��� eTwinning

34ο Ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Υπηρεσίας ΥποστήριξηςΙανουάριος - Φεβρουάριος 2009

 
Αγαπητοί μας αναγνώστες,
μαζί με ευχές για καλή και δημιουργική χρονιά, επανερχόμαστε με τα νεότερα από την κοινότητα του eTwinning, τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Είμαστε στην τελική ευθεία για τον εθνικό διαγωνισμό eTwinning δημιουργίας ιστολογίων (blogs) με τίτλο «e-στολόγιο», όπου μπορείτε να υποβάλλετε blogs από τις συνεργασίες σας έως τις 15 Μαρτίου 2009 (νέα ημερομηνία υποβολής). Ξεκινά επίσης η υποβολή των συμμετοχών για τα 4α Εθνικά Βραβεία eTwinning 2009, για την αναγνώριση των καλύτερων έργων eTwinning 2007-08 σε εθνικό επίπεδο, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής και εδώ την 15η Μαρτίου 2009. Τα βραβεία για τους δύο διαγωνισμούς μας είναι ταξίδια σε κάποιο ευρωπαϊκό Εργαστήρι Ανάπτυξης και Δικτύωσης eTwinning και υλικοτεχνικός εξοπλισμός για τα σχολεία και τους μαθητές!
Ιδιαίτερη χαρά μας γέμισαν τα φετινά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών βραβείων eTwinning, καθώς 2 ελληνικά σχολεία βρέθηκαν στη 2η θέση του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού! Η τελετή βράβευσης έλαβε χώρα κατά την ετήσια Διάσκεψη του eTwinning, από τις 13 έως 15 Φεβρουαρίου στην Πράγα.
Σας προτείνουμε τέλος τρεις ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς για να συνδυάσετε με τα eTwinning έργα σας: Δραστηριότητες για την Άνοιξη της Ευρώπης 2009, έναν επιστημονικό διαγωνισμό φυσικών επιστημών του δικτύου Xperimania και έναν διαγωνισμό δημιουργίας καρτ ποστάλ για το Comenius.
Να καλωσορίσουμε τέλος, την Τουρκία, ως νεότερο μέλος στην οικογένεια του eTwinning!
Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση!
  
Τα περιεχόμενα του ενημερωτικού μας δελτίου αυτόν τον μήνα είναι: 
 
Αν επιθυμείτε να αναδείξετε τη συνεργασία σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική δ/νση: etwinning@sch.gr
παρουσιάζοντας σύντομα τη συνεργασία σας – ώστε να την αναρτήσουμε στο http://etwinning.sch.gr και να την προωθήσουμε προς δημοσίευση στο www.etwinning.net.
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Λάβετε μέρος στον διαγωνισμό eTwinning «e-στολόγιο» έως τις 15 Μαρτίου!  

Με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2009 ως ευρωπαϊκή χρονιά Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης έχει τη χαρά να διοργανώσει εθνικό διαγωνισμό eTwinning δημιουργίας ιστολογίων (blogs), με τίτλο «e-στολόγιο» και στόχο να αναδειχτεί η δημιουργική και καινοτόμος διάσταση της δράσης Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης. Σας προσκαλούμε να δημιουργήσετε εύκολα ένα ιστολόγιο, να παρουσιάσετε τα - κατά τη γνώμη σας - καινοτόμα και δημιουργικά στοιχεία (δραστηριότητες, εκδηλώσεις, εργασίες κτλ.) του eTwinning έργου σας και να κερδίσετε πλούσια δώρα!
 
Στον διαγωνισμό «e-στολόγιο» έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν συμμετοχή ομάδες μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους από εγγεγραμμένες ελληνικές σχολικές μονάδες στο eTwinning που υλοποίησαν μια eTwinning συνεργασία εντός του 2007-2008 ή ξεκινούν/συνεχίζουν ένα eTwinning έργο εντός του σχολικού έτους 2008-2009 και πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολών συμμετοχής στον διαγωνισμό (15-03-2009).  
  
Για την κατασκευή των ιστολογίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε δωρεάν  υπηρεσία κατασκευής blogs της επιλογής σας ή η δωρεάν υπηρεσία http://blogs.sch.gr/  από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, όπου σας παρέχεται η δυνατότητα να αποκτήσετε το δικό σας Ιστολόγιο,  μέσα σε διάστημα δευτερολέπτων!!! Απλώς συνδεθείτε με το όνομα χρήστη και τον κωδικό που διαθέτετε στο ΠΣΔ και αυτόματα θα έχετε στη διάθεση σας το προσωπικό σας Ιστολόγιο.
 
Οι κατηγορίες του διαγωνισμού είναι τρεις: 1. Νηπιαγωγεία και Δημοτικά 2. Γυμνάσια 3. Γενικά λύκεια και ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.
 
Οι πρώτοι νικητές από κάθε κατηγορία θα προσκληθούν στην Αθήνα εντός του 2009, για να παραστούν στην τελετή απονομής του διαγωνισμού, η οποία θα συμπέσει με την απονομή για τα 4α εθνικά βραβεία eTwinning.
Τα βραβεία των πρώτων νικητών θα ανακοινωθούν σύντομα και θα περιλαμβάνουν ταξίδια για τους εκπαιδευτικούς ή/και υλικοτεχνικό εξοπλισμό για τη σχολική μονάδα.
Υποβάλλετε τις συμμετοχές σας ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας υποβολής έργων στη διεύθυνση:
http://www.etwinning.gr/estologio_form/.
 
Νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η 15η Μαρτίου 2009.
 
Περισσότερες πληροφορίες
Οδηγίες για τις υποψηφιότητες
 

4ος Εθνικός Διαγωνισμός eTwinning!

Για την αναγνώριση των καλύτερων συνεργασιών eTwinning από πλευράς ελληνικών σχολικών μονάδων για το έτος 2007-2008, η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης του Υπ.Ε.Π.Θ. βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να προκηρύξει τον τέταρτο eTwinning διαγωνισμό σε εθνικό επίπεδο
Η περίοδος υποβολής των eTwinning συνεργασιών στον διαγωνισμό είναι από 15 Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου 2009.   
Για να λάβουν μέρος οι σχολικές μονάδες στον διαγωνισμό πρέπει να έχουν ήδη συνάψει  συνεργασία με έτερο ευρωπαϊκό σχολείο και να έχουν υλοποιήσει κάποιο έργο στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής εντός του σχολικού έτους 2007-2008. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση για το eTwinning έργο το οποίο συμμετέχει είναι να έχει υποβληθεί αίτηση για Ετικέτα Ποιότητας. 
 
Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες βάσει εκπαιδευτικής βαθμίδας:
 • Νηπιαγωγείο - Δημοτικό (5-12)
 • Γυμνάσιο (13-15) και
 • ΓΕΛ & ΤΕΕ - ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ (16-19)
Θα αποδοθούν βραβεία πρώτα και δεύτερα σε κάθε κατηγορία.
 
Οι καλύτερες ελληνικές συνεργασίες για το σχ. έτος 2007-2008 θα βραβευθούν σε ειδική τελετή την Άνοιξη του 2009, στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
 
Εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στον 4ο Εθνικό Διαγωνισμό eTwinning, παρακαλούμε να υποβάλλετε ηλεκτρονικά την αίτηση σας μεταξύ 15 Φεβρουαρίου και 15 Μαρτίου 2009, στη διεύθυνση: http://www.etwinning.gr/contest07_08.php.
 
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τον εθνικό διαγωνισμό eTwinning
 
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Πανευρωπαϊκά βραβεία eTwinning – 2η Θέση για 2  ελληνικά σχολεία!!

Με πολύ χαρά και φέτος, είδαμε ελληνικά σχολεία να «αριστεύουν» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τις επιδόσεις τους στη δράση Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης! Τα σχολεία μας που βρέθηκαν μεταξύ των 10 φιναλίστ και κατέλαβαν τελικά την 2η Θέση σε κάθε μια από τις κατηγορίες στις οποίες διαγωνίστηκαν είναι:
 • Δημοτικό Σχολείο Δημητριτσίου, συντ. εκπαιδευτικός κος Ζαφείρης Ζαπρούδης, με το έργο «Μια σταγόνα ταξιδεύει / A traveling raindrop» (Κατηγορία 4-11)
 • 1ο Γενικό Λύκειο Ελευσίνας, συντ. εκπαιδευτικός κα Ελένη Καραβανίδου, με το έργο «Between the lines» (Κατηγορία 16-19)
Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας διάσκεψης eTwinning 2009 που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα το τριήμερο 13-15 Φεβρουαρίου.
Τα δύο ελληνικά έργα που βραβεύτηκαν θα προβληθούν και θα συμπεριληφθούν σε ειδική έκδοση της Κεντρικής Υπηρεσίας Υποστήριξης ως παραδείγματα καλής πρακτικής, ενώ οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε κάποιο από τα εργαστήρια ανάπτυξης και δικτύωσης που θα διοργανωθούν μέσα στο 2009 σε μία ευρωπαϊκή πόλη.
 
Επιπλέον, συγχαίρουμε και τα ακόλουθα ελληνικά σχολεία που έφτασαν έως τον τρίτο γύρο αξιολόγησης (κατάλογος επίλεκτων υποψηφίων):
 • Ειδικό Δημοτικό Πσ.Κ.Β.Ε, Νίκος Δαλακούρας για το έργο «I"m great the way I learn»
 • 1ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, Δέσποινα Μωυσίδου και Ελένη Γρηγοριάδου για το έργο «ALL UNDER THE SAME EUROPEAN SKY»
 • 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και Πρότυπο Σχολείο (Λύκειο) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Φωτεινή Καραγκιαούρη  και Δήμητρα Τσοκακτσίδου αντίστοιχα, για το έργο «Musik in der Klasse»
 • 8ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, Αναστασία Πιτσούλη και Βασίλειος Βασιλακάκης για το έργο «The world of geometry»
 
Συγκεντρωτικά, στα 22 έργα που έφτασαν στον τρίτο γύρο αξιολόγησης συμμετείχαν 7 ελληνικά σχολεία! Συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές μας για το ποιοτικό έργο τους!
 
Δείτε τους νικητές των ευρωπαϊκών βραβείων
Ιστολόγιο για τον απολογισμό της Διάσκεψης eTwinning 2009 – πάρτε μια γεύση!
 

eTwinning Podcasts

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η Κεντρική Υπηρεσία Στήριξης του eTwinning έχει θέσει σε λειτουργία την υπηρεσία podcast, όπου τα άτομα που εμπλέκονται στο eTwinning - όπως εκπαιδευτικοί, ΕΥΥ, ΚΥΥ και ειδικοί – δίνουν συνέντευξη για διάφορα θέματα.
Τα podcasts θα διατίθενται σε έναν αριθμό γλωσσών, ανάλογα με το περιεχόμενο και τα άτομα που εμπλέκονται. Με αυτόν τον τρόπο, στοχεύουμε στη δημιουργία ενός καρποφόρου συνδυασμού γλώσσας και διορατικότητας από ολόκληρη την Ευρώπη.
Τα podcasts του eTwinning  διατίθενται στον τομέα Συνεντεύξεις της Δικτυακής Πύλης. Μπορείτε να εγγραφείτε σε αυτά μέσω των τροφοδοσιών RSS ή να τα ακούσετε απευθείας σε format MP3.
Περισσότερες πληροφορίες για τα eTwinning Podcasts
 

 
 

Διαγωνισμός Καρτ Ποστάλ Comenius

Η Εθνική Υπηρεσία της Τσεχίας προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν και να αποστείλουν στο Comenius, μια καρτ ποστάλ με ένα σύντομο μήνυμα γύρω από την εμπειρία τους με το πρόγραμμα Comenius/eTwinning.
Όλες οι καρτ ποστάλ θα παρουσιαστούν σε μία έκθεση μέσα στο πλαίσιο ενός συνεδρίου για το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης που θα λάβει χώρα στην Πράγα 6-7 Μαΐου 2009.
Οι καλύτερες συμμετοχές θα παρουσιαστούν στο Διαδίκτυο ή θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον σε δραστηριότητες και δημοσιεύσεις Comenius και eTwinning. Παράλληλα θα γίνει κλήρωση και ένα σχολείο από κάθε χώρα θα λάβει κάποιο συμβολικό βραβείο.
Η καταληκτική ημερομηνία αποστολής των συμμετοχών είναι η 10η Απριλίου 2009.
 
Περισσότερες πληροφορίες για το Διαγωνισμό
 
 
 

Άνοιξη της Ευρώπης 2009

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, η χώρα μας συμμετέχει στο πρόγραμμα «Άνοιξη της Ευρώπης», μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου, στόχος της οποίας είναι να οδηγήσει τους νέους σε μια ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.
Το 2009 έχει χαρακτηρισθεί ως «Ευρωπαϊκό Έτος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας». Το σύνθημα που επιλέχθηκε από το πρόγραμμα για φέτος είναι: “Ideas move Europe” – “Οι ιδέες κινούν την Ευρώπη”, προκειμένου να τονιστεί η αξία της δημιουργικής σκέψης για το μέλλον της Ευρώπης και ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέοι στον τομέα της καινοτομίας.
Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί από τις 25 Μαρτίου 2009 έως τις 9 Μαΐου 2009.  Η πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων των σχολείων μπορεί να προγραμματισθεί στις παραπάνω ημερομηνίες, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό. 
Εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να αναζητήσουν ιδέες και προτάσεις για τη διοργάνωση εκδηλώσεων (προσκλήσεις σε Ευρωβουλευτές και καθηγητές Πανεπιστημίων με αντικείμενο ευρωπαϊκά θέματα, συμμετοχή σε ηλεκτρονικές συνομιλίες (chats) με προσωπικότητες από διάφορες χώρες της Ε.Ε. κ.α.), καθώς και παιδαγωγικό υλικό, δραστηριότητες για την τάξη (αποστολή ηλεκτρονικών καρτών, δημιουργία online ημερολογίου), διαγωνισμούς (ζωγραφική, δημιουργία βίντεο) και εκπαιδευτικά εργαλεία στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://www.springday2009.net/ww/el/pub/spring2009/homepage.htm, η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς. Επίσης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://springday4europe.blogspot.com/ λειτουργεί στα ελληνικά ιστολόγιο (weblog) με στόχο την  ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών.
Τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα καλούνται να εγγραφούν συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά την αίτηση που βρίσκεται στον ιστοχώρο της Άνοιξης της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα, http://www.springday2009.net/ww/el/pub/spring2009/misc/registration.cfm. Η εγγραφή είναι πολύ απλή και δεν είναι δεσμευτική.
Περισσότερες πληροφορίες και σχετική εγκύκλιος
 

Επιστημονικός Διαγωνισμός Xperimania: «Ανακαλύψτε την ιδιότητα των καθημερινών αντικειμένων!!»

Με στόχο να βοηθήσει τους καθηγητές να κάνουν τα μαθήματα φυσικών επιστημών πιο διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα, το Xperimania, στο δεύτερο έτος του, θα επικεντρωθεί στις ιδιότητες γνώριμων αντικειμένων και στον τρόπο με τον οποίο η χημεία συμβάλλει σ’ αυτά.

Το έργο Xperimania απευθύνεται σε μαθητές 10-20 ετών από σχολεία όλης της Ευρώπης και στοχεύει να ενισχύσει το ενδιαφέρον τους στις φυσικές επιστήμες, οι οποίες αποτελούν προτεραιότητα για την Ευρώπη, ώστε να παραμείνει μία οικονομία βασισμένη στη γνώση που προάγει την καινοτομία.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιότητας για τον διαγωνισμό του Xperimania είναι η 30η Απριλίου 2009. Οι καλύτερες συμμετοχές θα βραβευθούν με ελκυστικά τρόπαια: προσωπικά media players για τους νικητές και ένα χρηματικό βραβείο για τα σχολεία, προκειμένου να δαπανηθεί σε επιστημονικό εξοπλισμό της τάξης.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό

 

Παροχή υπηρεσίας δημιουργίας ιστολογίων στους Έλληνες εκπαιδευτικούς και μαθητές

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) παρέχει τη δυνατότητα σε σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές να αποκτήσουν και να συντηρήσουν εύκολα, γρήγορα και απλά ένα συνεργατικό εργαλείο δεύτερης γενιάς, το δικό τους Ιστολόγιο (blog). Αποκτήσετε το δικό σας Ιστολόγιο (blog),  μέσα σε διάστημα δευτερολέπτων!!! Απλώς συνδεθείτε με το όνομα χρήστη και τον κωδικό που διαθέτετε στο ΠΣΔ και αυτόματα θα έχετε στη διάθεση σας το προσωπικό σας Ιστολόγιο.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της Υπηρεσίας Ιστολογίων (http://blogs.sch.gr) του ΠΣΔ είναι:
 • Κάθε μέλος του ΠΣΔ μπορεί να αποκτήσει ένα προσωπικό ιστολόγιο.
 • Επιτρέπεται η ανάρτηση δημοσιεύσεων, άρθρων και σχολίων μόνο από τα πιστοποιημένα μέλη του ΠΣΔ.
 • Επιλογή αισθητικού θέματος - εμφάνισης από μία μεγάλη συλλογή 90 πλήρως εξελληνισμένων θεμάτων (themes).
 • Πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον διαχείρισης και συγγραφής άρθρων.
 • Εύκολη προσθήκη χώρου συζητήσεων (forum) σε κάθε ιστολόγιο.
 • Στατιστικά επισκεψιμότητας για το προσωπικό ιστολόγιο κάθε μέλους.
 • Δυνατότητα συντακτών περισσότερων του ενός σε ένα ιστολόγιο π.χ. ιστολόγιο σχολείου ή τάξης.
 • Διαθέσιμος χώρος αρχείων ιστολόγιου 200ΜΒ.
Περισσότερες πληροφορίες: