��� eTwinning

38o Ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης eTwinningΟκτώβριος - Νοέμβριος 2009

 
Αγαπητοί μας αναγνώστες,
 Αυτό το μήνα σας ενημερώνουμε για την επιτυχή διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου eTwinning που έλαβε χώρα από την 1η έως τις 3 Οκτωβρίου στα Χανιά με τη συμμετοχή Πρεσβευτών eTwinning από όλη την Ευρώπη.
Διαβάστε επίσης για την αναβάθμιση του θεσμού της Ετικέτας Ποιότητας και ενημερωθείτε για τις νέες ημερομηνίες και τις νέες περιόδους υποβολής καθώς και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε να λάβει το έργο σας Ετικέτα Ποιότητας. Παράλληλα μπορείτε να πληροφορηθείτε τα ονόματα των εκπαιδευτικών, τα σχολεία τους και τα έργα που έλαβαν Ετικέτα Ποιότητας κατά την περίοδο Μαρτίου - Αυγούστου 2009.
Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για τη συμμετοχή σας στα Ευρωπαϊκά Βραβεία eTwinning 2010 καθώς και για τις αλλαγές στις προϋποθέσεις συμμετοχής. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 27η Νοεμβρίου.
Από 1η Σεπτεμβρίου ετέθη σε λειτουργία το νέο αναβαθμισμένο TwinSpace όπου πλέον θα φιλοξενούνται τα νέα eTwinning έργα σας. Διαβάστε για τη νέα σελίδα Συχνών Ερωτήσεων η οποία εγκαινιάστηκε για να βοηθήσει τους eTwinners κατά την προσαρμογή τους στο νέο TwinSpace.
Στο παρόν τεύχος μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για το STELLA, μία διαδραστική και πολύγλωσση δικτυακή πύλη για άτομα που ασχολούνται με την εκπαίδευση της επιστήμης.
Σας προτείνουμε τέλος δύο διαγωνισμούς για να συνδυάσετε με τα eTwinning έργα σας: 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικών Διαδικτυακών τόπων, και τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για νέους "Studio FM - Κάνε την εκπομπή σου".
 
Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση!
  
Τα περιεχόμενα του ενημερωτικού μας δελτίου αυτόν τον μήνα είναι: 
 
Αν επιθυμείτε να αναδείξετε τη συνεργασία σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική δ/νση: etwinning@sch.gr
παρουσιάζοντας σύντομα τη συνεργασία σας – ώστε να την αναρτήσουμε στο http://etwinning.sch.gr και να την προωθήσουμε προς δημοσίευση στο www.etwinning.net.
 
 
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Επιτυχής διοργάνωση Πανευρωπαϊκού συνεδρίου  eTwinning, από 1η έως 3 Οκτωβρίου 2009, Χανιά

Η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης διοργάνωσε με επιτυχία  Πανευρωπαϊκό συνέδριο για τους πρεσβευτές eTwinning, στα Χανιά, από 1η έως 3 Οκτωβρίου 2009. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Διά Βίου Μάθησης και τον Δήμο Χανίων με την ευγενική χορηγία της Microsoft (http://www.microsoft.com) και της CISCO (http://www.cisco.com).
Στο συνέδριο με θέμα το «Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Πρεσβευτών eTwinning» συμμετείχαν 110 πρεσβευτές του eTwinning καθώς και εκπρόσωποι της Ε.Ε., μέλη της Κεντρικής και των Εθνικών Υπηρεσιών eTwinning από όλη την Ευρώπη. Στόχος της συνάντησης  ήταν η ενίσχυση του Πανευρωπαϊκού Δικτύου των eTwinning Πρεσβευτών, φέρνοντας σε επαφή τους εκπροσώπους της δράσης Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης από όλη την Ευρώπη, ώστε να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες για την καλύτερη διάχυση και λειτουργία του προγράμματος. Παράλληλα διασαφηνίστηκαν οι διακριτοί ρόλοι των Πρεσβευτών του Δικτύου και οργανώθηκαν εργαστήρια γύρω από τη νέα φιλοσοφία και το ηλεκτρονικό περιβάλλον της δράσης και επί θεμάτων eLearning γενικότερα.
 
Μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις που προβλήθηκαν στο συνέδριο καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους:

 

Ενίσχυση του θεσμού της Ετικέτας Ποιότητας - Νέες περίοδοι αξιολόγησης

 
Από το 2006, η Ετικέτα Ποιότητας απονέμεται ως απτή αναγνώριση έργων eTwinning που κατάφεραν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο ποιότητας πληρώντας μια σειρά από κριτήρια που έχουν τεθεί από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Εθνικές Υπηρεσίες Υποστήριξης της δράσης.
Εφόσον τουλάχιστον δύο από τους συνεργάτες ενός έργου eTwinning έχουν λάβει Εθνική Ετικέτα Ποιότητας, τότε τους απονέμεται αυτόματα η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning. 
Μετά από την επιτυχία του θεσμού τα τελευταία χρόνια, η Ετικέτα Ποιότητας ενισχύεται και πλέον με τη νέα σχολική περίοδο θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί ένα έργο να τεθεί ως υποψήφιο για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό eTwinning 2010. Επιπλέον, μόνο οι συνεργάτες ενός νικητήριου έργου που έχουν βραβευτεί με Εθνική Ετικέτα Ποιότητας θα μπορούν να συμμετάσχουν στη βράβευση.
 
Νέοι περίοδοι αξιολόγησης- Ημερομηνίες που καλείστε να θυμάστε
  • Η Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας πλέον θα απονέμεται αυτόματα τον μήνα Οκτώβριο κάθε έτους λαμβάνοντας υπόψη τις Εθνικές απονομές που θα έχουν γίνει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.
  • Από τη νέα σχολική χρονιά 2009-2010, η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης ορίζει δύο (2) περιόδους αξιολόγησης:
    1.       Από 1-9-2009 έως 30-9-2009, θα αξιολογούνται αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 1-3-2009 έως 31-8-2009
    2.       Από 1-3-2010 έως 31-3-2010, θα αξιολογούνται αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 1-9-2009 έως 28-2-2010
Για περισσότερες πληροφορίες για τις προϋποθέσεις και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ώστε το έργο σας να λάβει Ετικέτα Ποιότητας επισκεφτείτε την ενότητα της Ελληνικής Πύλης του eTwinning πατώντας εδώ.
 

Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας: τελευταίος κύκλος σχολείων που βραβεύθηκαν. 27 Ελληνικά Σχολεία!

Η Εθνική Υπηρεσία Στήριξης (ΕΥΣ) της κάθε χώρας αξιολογεί και απονέμει την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας στα σχολεία, που διαπιστώνεται ότι πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια. Όταν τουλάχιστον δύο σχολεία, που συνεργάζονται για ένα έργο, λάβουν μία Εθνική Ετικέτα Ποιότητας από την αντίστοιχη ΕΥΣ, λαμβάνουν την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας από την Κεντρική Υπηρεσία Στήριξης (ΚΥΣ), που έχει τη βάση της στις Βρυξέλλες.
Ο πιο πρόσφατος κύκλος των Ευρωπαϊκών Ετικετών Ποιότητας έχει τώρα απονεμηθεί σε σχολεία σε ολόκληρη την Ευρώπη για την διάκρισή τους στα eTwinning έργα τους. Ανάμεσα τους 27 Ελληνικά Σχολεία!
 
Δείτε όλα τα ονόματα εδώ.
 
nbsp;
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ευρωπαϊκά Βραβεία eTwinning 2010  

Μεταξύ της 15ης Οκτωβρίου και της 27ης Νοεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλλουν online συμμετοχές για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία eTwinning 2010. Οι φιναλίστ θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2010 και θα προσκληθούν για να παρευρεθούν στην τελετή απονομής βραβείων.
 
Ο σκοπός του διαγωνισμού των Ευρωπαϊκών Βραβείων eTwinning, είναι να αναδειχθεί η καλύτερη πρακτική σε συλλογικά σχολικά έργα, τα οποία χρησιμοποιούν τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Αν συμμετείχατε σε ένα επιτυχές έργο, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 20008-2009, μην παραλείψετε να υποβάλετε συμμετοχή!
 
Νέο χαρακτηριστικό για φέτος: προκειμένου να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό, πρέπει να έχετε λάβει προσωπικά μία Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας για το εν λόγω έργο. Μόνο οι συνεργάτες που έχουν λάβει την Ετικέτα είναι επιλέξιμοι να συμμετάσχουν στα βραβεία.
 
Περισσότερες πληροφορίες
 
 

Μαθαίνοντας να χρησιμοποιούμε το νέο TwinSpace

Σε συνέχεια της έναρξης της λειτουργίας του νέου TwinSpace, διατίθεται τώρα ένα σύνολο από Συνήθεις Ερωτήσεις, για να υποστηρίξει τους eTwinners καθώς ξεκινούν τα νέα έργα τους.
           
Η τελευταία έκδοση του TwinSpace τέθηκε σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο, με νέο σχεδιασμό και νέα εργαλεία για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν στα eTwinning έργα τους. Όλα τα έργα που εγκρίθηκαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου είναι εξοπλισμένα με αυτή τη νέα έκδοση της πλατφόρμας.
 
Για την αντιμετώπιση των τεχνικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι eTwinners λόγω αυτής της πρόσφατης τροποποίησης, δημιουργήθηκαν οι ακόλουθες Συνήθεις Ερωτήσεις για το TwinSpace, ώστε να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς σ΄ αυτή την αρχική φάση. Προς το παρόν διατίθενται στα Αγγλικά, ωστόσο, πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμες και στα Ελληνικά.
 
Συνήθεις Ερωτήσεις για το TwinSpace
 
Παράλληλα στην Πύλη της Ελληνικής Υπηρεσία Υποστήριξης (www.etwinning.gr) μπορείτε να βρείτε αναρτημένο σχετικό υλικό και χρήσιμες οδηγίες. Για να μεταβείτε στην ιστοσελίδα πατήστε εδώ.
 
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.
 
 

Κοινωνική Ενσωμάτωση και eTwinning

Με αφορμή την ανακήρυξη του 2010 ως Ευρωπαϊκό Έτος ενάντια στην Φτώχια και την Κοινωνική Αποξένωση και με στόχο τη διάδοση και αξιοποίηση καλών πρακτικών στο Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, η Γενική Διεύθυνση Παιδείας και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προχωρήσει στην έκδοση διαφημιστικού φυλλαδίου με τίτλο «Ευρωπαϊκές Ιστορίες Επιτυχίας-Κοινωνική Ενσωμάτωση μέσα από το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης». Το φυλλάδιο θα περιλαμβάνει 25 επιτυχημένες δραστηριότητες, 5 από τις οποίες θα αφορούν έργα Comenius/eTwinning και θα δημοσιευτεί σε 4 γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά.
Το καλύτερο έργο από τα 5 θα βραβευτεί στο ετήσιο συνέδριο του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί στην Μπαρτσελόνα  το Μάιο του 2010.
 
Προϋποθέσεις συμμετοχής
  1. Να έχετε υλοποιήσει έργο eTwinning που θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοέμβριου 2009 και το οποίο συνεισέφερε στην Κοινωνική Ενσωμάτωση ομάδων όπως μειονότητες, ατόμων με ειδικές ανάγκες, μεταναστών, ατόμων που αναζητούσαν μια δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση ή την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας κ.λπ.
  2. Να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής (στα αγγλικά ή στα ελληνικά) και να την αποστείλετε στη διεύθυνση etwinning@sch.gr έως τις 20 Νοεμβρίου 2009.
Έργα που θα πληρούν και τα τέσσερα κριτήρια που αναφέρονται στη φόρμα συμμετοχής και θα λάβουν τουλάχιστον 80 βαθμούς από συνολικά 100, θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελικά αξιολόγηση και την επιλογή εκείνων που θα συμπεριληφθούν στην ειδική έκδοση.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνείτε στο 801 11 38946 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση etwinning@sch.gr.

 

Μοιραστείτε το έργο και τις ιδέες σας για την επιστήμη με το STELLA

Το STELLA είναι μία διαδραστική και πολύγλωσση δικτυακή πύλη για άτομα που ασχολούνται με την εκπαίδευση της επιστήμης και τα οποία επιθυμούν να μεταδώσουν τις εμπειρίες τους, να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και σκέψεις για τις διδακτικές μεθόδους και προσεγγίσεις.
Το έργο STELLA (Science Teaching in Lifelong Learning Approach - Διδασκαλία της Επιστήμης στην Προσέγγιση της Διά Βίου Μάθησης), χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Προγράμματος της Διά Βίου Μάθησης. Στοχεύει να συνεισφέρει στην καινοτομία της εκπαίδευσης της επιστήμης στην Ευρώπη, εμπνέοντας τους εκπαιδευτικούς και τους ειδικούς να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες σχετικά με τις διδακτικές μεθόδους, τα προγράμματα επιστήμης στο σχολείο και τις σωστές πρακτικές στην εκπαίδευση της επιστήμης.
Περισσότερες πληροφορίες
 
 

Πως δηλώνω τη λήξη του eTwinning έργου μου;

Από τη στιγμή που έχετε ολοκληρώσει το έργο σας, μπορείτε να το δηλώσετε μέσω του eTwinning Desktop.
Μεταβείτε στη σελίδα Τα έργα μου. Στο έργο που θέλετε να χαρακτηρίσετε ως ολοκληρωμένο πατήστε στην επιλογή ¨Κλείσιμο έργου".
Σας συνιστούμε πριν τον ορισμό ως ολοκληρωμένο,  να κάνετε και μια τελευταία καταχώρηση στο twinblog αναφέροντας για παράδειγμα τα οφέλη του έργου για τους μαθητές σας, για εσάς ως συντονιστές του έργου, για τα σχολεία σας, πως ξεπεράσατε τα εμπόδια, τα μαθήματα που κάνατε, τι θα κάνατε με διαφορετικό τρόπο την επόμενη φορά.
Και σε περίπτωση που δεν το έχετε κάνει ήδη, μπορείτε να κάνετε αίτηση για την ετικέτα ποιότητας.
 
 

Πανελλήνιος Διαγωνισμός για νέους "Studio FM - Κάνε την εκπομπή σου".

Ο Όμιλος Σερρών για UNESCO διοργανώνει υπό την αιγίδα του ΥπΕΠΘ, σχολικό διαγωνισμό, με τον οποίο καλεί τους μαθητές Δημοτικών (4ης, 5ης, 6ης τάξης), Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας, ατομικά αλλά και ως ομάδες, να συμμετέχουν με την δημιουργία ενός ραδιοφωνικού Spot, και μιας ημίωρης ραδιοφωνικής εκπομπής με θέμα «Αστρονομία στην ζωή μας» αφιερωμένης στο «Διεθνές έτος Αστρονομίας 2009». Οι υποψήφιοι θα πρέπει να στείλουν το υλικό τους στα γραφεία του Ομίλου.
Τελική ημερομηνία αποστολής έχει οριστεί η 30η Νοεμβρίου 2009.

Τους όρους του διαγωνισμού, καθώς και επιπλέον πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://unescoserron.blogspot.com/2009_03_01_archive.html     


4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικών Διαδικτυακών τόπων

Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών «Μιχάλης Δερτούζος» και η «Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση» (e-Δίκτυο-ΤΠΕ-Ε) σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) προκηρύσσουν διαγωνισμό για τη βράβευση σχολικών δικτυακών τόπων Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Παράλληλα για πρώτη φορά θα δοθεί βραβείο στον καλύτερο διαδικτυακό τόπο διοικητικής μονάδας (Διευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης). 
Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου 2010 σε παράλληλη εκδήλωση στο πλαίσιο του «2ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνέδριου Ημαθίας» (23-25 Απριλίου 2010). 
Ο σκοπός του διαγωνισμού είναι η ηθική και υλική επιβράβευση των σχολικών και των διοικητικών μονάδων καθώς και των εκπαιδευτικών - δημιουργών που διατηρούν ποιοτικούς διαδικτυακούς τόπους παρέχοντας εκπαιδευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
 
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Ο έλεγχος και η αξιολόγηση των δικτυακών τόπων θα διεξαχθεί το διάστημα από 1 Φεβρουαρίου 2010 έως 31 Μαρτίου 2010.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι Σχολικοί και Διοικητικοί διαδικτυακοί τόποι που θα είναι ενεργοί την 31 Δεκεμβρίου 2009 και έχουν ενημερωθεί επαρκώς μέσα στο 2009.
         
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.