιστολογίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε δωρεάν  υπηρεσία κατασκευής blogs της επιλογής σας ή η δωρεάν υπηρεσία http://blogs.sch.gr/  από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, όπου σας παρέχεται η δυνατότητα να αποκτήσετε το δικό σας Ιστολόγιο,  μέσα σε διάστημα δευτερολέπτων!!! Απλώς συνδεθείτε με το όνομα χρήστη και τον κωδικό που διαθέτετε στο ΠΣΔ και αυτόματα θα έχετε στη διάθεση σας το προσωπικό σας Ιστολόγιο.
 
Οι κατηγορίες του διαγωνισμού είναι τρεις: 1. Νηπιαγωγεία και Δημοτικά 2. Γυμνάσια 3. Γενικά λύκεια και ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.
 
Οι πρώτοι νικητές από κάθε κατηγορία θα προσκληθούν στην Αθήνα εντός του 2009, για να παραστούν στην τελετή απονομής του διαγωνισμού, η οποία θα συμπέσει με την απονομή για τα 4α εθνικά βραβεία eTwinning. Τα βραβεία των πρώτων νικητών θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο και θα περιλαμβάνουν ταξίδια και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Η υποβολή συμμετοχών θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας υποβολής έργων (διαθέσιμη σε λίγο καιρό).
 
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η 28η Φεβρουαρίου 2009.
 
Περισσότερες πληροφορίες
Οδηγίες για τις υποψηφιότητες
 
 
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

 

Δημοσκόπηση eTwinning -  Θέλουμε τη γνώμη σας!

Προκειμένου να αποκτήσουμε καλύτερη γνώση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το eTwinning στα σχολεία της Ευρώπης, θα εκτιμούσαμε πολύ αν μπορούσατε να αφιερώσετε λίγα λεπτά από το χρόνο σας για να συμμετάσχετε στην online δημοσκόπησή της Κεντρικής Υπηρεσίας Υποστήριξης eTwinning. 
Για την εξασφάλιση του ιδιωτικού απόρρητου, παρακαλούμε σημειώστε ότι όλες οι απαντήσεις θα παραμείνουν εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιηθούν μόνο για εσωτερική ανάλυση. 
Θα ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου εν ευθέτω χρόνω.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας! Προθεσμία συμμετοχής: 23 Δεκεμβρίου 2008.
Ξεκινήστε τη δημοσκόπηση!
 

Νέοι οδηγοί βοήθειας για τα εργαλεία της πλατφόρμας eTwinning

Από την Ελληνική και την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning ετοιμάστηκαν 2 νέοι αναλυτικοί οδηγοί, για να σας βοηθήσουν και να σας κατευθύνουν σχετικά με τη χρήση των νέων εργαλείων της πλατφόρμας eTwinning. Από την ΚΥΥ παρέχονται επίσης και βίντεο για τη βήμα- προς- βήμα χρήση των εργαλείων. Σύντομα θα είναι διαθέσιμο και άλλο βοηθητικό υλικό.
 
Οδηγός για τη νέα πλατφόρμα eTwinning (από την ΕΥΥ – στα ελληνικά)
Οδηγός για τη νέα πλατφόρμα eTwinning (από την ΚΥΥ – στα αγγλικά)
 
Βοηθητικά βίντεο επίδειξης χρήσης των νέων εργαλείων (από την ΚΥΥ – στα αγγλικά)
 
 

 
 

Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός «ThinkQuest Website 2009»

 
Ο διεθνής μαθητικός διαγωνισμός δημιουργίας εκπαιδευτικών web sites ThinkQuest Website Competition 2009, ο οποίος διοργανώνεται από το Oracle Education Foundation, έχει ήδη ξεκινήσει και δέχεται τις συμμετοχές ομάδων 3-6 μαθητών 9-18 χρονών από όλο τον κόσμο. Με την εγγραφή στον διαγωνισμό, ο εκπαιδευτικός μπορεί να αιτηθεί και να λάβει δωρεάν ένα έως τρία πακέτα με τα τέσσερα προγράμματα της Adobe για την ανάπτυξη και σχεδιασμό του web site. (ισχύει έως τις 13 Φεβρουαρίου 2009).
Οι ομάδες δημιουργούν εκπαιδευτικά web sites εστιάζοντας σε μία από από τις επίσημες κατηγορίες θεμάτων του διαγωνισμού. Τα Κριτήρια Αξιολόγησης ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας, τα οποία μπορεί να είναι από διαφορετικά σχολεία, περιοχές ή χώρες. Τελική ημερομηνία κατάθεσης των web sites είναι η 2α  Απριλίου 2009. 
Οι νικήτριες ομάδες θα ανακοινωθούν την 1η Ιουνίου 2009 και θα κερδίσουν σημαντικά βραβεία (όπως laptops, ψηφιακές κάμερες, χρηματικά ποσά για τα σχολεία, κ.λπ), ενώ θα ταξιδεύσουν και στο ThinkQuest Live, την εκδήλωση απονομής των βραβείων, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο San Francisco της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους του Διαγωνισμού επισκεφθείτε το www.ThinkQuest.org/competition

 

Eurocompetition - Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά

Για τον εορτασμό της 10ης επετείου του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί τον Eurocompetition, έναν online διαγωνισμό αφίσας για τη νεολαία της Ευρώπης! Το Eurocompetition προσκαλεί μαθητές της ευρωζώνης και της Σλοβακίας, να εκφράσουν τις απόψεις και τις σκέψεις τους για το θέμα "10 χρόνια του ευρώ", με ένα δημιουργικό τρόπο, υπό μορφή αφίσας.
Έτσι, αν έχετε δημιουργικό μυαλό και ενδιαφέρεστε για το ευρώ, πάρτε τους πίνακες ζωγραφικής και εγγραφείτε σε αυτό το μοναδικό Ευρωπαϊκό διαγωνισμό αφίσας!
Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Δείτε περισσότερα εδώ.

 

Παροχή υπηρεσίας δημιουργίας ιστολογίων στους Έλληνες εκπαιδευτικούς και μαθητές

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) παρέχει τη δυνατότητα σε σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές να αποκτήσουν και να συντηρήσουν εύκολα, γρήγορα και απλά ένα συνεργατικό εργαλείο δεύτερης γενιάς, το δικό τους Ιστολόγιο (blog). Αποκτήσετε το δικό σας Ιστολόγιο (blog),  μέσα σε διάστημα δευτερολέπτων!!! Απλώς συνδεθείτε με το όνομα χρήστη και τον κωδικό που διαθέτετε στο ΠΣΔ και αυτόματα θα έχετε στη διάθεση σας το προσωπικό σας Ιστολόγιο.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της Υπηρεσίας Ιστολογίων (http://blogs.sch.gr) του ΠΣΔ είναι:
  • Κάθε μέλος του ΠΣΔ μπορεί να αποκτήσει ένα προσωπικό ιστολόγιο.
  • Επιτρέπεται η ανάρτηση δημοσιεύσεων, άρθρων και σχολίων μόνο από τα πιστοποιημένα μέλη του ΠΣΔ.
  • Επιλογή αισθητικού θέματος - εμφάνισης από μία μεγάλη συλλογή 90 πλήρως εξελληνισμένων θεμάτων (themes).
  • Πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον διαχείρισης και συγγραφής άρθρων.
  • Εύκολη προσθήκη ενσωματωμένου (embedded) video.
  • Εύκολη προσθήκη χώρου συζητήσεων (forum) σε κάθε ιστολόγιο.
  • Στατιστικά επισκεψιμότητας για το προσωπικό ιστολόγιο κάθε μέλους.
  • Δυνατότητα συντακτών περισσότερων του ενός σε ένα ιστολόγιο π.χ. ιστολόγιο σχολείου ή τάξης.
  • Διαθέσιμος χώρος αρχείων ιστολόγιου 200ΜΒ.
Περισσότερες πληροφορίες:
–         http://e-emphasis.sch.gr/articles.php?pId=1&iId=15&sId=271&aId=488
–        http://blogs.sch.gr