��� eTwinning

35o Ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης eTwinningΜάρτιος 2009

Αγαπητοί μας αναγνώστες,
Υποδεχόμενοι την άνοιξη, ερχόμαστε σε επαφή μαζί σας με τα νεότερα από την κοινότητα του eTwinning, τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Ολοκληρώθηκε η υποβολή συμμετοχών για το Διαγωνισμό «e-στολόγιο» καθώς και για τα 4α Εθνικά Βραβεία eTwinning. Η τελετή βράβευσης θα λάβει χώρα στο Υπουργείο Παιδείας στις 5 Μαΐου. Τα βραβεία για τους δύο διαγωνισμούς μας είναι ταξίδια σε κάποιο ευρωπαϊκό Εργαστήρι Ανάπτυξης και Δικτύωσης eTwinning και υλικοτεχνικός εξοπλισμός για τα σχολεία και τους μαθητές!
 
Το eTwinning Camp 2009, στο οποίο συμμετέχουν οι πρώτοι νικητές από κάθε κατηγορία του Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού eTwinning, θα φιλοξενηθεί φέτος τον Απρίλιο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική!  
 
Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για τα Ευρωπαϊκά Εργαστήρια Ανάπτυξης όπου για πρώτη φορά φέτος δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε Έλληνες εκπαιδευτικούς που έχουν διακριθεί με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας!
 
Σας προτείνουμε τέλος δύο ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς για να συνδυάσετε με τα eTwinning έργα σας: ένα διαγωνισμό φυσικών επιστημών του δικτύου Xperimania και ένα διαγωνισμό δημιουργίας καρτ ποστάλ για το Comenius, καθώς και τρεις μαθητικούς διαγωνισμούς:  «Λυσίας», «Εντυπώσεις από την περιήγηση στο Σύμπαν» και τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό «World Robotics Olympiad».
Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση!
  
Τα περιεχόμενα του ενημερωτικού μας δελτίου αυτόν τον μήνα είναι: 
 
Αν επιθυμείτε να αναδείξετε τη συνεργασία σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική δ/νση: etwinning@sch.gr
παρουσιάζοντας σύντομα τη συνεργασία σας – ώστε να την αναρτήσουμε στο http://etwinning.sch.gr και να την προωθήσουμε προς δημοσίευση στο www.etwinning.net.
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Δηλώστε Συμμετοχή για τα Ευρωπαϊκά Εργαστήρια Ανάπτυξης και Δικτύωσης 2009.

Τα Ευρωπαϊκά Εργαστήρια Ανάπτυξης και Δικτύωσης πραγματοποιούνται για εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για το eTwinning και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους σχετικά με την Ευρωπαϊκή συνεργασία χρησιμοποιώντας τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Τα εργαστήρια συγκεντρώνουν συμμετέχοντες από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες για να δικτυωθούν και να μοιραστούν εμπειρίες.
 
Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που μπορεί να στείλει κάθε χώρα είναι συγκεκριμένος και η επιλογή τους πραγματοποιείται από τις κατά τόπους Εθνικές Υπηρεσίες Υποστήριξης της δράσης. Από πλευράς της χώρας μας, στα Εργαστήρια Ανάπτυξης και Δικτύωσης συμμετέχουν, με έξοδα της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης, οι πρεσβευτές της δράσης, ώστε η γνώση που αποκομίζουν να μεταφέρεται στη συνέχεια και σε άλλους  Έλληνες Εκπαιδευτικούς, καθώς και οι νικητές των εθνικών βραβείων ή άλλων εθνικών και ευρωπαϊκών διαγωνισμών eTwinning. 
 
Φέτος, για πρώτη χρονιά, δυνατότητα συμμετοχής θα δοθεί και σε Έλληνες εκπαιδευτικούς που έχουν διακριθεί με την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας (με βαθμολογική σειρά). Συμπληρωματικά, θα ληφθούν υπόψη το επίπεδο γνώσης της γλώσσας στην οποία θα διεξαχθεί το εργαστήριο, αλλά και η δυνατότητα του εκπαιδευτικού να αξιοποιήσει τη συμμετοχή του για τη σύναψη νέων συνεργασιών eTwinning και για την ευρύτερη προβολή της δράσης. Σε περίπτωση που παρουσιαστεί ισοβαθμία στις αιτήσεις, θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης.
  
Συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
 http://www.etwinning.gr/pdw_applications/
 
 

Ολοκληρώθηκε η υποβολή συμμετοχών για τον 4ο Διαγωνισμό  eTwinning και το Διαγωνισμό «e-στολόγιο».  Η τελετή βράβευσης τον Μάιο!

Η υποβολή συμμετοχών για τον 4ο Διαγωνισμό e-Twinning, για την αναγνώριση των καλύτερων συνεργασιών eTwinning από πλευράς ελληνικών σχολικών μονάδων για το έτος 2007-2008  καθώς και για το Διαγωνισμό «e-στολόγιο» ολοκληρώθηκε.
 
Οι καλύτερες ελληνικές συνεργασίες για το σχ. έτος 2007-2008 καθώς και τα καλύτερα ιστολόγια θα βραβευθούν σε ειδική τελετή στις 5 Μαΐου του 2009, στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
 
 
Οι διαγωνισμοί περιλαμβάνουν τρεις κατηγορίες βάσει εκπαιδευτικής βαθμίδας:
  • Νηπιαγωγείο - Δημοτικό (5-12)
  • Γυμνάσιο (13-15) και
  • ΓΕΛ & ΤΕΕ - ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ (16-19)
Τα βραβεία για τους νικητές θα περιλαμβάνουν ταξίδια σε κάποιο Ευρωπαϊκό Εργαστήρι Ανάπτυξης και Δικτύωσης eTwinning ή/και υλικοτεχνικό εξοπλισμό για τα σχολεία και τους μαθητές.
 
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τον εθνικό διαγωνισμό eTwinning
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τον Διαγωνισμό «e-στολόγιο»
 
 
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Το φετινό eTwinning Camp 2009 στη Χαλκιδική!

Κάθε χρόνο η Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης eTwinning βραβεύει τις καλύτερες συνεργασίες σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο με τα Πανευρωπαικά Βραβεία eTwinning. Οι πρώτοι νικητές από κάθε κατηγορία του διαγωνισμού (εκπαιδευτικοί και μαθητές) συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό eTwinning Camp. Στις συγκεντρώσεις αυτές, μαθητές και  εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν, να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και εμπειρίες καθώς και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες και πολιτιστικά δρώμενα.
 
Από το 2006 έχουν διοργανωθεί με μεγάλη επιτυχία τρεις τέτοιες εκδηλώσεις: στις Κανάριες Νήσους, τη Σικελία και την Πορτογαλία.
Για το 2009 η Κεντρική Υπηρεσία έχει επιλέξει την Ελλάδα ως τόπο φιλοξενίας του eTwinning Camp το οποίο θα λάβει χώρα στη Χαλκιδική από τις 21 έως τις 25 Απριλίου.
 
Να περάσετε υπέροχα παιδιά!! 
 

eTwinning Podcasts

Σας υπενθυμίζουμε  ότι η Κεντρική Υπηρεσία Στήριξης του eTwinning έχει θέσει σε λειτουργία την υπηρεσία podcast, όπου τα άτομα που εμπλέκονται στο eTwinning - όπως εκπαιδευτικοί, ΕΥΥ, ΚΥΥ και ειδικοί – δίνουν συνέντευξη για διάφορα θέματα.
Τα podcasts θα διατίθενται σε έναν αριθμό γλωσσών, ανάλογα με το περιεχόμενο και τα άτομα που εμπλέκονται. Με αυτόν τον τρόπο, στοχεύουμε στη δημιουργία ενός καρποφόρου συνδυασμού γλώσσας και διορατικότητας από ολόκληρη την Ευρώπη.
 
Τα podcasts του eTwinning  διατίθενται στον τομέα Συνεντεύξεις της Δικτυακής Πύλης. Μπορείτε να εγγραφείτε σε αυτά μέσω των τροφοδοσιών RSS ή να τα ακούσετε απευθείας σε format MP3.
Περισσότερες πληροφορίες για τα eTwinning Podcasts
 

Διαγωνισμός Καρτ Ποστάλ Comenius. Συμμετοχές έως 10 Απριλίου.

Η Εθνική Υπηρεσία της Τσεχίας προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν και να αποστείλουν στο Comenius, μια καρτ ποστάλ με ένα σύντομο μήνυμα γύρω από την εμπειρία τους με το πρόγραμμα Comenius/eTwinning.  
 
Όλες οι καρτ ποστάλ θα παρουσιαστούν σε μία έκθεση μέσα στο πλαίσιο ενός συνεδρίου για το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης που θα λάβει χώρα στην Πράγα 6-7 Μαΐου 2009.
 
Οι καλύτερες συμμετοχές θα παρουσιαστούν στο Διαδίκτυο ή θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον σε δραστηριότητες και δημοσιεύσεις Comenius και eTwinning. Παράλληλα θα γίνει κλήρωση και ένα σχολείο από κάθε χώρα θα λάβει κάποιο συμβολικό βραβείο.
Η καταληκτική ημερομηνία αποστολής των συμμετοχών είναι η 10η Απριλίου 2009.
 
Περισσότερες πληροφορίες για το Διαγωνισμό
 
 

 

Πανελλήνιος Διαγωνισμός για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου: «Εντυπώσεις από την περιήγηση στο Σύμπαν».

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία με την Ελληνική Αστρονομική Ένωση και το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο ευγενικά συμπαρίσταται, διοργανώνει Πανελλήνιο Διαγωνισμό με θέμα: «Εντυπώσεις από την περιήγηση στο Σύμπαν».
Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου και στοχεύει στο να αναδείξει τις γνώσεις και τις πληροφορίες που έχουν οικειοποιηθεί οι  μαθητές για τη δομή του Σύμπαντος. Οι μαθητές μπορούν να εκφραστούν μέσω διαφόρων τρόπων (κείμενο, παράσταση, μουσική, video wall, video,  προσομοιώσεις, παράσταση θεατρική  κ.λ.π.)

Οι κατηγορίες θα είναι δύο. Η μία αφορά τους μαθητές Γυμνασίου και η άλλη τους μαθητές Λυκείου. Θα βραβευθούν οι δέκα καλύτερες παρουσιάσεις του Γυμνασίου και οι δέκα του Λυκείου. Οι τρεις πρώτες για κάθε κατηγορία θα βραβευθούν και με χρηματικά ποσά.

Το σύνολο των εργασιών που θα προκριθούν από την Επιστημονική Επιτροπή θα παρουσιασθούν σε χώρο που θα επιλέξουν οι διοργανωτές σε μορφή festival. Η διάρκεια του festival θα είναι τριήμερη όπου οι μαθητές μεμονωμένα ή σε ομάδες θα παρουσιάσουν την εργασία τους. Η κρίση των εργασιών θα γίνει από ειδική επιτροπή επιστημόνων και καλλιτεχνών.
 
Τα σενάρια της συμμετοχής (περίληψη εργασίας) θα αποσταλούν στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών έως 30 Απριλίου 2009 και η πλήρης εργασία (πέντε σελίδες) έως τέλος Μαΐου 2009.
 
Για περισσότερες πληροφορίες.
 
 

13ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Λυσίας υπό την αιγίδα του ΥπΕΠΘ

Ο ΛΥΣΙΑΣ είναι ένας Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός μέσω Internet για μαθητές από Ε΄ Δημοτικού μέχρι Γ΄ Λυκείου, ο οποίος διοργανώνεται για 13η συνεχή χρονιά. Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. 
Σκοποί του διαγωνισμού είναι:
  • Η ευγενής άμιλλα μεταξύ μαθητών σε θέματα τα οποία σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά τους και τις σχολικές γνώσεις (Μαθηματικά, Πληροφορική, Τεχνολογία, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Ανθρωπολογία, Γεωγραφία, Γεωλογία, Αστρονομία, Νέα και Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Θρησκευτικά, Οικονομία, Φιλοσοφία, Καλλιτεχνικά, Μουσική, Τέχνες, Καθημερινή ζωή, Φυσική Αγωγή, Ολυμπιακή Παιδεία).
  • Η παιδαγωγική και διδακτική προσέγγιση της γνώσης με διερευνητικό και παιγνιώδη τρόπο.
  • Η έμφαση στην κριτική αντιμετώπιση προβλημάτων και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και όχι στην απομνημόνευση και παράθεση πληροφοριών.
  • Η εξοικείωση των μαθητών με κλειστού τύπου ερωτήσεις (πολλαπλής επιλογής, σωστού/λάθους κτλ).
  • Η εξοικείωση των μαθητών με τις Νέες Τεχνολογίες και η εκπαιδευτική χρήση των εφαρμογών τους με έμφαση στη διαδικασία συμμετοχής και στην εμπειρία του Διαδικτύου.
  •  Η αξιοποίηση των εξ αποστάσεως σύγχρονων υπολογιστικών εργαλείων για την εκπαίδευση και την άμεση αναζήτηση - ανταλλαγή πληροφοριών.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε δύο φάσεις:
Αρχική: 17 Μαρτίου - 3 Απριλίου 2009 και
Τελική:  9 Μαΐου 2009.  
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον επίσημο ιστοχώρο του διαγωνισμού στο www.lysias.gr
 

Επιστημονικός Διαγωνισμός Xperimania - Συμμετοχές μέχρι 30 Απριλίου

Με στόχο να βοηθήσει τους καθηγητές να κάνουν τα μαθήματα φυσικών επιστημών πιο διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα, το Xperimania, στο δεύτερο έτος του, θα επικεντρωθεί στις ιδιότητες γνώριμων αντικειμένων και στον τρόπο με τον οποίο η χημεία συμβάλλει σ’ αυτά.

Το έργο Xperimania απευθύνεται σε μαθητές 10-20 ετών από σχολεία όλης της Ευρώπης και στοχεύει να ενισχύσει το ενδιαφέρον τους στις φυσικές επιστήμες, οι οποίες αποτελούν προτεραιότητα για την Ευρώπη, ώστε να παραμείνει μία οικονομία βασισμένη στη γνώση που προάγει την καινοτομία.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιότητας για τον διαγωνισμό του Xperimania είναι η 30η Απριλίου 2009. Οι καλύτερες συμμετοχές θα βραβευθούν με ελκυστικά τρόπαια: προσωπικά media players για τους νικητές και ένα χρηματικό βραβείο για τα σχολεία, προκειμένου να δαπανηθεί σε επιστημονικό εξοπλισμό της τάξης.

Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό

 

1ος Παγκόσμιος μαθητικός διαγωνισμός World Robotics Olympiad

O World Robotics Olympiad (WRO) είναι ένας παγκόσμιος μαθητικός διαγωνισμός εκπαιδευτικής ρομποτικής και τεχνολογίας με συμμετοχή χιλιάδων μαθητών, κυρίως, αλλά και φοιτητών από όλες τις χώρες του κόσμου. Τα κράτη που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην παγκόσμια ολυμπιάδα ρομποτικής πρέπει να οργανώσουν πρώτα έναν αντίστοιχο εγχώριο διαγωνισμό. Οι νικήτριες ομάδες του διαγωνισμού αυτού, οι οποίες μπορεί να είναι και περισσότερες από μια και εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των συμμετοχών, έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέρος στον WRO. Η Ελλάδα συμμετέχει για 1η χρονιά στο διαγωνισμό με επίσημο αντιπρόσωπό της WRO τη Διερευνητική Μάθηση AE και συνδιοργανωτές την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής ΠΕΚΑΠ, την LEGO MINDSTORMS NXT-RCX, και τo IEEE NTUA Student Branch.
 
Το κάθε σχολείο που θα συμμετέχει στο διαγωνισμό θα εκπροσωπείται από μια ομάδα μαθητών και ένα καθηγητή. Η νικήτρια ομάδα θα συμμετέχει στην αντίστοιχη ολυμπιάδα ρομποτικής WRO, World Robotics Olympiad.
 
Η προθεσμία υποβολής συμμετοχών είναι η 1η Μαΐου 2009
 
Περισσότερες πληροφορίες:
–         http://e-emphasis.sch.gr/articles.php?pId=1&iId=26&sId=581&aId=957