��� eTwinning

37o Ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης eTwinningΣεπτέμβριος 2009

 
Αγαπητοί μας αναγνώστες,
Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά με χαρά και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στα eTwinning έργα σας! Αυτό το μήνα σας ενημερώνουμε για την διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου eTwinning που θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 3 Οκτωβρίου στα Χανιά με τη συμμετοχή Πρεσβευτών eTwinning από όλη την Ευρώπη.
Διαβάστε για την αναβάθμιση του θεσμού της Ετικέτας Ποιότητας και ενημερωθείτε για τις νέες ημερομηνίες και τις νέες περιόδους υποβολής καθώς και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να λάβει το έργο σας Ετικέτα Ποιότητας. Μην παραλείψετε επίσης να  διαβάσετε για τη 2ωρη συμπλήρωση ωραρίου. Παράλληλα σας επισημαίνουμε ότι οι βαθμολογίες για τους Πρεσβευτές eTwinning 2009-2010 έχουν αναρτηθεί στη Δικτυακή Πύλη www.etwinning.gr.
Από 1η Σεπτεμβρίου τίθεται σε λειτουργία το νέο αναβαθμισμένο TwinSpace όπου πλέον θα φιλοξενούνται τα νέα eTwinning έργα σας. Διαβάστε στο παρόν τεύχος τι θα ισχύσει για τα έργα που ξεκίνησαν πριν την 1η Σεπτεμβρίου 2009.
Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για το STELLA, μία διαδραστική και πολύγλωσση δικτυακή πύλη για άτομα που ασχολούνται με την εκπαίδευση της επιστήμης. Στο παρόν τεύχος θα βρείτε επίσης μια αναφορά για τις Εβδομάδες eTwinning 2009.
Σας προτείνουμε τέλος τρεις διαγωνισμούς για να συνδυάσετε με τα eTwinning έργα σας: το διαγωνισμό "Innovating Minds – Czech awards for Young Europeans", το eLearning Awards 2009 και τον 1ο Διαδικτυακό Διαγωνισμός ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ «Καλύτερη εκπαιδευτική ιστοσελίδα για το 2009».
 
Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση!
  
Τα περιεχόμενα του ενημερωτικού μας δελτίου αυτόν τον μήνα είναι: 

Αν επιθυμείτε να αναδείξετε τη συνεργασία σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική δ/νση: etwinning@sch.gr παρουσιάζοντας σύντομα τη συνεργασία σας – ώστε να την αναρτήσουμε στο http://etwinning.sch.gr και να την προωθήσουμε προς δημοσίευση στο www.etwinning.net.


ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Πανευρωπαϊκό συνέδριο eTwinning, από 1η έως 3 Οκτωβρίου 2009, Χανιά.

Η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης eTwinning έχει τη χαρά να διοργανώσει Πανευρωπαϊκό συνέδριο για τους πρεσβευτές eTwinning, στα Χανιά, από 1η έως 3 Οκτωβρίου 2009. Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Δήμο Χανίων.
Το θέμα του συνεδρίου είναι: «Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Πρεσβευτών eTwinning» και συμμετέχοντες στο συνέδριο είναι οι πρεσβευτές του eTwinning από όλη την Ευρώπη. Στόχος της συνάντησης  είναι να ενδυναμώσει το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο των eTwinning Πρεσβευτών, φέρνοντας σε επαφή τους εκπροσώπους της δράσης Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης από όλη την Ευρώπη, ώστε να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες για την καλύτερη διάχυση και λειτουργία του προγράμματος.
Το συνέδριο θα έχει περί τους 110 συμμετέχοντες από 32 ευρωπαϊκές χώρες. Αυτοί θα είναι μέλη των Εθνικών Υπηρεσιών eTwinning καθώς και πρεσβευτές eTwinning. Για τη συμμετοχή στο συνέδριο απαιτείται έγκριση από τις Εθνικές Υπηρεσίες eTwinning κάθε χώρας. 
Το συνέδριο διοργανώνεται με την ευγενική χορηγία των εταιρειών: Microsoft (http://www.microsoft.com) και CISCO (http://www.cisco.com).
 
Σημ.: Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι η Αγγλική.
Σημ2: Στο συνέδριο έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο οι εγγεγραμμένοι σύνεδροι.
 
 
Το site του συνεδρίου είναι: www.etwinning.gr/pdwchania.
 

 

Εγκύκλιος για τη 2ωρη συμπλήρωση ωραρίου/υπερωριακή απασχόληση για ένα eTwinning πρόγραμμα

Από το 2006-07 το eTwinning συμπεριλαμβάνεται στα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων και ως εκ τούτου όλοι οι εκπαιδευτικοί που τρέχουν eTwinning συνεργασίες και εφόσον τα έργα καλύπτουν συγκεκριμένα κριτήρια, μπορούν να αιτηθούν έως δύο (2) ώρες συμπλήρωση ωραρίου ή υπερωριακή απασχόληση. Ειδικότερα για την φετινή σχολική χρονιά και σύμφωνα με την  εγκύκλιο 81687/Γ7/9-7-2009, η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων 2ωρης συμπλήρωσης ωραρίου - υπερωριακής απασχόλησης είναι η 5η Οκτωβρίου 2009.
Η υποβολή των σχεδίων προγραμμάτων eTwinning, από τους των ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας http://www.etwinning.gr/application/ η οποία θα ενεργοποιηθεί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον Ελληνικό ιστότοπο της δράσης www.etwinning.gr και πιο συγκεκριμένα κάνοντας κλικ στην αριστερή στήλη της ιστοσελίδας στο "2ωρη συμπλήρωση ωραρίου ή υπερωριακή απασχόληση για έργα eTwinning" καθώς και στο "Εγκύκλιοι-Έγγραφα".

 

 

Ενίσχυση του θεσμού της Ετικέτας Ποιότητας - Νέες περίοδοι αξιολόγησης

Από το 2006, η Ετικέτα Ποιότητας απονέμεται ως απτή αναγνώριση έργων eTwinning που κατάφεραν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο ποιότητας πληρώντας μια σειρά από κριτήρια που έχουν τεθεί από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Εθνικές Υπηρεσίες Υποστήριξης της δράσης.
Εφόσον τουλάχιστον δύο από τους συνεργάτες ενός έργου eTwinning έχουν λάβει Εθνική Ετικέτα Ποιότητας, τότε τους απονέμεται αυτόματα η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning. 
Μετά από την επιτυχία του θεσμού τα τελευταία χρόνια, η Ετικέτα Ποιότητας ενισχύεται και πλέον με τη νέα σχολική περίοδο θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί ένα έργο να τεθεί ως υποψήφιο για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό eTwinning 2010. Επιπλέον, μόνο οι συνεργάτες ενός νικητήριου έργου που έχουν βραβευτεί με Εθνική Ετικέτα Ποιότητας θα μπορούν να συμμετάσχουν στη βράβευση.
Νέοι περίοδοι αξιολόγησης- Ημερομηνίες που καλείστε να θυμάστε
  • Η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας πλέον θα απονέμεται αυτόματα τον μήνα Οκτώβριο κάθε έτους λαμβάνοντας υπόψη τις Εθνικές απονομές που θα έχουν γίνει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.
  •  Από τη νέα σχολική χρονιά 2009-2010, η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης ορίζει δύο (2) περιόδους αξιολόγησης:
    1. Από 1-9-2009 έως 30-9-2009, θα αξιολογούνται αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 1-3-2009 έως 31-8-2009
    2. Από 1-3-2010 έως 31-3-2010, θα αξιολογούνται αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 1-9-2009 έως 28-2-2010
Για περισσότερες πληροφορίες για τις προϋποθέσεις και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε το έργο σας να λάβει Ετικέτα Ποιότητας επισκεφτείτε την ενότητα της Ελληνικής Πύλης του eTwinning πατώντας εδώ.
 

Τελική βαθμολογία υποψηφίων πρεσβευτών δράσης 2009 – 2010

Η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης (ΕΥΥ) της δράσης,  δημοσίευσε στα τελικά αποτελέσματα της βαθμολογίας για το σώμα των πρεσβευτών για το νέο σχολικό έτος 2009 -2010 (μετά και την επαναπροκύρηξη των θέσεων για τις περιοχές Ροδόπης - Έβρου, Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας - Φθιώτιδας ).
Τα αποτελέσματα και οι σχετικές βαθμολογίες ανά περιφέρεια, βρίσκονται αναρτημένα στην επίσημη Πύλη του eTwinning εδώ.
 
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Εβδομάδες eTwinning 2009

Για να γιορτάσει το νέο σχολικό έτος, το eTwinning θα διεξάγει ξανά την ετήσια καμπάνια "Εβδομάδες eTwinning" . Λάβετε μέρος, γνωρίστε νέους συναδέλφους και ξεκινήστε τη χρονιά με μία νέα eTwinning δραστηριότητα!
Κατά τη διάρκεια του μήνα Οκτωβρίου, θα έχετε τη δυνατότητα να λάβετε μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς, ευκαιρίες κατάρτισης και εκδηλώσεις που οργανώνονται σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Οι Ευρωπαϊκές δραστηριότητες περιλαμβάνουν μία λοταρία σύστασης, ένα διαγωνισμό οικοδόμησης πηγών, ένα διαγωνισμό βίντεο, online συνεδρίες κατάρτισης και άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.
 
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ
 

Νέα έργα, νέα TwinSpaces

Μία νέα έκδοση του eTwinning TwinSpace θα λειτουργήσει το Σεπτέμβριο, ακριβώς τη στιγμή που θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.
Το eTwinning TwinSpace είναι ένας online χώρος, όπου τα μέλη των eTwinning έργων (εκπαιδευτικοί και μαθητές) συναντώνται, συζητούν και μοιράζονται την εργασία τους. Κάθε eTwinning έργο διαθέτει το ιδιωτικό του TwinSpace, και αν το επιλέξουν, μπορούν επίσης να δημοσιεύσουν το TwinSpace  τους, ώστε να μπορούν να το δουν όλοι.

Βάσει των σχολίων και της χρήσης του TwinSpace τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα σε σχέση με τη νέα Δικτυακή Πύλη του eTwinning, που τέθηκε σε λειτουργία το Σεπτέμβριο του 2008, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η νέα έκδοση του TwinSpace θα λειτουργήσει το Σεπτέμβριο 2009, ακριβώς τη στιγμή που θα ξεκινήσει το νέο σχολικό έτος 2009-2010.
 
Τι σημαίνει αυτό για τα έργα που διεξάγονται ήδη;

Για την αποφυγή διαταραχών στον τρόπο διεξαγωγής των υπαρχόντων έργων, και έχοντας υπόψη το γεγονός ότι τα περισσότερα eTwinning έργα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια ενός μόνο σχολικού έτους, τα ήδη τρέχοντα έργα θα διατηρήσουν την τωρινή TwinSpace πλατφόρμα ενώ όλα τα νέα έργα θα χρησιμοποιούν τη νέα TwinSpace πλατφόρμα:
 
-  Τρέχοντα TwinSpace = Έργα που εγκρίθηκαν πριν την 1η Σεπτεμβρίου 2009
-  Νέα TwinSpace = Έργα που εγκρίθηκαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2009

Αν επιθυμείτε να μεταφέρετε το ήδη τρέχον έργο σας στο νέο eTwinning TwinSpace το Σεπτέμβριο, πρέπει να κλείσετε το έργο σας και να κάνετε την εγγραφή ενός νέου. Δεδομένου ότι πρόκειται για τη νέα σχολική χρονιά, είναι επίσης μία εξαιρετική ευκαιρία να αναδιοργανώσετε τον τρόπο εργασίας σας, ώστε να ταιριάζει στη νέα πλατφόρμα.
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
 

 

Δημοσκόπηση για την Καινοτόμο και Δημιουργική Διδασκαλία

Λάβετε μέρος στη δημοσκόπηση σχετικά με τις καινοτόμες και δημιουργικές πρακτικές διδασκαλίας και αδράξτε την ευκαιρία να κερδίσετε ένα ταξίδι στη Στοκχόλμη!
Η Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με το IPTS (Institute for Prospective Technological Studies) και το European Schoolnet, ξεκίνησε μία νέα δημοσκόπηση για να εξερευνήσει τη φύση των πρακτικών διδασκαλίας στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας. Η άποψη και η εμπειρία σας ως εκπαιδευτικοί είναι πολύτιμες. Η δημοσκόπηση επιδιώκει να καλύψει τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ (καθώς και την Κροατία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Τουρκία).
Η προθεσμία συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων είναι η 15η Οκτωβρίου 2009. Οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο θα παραμείνουν ανώνυμες.
 
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Μοιραστείτε το έργο και τις ιδέες σας για την επιστήμη με το STELLA

Το STELLA είναι μία διαδραστική και πολύγλωσση δικτυακή πύλη για άτομα που ασχολούνται με την εκπαίδευση της επιστήμης και τα οποία επιθυμούν να μεταδώσουν τις εμπειρίες τους, να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και σκέψεις για τις διδακτικές μεθόδους και προσεγγίσεις.
Το έργο STELLA (Science Teaching in Lifelong Learning Approach - Διδασκαλία της Επιστήμης στην Προσέγγιση της Διά Βίου Μάθησης), χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Προγράμματος της Διά Βίου Μάθησης. Στοχεύει να συνεισφέρει στην καινοτομία της εκπαίδευσης της επιστήμης στην Ευρώπη, εμπνέοντας τους εκπαιδευτικούς και τους ειδικούς να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες σχετικά με τις διδακτικές μεθόδους, τα προγράμματα επιστήμης στο σχολείο και τις σωστές πρακτικές στην εκπαίδευση της επιστήμης.
Περισσότερες πληροφορίες
 

 

Πως δηλώνω τη λήξη του eTwinning έργου μου;

Από τη στιγμή που έχετε ολοκληρώσει το έργο σας, μπορείτε να το δηλώσετε μέσω του eTwinning Desktop.
Μεταβείτε στη σελίδα Τα έργα μου. Στο έργο που θέλετε να χαρακτηρίσετε ως ολοκληρωμένο πατήστε στην επιλογή ¨Κλείσιμο έργου".
Σας συνιστούμε πριν τον ορισμό ως ολοκληρωμένο,  να κάνετε και μια τελευταία καταχώρηση στο twinblog αναφέροντας για παράδειγμα τα οφέλη του έργου για τους μαθητές σας, για εσάς ως συντονιστές του έργου, για τα σχολεία σας, πως ξεπεράσατε τα εμπόδια, τα μαθήματα που κάνατε, τι θα κάνατε με διαφορετικό τρόπο την επόμενη φορά.
Και σε περίπτωση που δεν το έχετε κάνει ήδη, μπορείτε να κάνετε αίτηση για την ετικέτα ποιότητας.
 
 

Διαγωνισμός "Innovating Minds – Czech awards for Young Europeans"

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει τη 2η διοργάνωση του διαγωνισμού "Innovating Minds – Czech awards for Young Europeans", ο οποίος πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της εταιρείας Česká hlava, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Τσεχικού Κοινοβουλίου.

Ο φετινός διαγωνισμός λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έτους δημιουργικότητας και καινοτομίας και αποτελεί την συνεισφορά της Τσεχίας στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την προσέλκυση νέων ανθρώπων σε τεχνολογικές σπουδές και σπουδές φυσικών επιστημών. 

Οι κατηγορίες του φετινού διαγωνισμού είναι οι εξής:

1.      Information and communication technologies (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών)

2.      Health and Quality of Life (Υγεία και Ποιότητα Ζωής)

3.      Environment (Περιβάλλον)

4.      Product and Technology Innovations (Καινοτομίες Προϊόντων και Τεχνολογίας)

H καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του ως άνω αναφερόμενου διαγωνισμού είναι η 15η Οκτωβρίου 2009, ενώ επίσης προβλέπεται απονομή χρηματικού επάθλου αξίας €5.000 στο καλύτερο έργο κάθε κατηγορίας. Βραβεία μπορούν να απονεμηθούν σε πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων.

Περισσότερες πληροφορίες συμμετοχής, καθώς επίσης και οι όροι του διαγωνισμού είναι διαθέσιμα στις ιστοσελίδες www.innovatingminds.eu.


eLearning awards 2009

Για ένατη διαδοχική χρονιά, το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο - EUN (European Schoolnet) (http://www.eun.org) διοργανώνει τα elearning awards 2009 (http://elearningawards.eun.org), τον πρωτοποριακό διαγωνισμό της Ευρώπης για την επιβράβευση των καλύτερων έργων (projects) στη χρήση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση μεταξύ των σχολείων των μελών κρατών του EUN. Από το 2001, έχουν απονεμηθεί συνολικά πολλές χιλιάδες € σε χρηματικά βραβεία. Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να συμμετάσχουν και να καταχωρίσουν τα έργα τους με τα οποία διδάσκουν το αντικείμενό τους ενσωματώνοντας τις ΤΠΕ, έτσι ώστε να τα αναδειχθούν τα καλύτερα στην Ευρώπη.
Στους νικητές, για κάθε κατηγορία, οι οποίοι επιλέγονται από διεθνή κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, θα προσφερθούν βραβεία αξίας χιλιάδων ευρώ σε ολοκαίνουργιο εξοπλισμό ΤΠΕ. Στα βραβεία του 2009 - τα οποία θα απονεμηθούν σε τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Vilnius της Λιθουανίας, από τις 26 έως τις 27 Νοεμβρίου 2009 - θα υπάρξει μια νέα κατηγορία για διεθνή συνεργασία, που αφιερώνεται ειδικά στις χώρες εκτός Ευρώπης.

Δηλώσεις συμμετοχής των έργων: 23 Οκτωβρίου 2009.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.


1ος Διαδικτυακός Διαγωνισμός ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ «Καλύτερη εκπαιδευτική ιστοσελίδα για το 2009»

Ένας πρωτότυπος διαγωνισμός για την «Καλύτερη εκπαιδευτική ιστοσελίδα για το 2009» θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ «Σχολείο 2.0».   Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος  εκπαιδευτικοί  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιας ή ιδιωτικής, όπως και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που διαθέτουν  προσωπική ιστοσελίδα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, καθώς και δημόσια ή ιδιωτικά Σχολεία, Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στους νικητές του διαγωνισμού, που σύμφωνα με την απόφαση της Κριτικής Επιτροπής θα καταλάβουν την 1η και τη 2η θέση, θα δοθούν από ένα netbook, ενώ σε όσους καταλάβουν τις θέσεις από 3 έως 10 θα δοθεί αναμνηστικό συμμετοχής.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν και να στείλουν την αίτηση συμμετοχής τους  στην Οργανωτική Επιτροπή μέχρι και τις 30-9-2009.
 
          Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.