��� eTwinning

36o Ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης eTwinningΜάιος 2009

 
Αγαπητοί μας αναγνώστες,
Αυτό το μήνα σας ενημερώνουμε για την επιτυχή διεξαγωγή της Εορταστικής Εκδήλωσης με αφορμή την απονομή των 4ων Εθνικών Βραβείων eTwinning και «e-στολόγιο» που έλαβε χώρα στην Αθήνα, στις 5 Μαΐου, στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας με τη συμμετοχή πολλών εκπαιδευτικών και μαθητών από όλη τη χώρα και τιμήθηκε με την παρουσία της Ηγεσίας του Υπουργείου.  
 
Παράλληλα σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε το blog του eTwinning Camp 2009 που φιλοξενήθηκε στη Χαλκιδική με τη συμμετοχή των νικητών μαθητών και εκπαιδευτικών eTwinners από όλη την Ευρώπη, και να γνωρίσετε από κοντά τις δραστηριότητες τους! Τον επόμενο χρόνο μπορεί να είστε εσείς στη θέση τους!

Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για το STELLA, μία διαδραστική και πολύγλωσση δικτυακή πύλη για άτομα που ασχολούνται με την εκπαίδευση της επιστήμης. Στο παρόν τεύχος θα βρείτε επίσης μια αναφορά για την ¶νοιξη της Ευρώπης 2009.
Σας προτείνουμε επίσης δύο διεθνείς διαγωνισμούς για να συνδυάσετε με τα eTwinning έργα σας: το διαγωνισμό "Innovating Minds – Czech awards for Young Europeans" και το Global Junior Challenge. Παράλληλα, θα βρείτε πληροφορίες για το Add This, ένα νέο χαρακτηριστικό του www.etwinning.gr.

Να μην παραλείψουμε τέλος να καλωσορίσουμε στην οικογένεια του eTwinning δύο νέες χώρες, την Κροατία και την FYROM και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία με πολλές eTwinning συνεργασίες!
Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση!
  
Τα περιεχόμενα του ενημερωτικού μας δελτίου αυτόν τον μήνα είναι: 

Αν επιθυμείτε να αναδείξετε τη συνεργασία σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική δ/νση: etwinning@sch.gr παρουσιάζοντας σύντομα τη συνεργασία σας – ώστε να την αναρτήσουμε στο http://etwinning.sch.gr και να την προωθήσουμε προς δημοσίευση στο www.etwinning.net.

 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Τελετή Βράβευσης 4ου Εθνικού  Διαγωνισμού Βραβείων eTwinning και βράβευση νικητών διαγωνισμού «e-στολόγιο» στην Αθήνα 5 Μαΐου 2009.

Η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αφορμή την επιτυχή εφαρμογή τεσσάρων χρόνων της δράσης Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης στα σχολεία της Ευρώπης καθώς και το διαγωνισμό δημιουργία ιστολογίων «e-στολόγιο», διοργάνωσε με επιτυχία εκδήλωση με θέμα «eTwinning 2.0 - Ηλεκτρονική Αδελφοποίηση και Κοινωνική Δικτύωση», την Τρίτη 5 Μαΐου 2009 στην Αθήνα.
 
Έλληνες εκπαιδευτικοί και μαθητές συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων J. de Romilly του ΥπΕΠΘ, για να τιμήσουν τις προσπάθειες των ελληνικών σχολικών μονάδων σχετικά με τη δράση της Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης, του προγράμματος για τη Διά Βίου Μάθηση.
 
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Γκοτσοπούλου, στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, καθώς και πρεσβευτές της δράσης eTwinning.
 
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε η Γενική Γραμματέας του ΥπΕΠΘ με χαιρετισμό της.  
 
Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση των βασικών σημείων της δράσης. Εν συνεχεία, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και υπεύθυνος για το Comenius ανέδειξε τη συμπληρωματικότητα των δύο προγραμμάτων.
 
Το δεύτερο μέρος της τελετής ήταν αφιερωμένο στη βράβευση των Ελλήνων Εκπαιδευτικών και μαθητών που διακρίθηκαν στους Εθνικούς Διαγωνισμούς eTwinning 2009 και «e-στολόγιο» με πολλά και πλούσια δώρα: ταξίδια και USB Flash Memory Sticks για τους συντονιστές εκπαιδευτικούς, Mini Ψηφιακά Ραδιόφωνα για τους διακριθέντες μαθητές/τριες, άδειες λογισμικού για τα νικητήρια σχολεία, έπαινοι για όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και γυάλινα αναμνηστικά eTwinning.
 
Τέλος, η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning απένειμε τιμητικά βραβεία στα:
  •  Δημοτικό Σχολείο Δημητριτσίου
  • 1ο Γενικό Λύκειο Ελευσίνας
τα οποία διακρίθηκαν στον πρόσφατο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό eTwinning, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση αντίστοιχα στην κατηγορία τους.
 
Η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης θα ήθελε να συγχαρεί και να ευχαριστήσει  όλους του συμμετέχοντες!
 
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
 

 

Add this: Νέο χαρακτηριστικό του www.etwinning.gr !

Το www.etwinning.gr ενσωμάτωσε το χαρακτηριστικό Add This σε όλες τις ιστοσελίδες του.
Έτσι στο κάτω μέρος κάθε κειμένου του δικτυακού μας τόπου, εμφανίζεται πλέον το κουμπί 
Μεταφέροντας το ποντίκι σας πάνω από το κουμπί αυτό έχετε τη δυνατότητα να αποστείλετε την σελίδα που βλέπετε σε ένα κοινωνικό δίκτυο (πχ Facebook), να το αναρτήσετε στον λογαριασμό Twitter σας, να την αποστείλετε μέσω mail σε κάποιο φίλο σας κ.ά.
 
 
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Επιτυχημένη διεξαγωγή του eTwinning Camp 2009 στη Χαλκιδική !

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Χαλκιδική το ετήσιο eTwinning Camp, που διοργανώθηκε από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης (CSS), προς τιμήν των νικητών του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού eTwinning 2009 Μετά τις προηγούμενες τρεις αντίστοιχες διοργανώσεις στις Κανάριες Νήσους, τη Σικελία και την Πορτογαλία, φέτος επιλέχθηκε η χώρα μας για να φιλοξενήσει τους βραβευθέντες εκπαιδευτικούς και μαθητές. 
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική από τις 21 έως τις 25 Απριλίου και συγκεκριμένα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Oceania Club στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, ενημερώθηκαν οι τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι των οποίων παρευρέθησαν στην εναρκτήρια ημέρα των εργασιών για να απευθύνουν χαιρετισμό. Προσφέρθηκαν μικρά δώρα στους μαθητές και ενημερωτικό υλικό για τη Χαλκιδική και την ευρύτερη περιοχή. Τοπικό τηλεοπτικό κανάλι κάλυψε τις εναρκτήριες εργασίες και οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να δώσουν σύντομες συνεντεύξεις προβάλλοντας το eTwinning και τη διοργάνωση γενικότερα.
 
Κατά το υπόλοιπο της διαμονής τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν ανταλλάσσοντας ιδέες, απόψεις και εμπειρίες καθώς και να  συμμετάσχουν σε εργαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες και πολιτιστικά δρώμενα. Πριν την αναχώρηση τους πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη-ξενάγηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Μάθετε περισσότερα για το eTwinning Camp της Χαλκιδικής εδώ.
 

eTwinning Podcasts

Σας υπενθυμίζουμε  ότι η Κεντρική Υπηρεσία Στήριξης του eTwinning έχει θέσει σε λειτουργία την υπηρεσία podcast, όπου τα άτομα που εμπλέκονται στο eTwinning - όπως εκπαιδευτικοί, ΕΥΥ, ΚΥΥ και ειδικοί – δίνουν συνέντευξη για διάφορα θέματα.
Τα podcasts θα διατίθενται σε έναν αριθμό γλωσσών, ανάλογα με το περιεχόμενο και τα άτομα που εμπλέκονται. Με αυτόν τον τρόπο, η Κεντρική Υπηρεσία στοχεύει στη δημιουργία ενός καρποφόρου συνδυασμού γλώσσας και διορατικότητας από ολόκληρη την Ευρώπη.
Τα podcasts του eTwinning διατίθενται στον τομέα Συνεντεύξεις της Δικτυακής Πύλης. Μπορείτε να εγγραφείτε σε αυτά μέσω των τροφοδοσιών RSS ή να τα ακούσετε απευθείας σε format MP3.
Περισσότερες πληροφορίες για τα eTwinning Podcasts
 
 
 

 

Μοιραστείτε το έργο και τις ιδέες σας για την επιστήμη με το STELLA

 
Το STELLA είναι μία διαδραστική και πολύγλωσση δικτυακή πύλη για άτομα που ασχολούνται με την εκπαίδευση της επιστήμης και τα οποία επιθυμούν να μεταδώσουν τις εμπειρίες τους, να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και σκέψεις για τις διδακτικές μεθόδους και προσεγγίσεις.
Το έργο STELLA (Science Teaching in Lifelong Learning Approach - Διδασκαλία της Επιστήμης στην Προσέγγιση της Διά Βίου Μάθησης), χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Προγράμματος της Διά Βίου Μάθησης. Στοχεύει να συνεισφέρει στην καινοτομία της εκπαίδευσης της επιστήμης στην Ευρώπη, εμπνέοντας τους εκπαιδευτικούς και τους ειδικούς να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες σχετικά με τις διδακτικές μεθόδους, τα προγράμματα επιστήμης στο σχολείο και τις σωστές πρακτικές στην εκπαίδευση της επιστήμης.
 
Περισσότερες πληροφορίες
 
 

Πως δηλώνω τη λήξη του eTwinning έργου μου;

Από τη στιγμή που έχετε ολοκληρώσει το έργο σας, μπορείτε να το δηλώσετε μέσω του eTwinning Desktop.
Μεταβείτε στη σελίδα Τα έργα μου. Στο έργο που θέλετε να χαρακτηρίσετε ως ολοκληρωμένο πατήστε στην επιλογή ¨Κλείσιμο έργου".
Σας συνιστούμε πριν τον ορισμό ως ολοκληρωμένο,  να κάνετε και μια τελευταία καταχώρηση στο twinblog αναφέροντας για παράδειγμα τα οφέλη του έργου για τους μαθητές σας, για εσάς ως συντονιστές του έργου, για τα σχολεία σας, πως ξεπεράσατε τα εμπόδια, τα μαθήματα που κάνατε, τι θα κάνατε με διαφορετικό τρόπο την επόμενη φορά.
 
Και σε περίπτωση που δεν το έχετε κάνει ήδη, μπορείτε να κάνετε αίτηση για την ετικέτα ποιότητας.
 
 
 

Γιορτάστε την ¶νοιξη της Ευρώπης!

Αυτή την άνοιξη, διαγωνισμοί και συζητήσεις που εστίασαν στην ΕΕ, έλαβαν χώρα σε σχολεία ολόκληρης της Ευρώπης στο πλαίσιο της ¶νοιξης της Ευρώπης 2009. Η καμπάνια έχει ενσωματωθεί σε πολλά μαθήματα και προσφέρει ένα σύνολο διδακτικών και μαθησιακών ευκαιριών, όπου οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές βιώνουν πολιτιστικές και ταυτόχρονα πρακτικές πτυχές της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Επίτροποι και Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΜΕΚ) παίζουν το ρόλο τους, με τις επισκέψεις τους σε σχολεία και απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια online chats.
Οι δραστηριότητες της Ανοιξης της Ευρώπης περιλαμβάνουν διαγωνισμούς, πηγές, εκδηλώσεις, εργαλεία και υπηρεσίες. Οι μαθητές μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν με άλλους μαθητές σε ολόκληρη την Ευρώπη για να ανταλλάξουν ιδέες και να μάθουν περισσότερα για άλλους πολιτισμούς, – ώστε να διευρύνουν τους ορίζοντές τους από μία τοπική και εθνική προοπτική σε μία Ευρωπαϊκή.
Περισσότερες πληροφορίες.
 
 
 

Διαγωνισμός "Innovating Minds – Czech awards for Young Europeans"

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει τη 2η διοργάνωση του διαγωνισμού "Innovating Minds – Czech awards for Young Europeans", ο οποίος πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της εταιρείας Česká hlava, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Τσεχικού Κοινοβουλίου.

Ο φετινός διαγωνισμός λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους δημιουργικότητας και καινοτομίας και αποτελεί την συνεισφορά της Τσεχίας στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την προσέλκυση νέων ανθρώπων σε τεχνολογικές σπουδές και σπουδές φυσικών επιστημών. 

Οι κατηγορίες του φετινού διαγωνισμού είναι οι εξής:

  1. Information and communication technologies (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών)
  2. Health and Quality of Life (Υγεία και Ποιότητα Ζωής)
  3. Environment (Περιβάλλον)
  4. Product and Technology Innovations (Καινοτομίες Προϊόντων και Τεχνολογίας)

H καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του ως άνω αναφερόμενου διαγωνισμού είναι η 15η Οκτωβρίου 2009, ενώ επίσης προβλέπεται απονομή χρηματικού επάθλου αξίας €5.000 στο καλύτερο έργο κάθε κατηγορίας. Βραβεία μπορούν να απονεμηθούν σε πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων.

Περισσότερες πληροφορίες συμμετοχής, καθώς επίσης και οι όροι του διαγωνισμού είναι διαθέσιμα στις ιστοσελίδες www.innovatingminds.eu.


Παγκόσμια Πρόσκληση Νέων 2009 – Global Junior Challenge

Αν πιστεύετε ότι το eTwinning έργο σας αξίζει ένα παγκόσμιο βραβείο, εξασφαλίστε τη συμμετοχή σας σε αυτόν τον αναγνωρισμένου κύρους διεθνή διαγωνισμό!

Η 5η έκδοση της Παγκόσμιας Πρόκλησης Νέων έχει τώρα ξεκινήσει. Ο διαγωνισμός στοχεύει να βραβεύσει την καινοτόμο χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών στην κατάρτιση, την εκπαίδευση, την αλληλεγγύη και τη διεθνή συνεργασία. Η Παγκόσμια Πρόκληση Νέων, λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, και κατά συνέπεια, θα συμπεριλάβει μία ειδική κατηγορία για τη “Δημιουργικότητα και την Κοινωνική Καινοτομία”. Τα άλλα δύο βασικά θέματα είναι: ο αγώνας ενάντια στο Ψηφιακό Χάσμα και η καινοτόμος χρήση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των νέων.

Τα επιλέξιμα έργα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν διεξαχθεί από τις 31 Δεκεμβρίου 2008 και ότι προωθούν τη χρήση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των νέων. Η προθεσμία για την υποβολή είναι η 31η Ιουλίου 2009.