��� eTwinning

18o Ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης eTwinning 

Φεβρουάριος 2007

Αγαπητοί αναγνώστες,
 
Με χαρά σας αναγγέλλουμε τη διάκριση του Γενικού Λυκείου Ασκληπιείου, Λυγουριό Αργολίδας στα 2α πανευρωπαϊκά βραβεία eTwinning! Η συνεργασία του εν λόγω σχολείου «24 pas – 24 βήματα» είναι η μία από τις έξι συνεργασίες που βραβεύτηκαν πανευρωπαϊκά, στο πλαίσιο των 2ων βραβείων eTwinning!
Διαβάστε σχετικά με τα βραβεία και τη διάκριση του ελληνικού σχολείου στο χωρίο «Νέα της Κεντρικής Υπηρεσίας Υποστήριξης». 
 
Η υπόλοιπη θεματολογία του ενημερωτικού μας δελτίου είναι εξίσου πλούσια:
Ενημερωθείτε για τις νέες ενημερωτικές ημερίδες επί της δράσης, καθώς και για άλλα συνέδρια και ημερίδες όπου το eTwinning θα δώσει το παρόν. Μάθετε επίσης για τις ελληνικές πρωτιές στον διαγωνισμό Safer Internet 2007! Σας προτείνουμε τέλος έναν νέο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό «Η ενέργεια είναι το μέλλον μας».
 
Τα περιεχόμενα του ενημερωτικού μας δελτίου αυτόν τον μήνα είναι:
 
Αν επιθυμείτε να αναδείξετε τη συνεργασία σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
ktpk@ypepth.gr ή ktpl@ypepth.gr, ή στείλτε μήνυμα στο: etwinning@sch.gr
παρουσιάζοντας σύντομα τη συνεργασία σας – ώστε να την αναρτήσουμε στο http://etwinning.sch.gr και να την προωθήσουμε προς δημοσίευση στο www.etwinning.net.
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Νέες ενημερωτικές ημερίδες eTwinning σε Αττική και Κυκλάδες!

H Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης eTwinning και η δραστήρια ομάδα των προωθητών eTwinning, διοργάνωσαν 71 ενημερωτικά workshops eTwinning σε όλη την Ελλάδα, από τα μέσα Νοεμβρίου έως και τα μέσα Δεκεμβρίου 2006, με στόχο να γνωρίσουν οι Έλληνες εκπαιδευτικοί την καινοτόμο ευρωπαϊκή δράση και να επιμορφωθούν στα εργαλεία και τη φιλοσοφία της.
Η ενημερωτική εκστρατεία συνεχίζεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2007 με τη διοργάνωση των κάτωθι ημερίδων:
 
A/A
     Αφορά
Περιφέρεια
Ημερομηνία
Πόλη
 
 
Αττική
 
 
1
Αρχαρίους
 
22-02-2007 17:00
Αγ. Δημήτριος
2
Προχωρημένους
 
01-03-2007 16:30
Αγ. Δημήτριος
3
Αρχαρίους
 
06-03-2007 17:00
Μενίδι
4
Προχωρημένους
 
07-03-2007 17:00
Ζωγράφου
5
Προχωρημένους
 
12-03-2007 17:00
Πλάκα
6
Σχ. Δ/ντες – Υπεύθυνους Σχ. δραστηριοτήτων
 
15-03-2007 12:00
Αθήνα
 
 
Κυκλάδες
 
 
7
Αρχαρίους
 
16-03-2007 17:00
Πάρος
8
Αρχαρίους
 
17-03-2007 10:30
Νάξος
 
Οι θέσεις για τα workshops είναι περιορισμένες.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά συμμετοχή στη διεύθυνση: http://etwinning.sch.gr/events.php, επιλέγοντας την αντίστοιχη ελληνική περιφέρεια και το workshop της επιλογής τους. 
Στο email που θα δηλώσουν οι εκπαιδευτικοί κατά τη δήλωση συμμετοχής θα τους αποσταλεί ηλεκτρονικά η πρόσκληση και το πρόγραμμα για την εκδήλωση. Μετά το τέλος των εκδηλώσεων θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
 

Πως το eTwinning εφαρμόζεται στην Ειδική Αγωγή

Το ΥπΕΠΘ διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Υποστηρικτικές Τεχνολογίες Πληροφορικής στην εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες», την Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2007, στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Την εκδήλωση διοργανώνουν η διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και το γραφείο για την Κοινωνία της Πληροφορίας του ΥπΕΠΘ και χορηγεί η Microsoft. Η ημερίδα έχει ως στόχο να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τις υποστηρικτικές τεχνολογίες στην εκπαίδευση των ΑμΕΑ και την υπάρχουσα υποδομή στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της ημερίδας θα παρουσιαστούν και προτάσεις εφαρμογής του eTwinning στην Ειδική Εκπαίδευση, από την ειδική προωθήτρια eTwinning επί θεμάτων Ειδικής Αγωγής.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.ypepth.gr/ktp/ktp_news.htm           
 

Η εκπαιδευτική Πύλη ΥπΕΠΘ συναντά το eTwinning

Η Εκπαιδευτική Πύλη ΥπΕΠΘ (www.e-yliko.gr) έρχεται κοντά στους επισκέπτες της και σας προσκαλεί να τη γνωρίσετε μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων ευρύτερου ενδιαφέροντος στο Μουσείο Ηρακλειδών. Οι εκδηλώσεις αυτές επικεντρώνονται στην τέχνη και στην αξιοποίησή της στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στο πλαίσιο της επερχόμενης εκδήλωσης: «Η Op Art και ο Vasarely: Μια πρόταση για τη διδασκαλία της τέχνης στο μάθημα της Ιστορίας», την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2007 και ώρα 15.30, στο Μουσείο Ηρακλειδών, θα παρουσιαστεί η δράση eTwinning ως μια ενδιαφέρουσα πρόταση εναλλακτικής διδασκαλίας.
Οι θέσει συμμετοχής στην ημερίδα είναι περιορισμένες. Για να δηλώσετε συμμετοχή επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα: 210-3461981 (κα Νομικού Ελένη), 210-5203250 (γρ. Δικτυακής Πύλης ΥπΕΠΘ), ή στείλτε mail στο: mail@e-yliko.gr.
Πρόγραμμα εκδήλωσης: http://www2.e-yliko.gr/news/programme2802MH.pdf
 
 

Θέλετε να ξεκινήσετε συνεργασία eTwinning, αλλά οι μαθητές σας δεν γνωρίζουν καλά μια ξένη γλώσσα;

Αν επιθυμείτε να συνάψετε συνεργασία eTwinning αλλά οι μαθητές σας δεν γνωρίζουν καλά μια ξένη γλώσσα, μπορείτε να επιλέξετε ως συνεργάτη ελληνόφωνο σχολείο της Κύπρου ή του εξωτερικού.  
 
Από τοTwinfinder αναζητήστε ελληνόφωνα σχολεία, επιλέγοντας στο πεδίο «αναζήτηση ενός σχολείου»:
  • ως γλώσσα επικοινωνίας τα ελληνικά και αποκλείοντας τα σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου ή.
  • ως χώρα την Κύπρο.
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

2α Ευρωπαϊκά βραβεία eTwinning – Ελληνική διάκριση!

Η φετινή διάσκεψη «Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον του eTwinning» βράβευσε φέτος τα κορυφαία Ευρωπαϊκά έργα και έφερε κοντά περισσότερους από 400 εκπαιδευτικούς από ολόκληρη την Ήπειρο για να συζητήσουν το μέλλον της Δράσης. Μετά την επιτυχία της Διάσκεψης eTwinning 2006 στο Linz της Αυστρίας, όπου απονεμήθηκαν τα πρώτα Ευρωπαϊκά Βραβεία του eTwinning, η διάσκεψη του 2007 στις Βρυξέλλες έδωσε περαιτέρω έμφαση στη σημασία της δράσης στην Ευρώπη.
 
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης έλαβε χώρα η απονομή των ευρωπαϊκών βραβείων της δράσης: απονεμήθηκαν πρώτα και δεύτερα βραβεία σε 6 νικητήριες συνεργασίες, μεταξύ των οποίων και η ελληνογαλλική συνεργασία «24 βήματα – 24 pas», η οποία απέσπασε το 2ο βραβείο στην δεύτερη κατηγορία, ηλ. ομάδας 13-15! Το ελληνικό σχολείο που διακρίθηκε είναι το Γενικό Λύκειο Ασκληπιείου, Λυγουριό Αργολίδας. Η διάκριση αυτή εδραιώνει τη δυναμική πορεία των ελληνικών σχολείων στη δράση ηλεκτρονικής αδελφοποίησης: Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι, στα πρώτα πανευρωπαϊκά βραβεία eTwinning, σε έξι από τις 15 νικητήριες συνεργασίες συμμετείχαν ισάριθμες ελληνικές σχολικές μονάδες.
 
Συγχαρητήρια στους νικητές συντονιστές εκπαιδευτικούς, Ανθή Θεοδώρου και Κωνσταντίνο Ρασιά, καθώς και στην ομάδα εργασίας μαθητών του Γενικού Λυκείου Ασκληπιείου στο Λυγουριό της Αργολίδας, για την πανευρωπαϊκή διάκρισή του έργου τους! 
  
Δείτε τη νικητήρια συνεργασία «24 pas – 24 βήματα»
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους πρώτους νικητές
Και οι φιναλίστ είναι…
 
 

Δύο από τα τέσσερα βραβεία του διαγωνισμού Safer Internet Day 2007 σε Ελληνικά σχολεία!

Ο διαγωνισμός Safer Internet Day 2007 υλοποιήθηκε στα πλαίσια του τέταρτου εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κόμβων Ασφαλούς Διαδικτύου, που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με το Δίκτυο Σχολείων e-twinning. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 200 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας από όλες τις χώρες της Ευρώπης, με 30 Ελληνικές συμμετοχές - ρεκόρ συμμετοχών από όλες τις χώρες.
 
Την Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2007, ανακοινώθηκαν οι 4 νικητές του διαγωνισμού σχολείων γύρω από την Ασφάλεια του Διαδικτύου. Μετά την πρωτιά συμμετοχών ακολούθησε και η πρωτιά σε αριθμό βραβεύσεων, καθώς τα 2 από τα 4 βραβεία δόθηκαν σε Ελληνικά σχολεία!
Ειδικότερα, το βραβείο «Power of Image» δόθηκε στο Δημοτικό σχολείο της Παναγιάς Θάσου, για την εργασία «The picture as the vehicle of bad and good news».
 
Το βραβείο «Netiquette» δόθηκε στο Δημοτικό σχολείο του Κολλεγίου Αθηνών για το βίντεο "e-values", αποτέλεσμα της συνεργασίας του ελληνικού σχολίου με το τσέχικο σχολείο ZS TGM Mnichovice.
Τα δύο σχολεία θα πάρουν από 1.500 Ευρώ έκαστο, που θα το διαθέσουν ανάλογα με τις ανάγκες τους για την αγορά εξοπλισμού σε υπολογιστές.
 

Το πρώτο eTwinning γραμματόσημο είναι ελληνικό!

Το Έλληνο-Φινλανδικό eTwinning έργο SnowSun δημιούργησε το πρώτο eTwinning ταχυδρομικό γραμματόσημο!
 
Μέσω της Ελληνικής ταχυδρομικής υπηρεσίας, το 5ο Λύκειο Βέροιας στην Ελλάδα και το Lappeenrannan Lyseon lukio στη Φινλανδία σχεδίασαν το πρώτο eTwinning ταχυδρομικό γραμματόσημο ως μέρος των δραστηριοτήτων του eTwinning έργου τους SnowSun. Το γραμματόσημο αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο μισό απεικονίζει την Ακρόπολη στην Αθήνα ενώ το δεύτερο μισό περιγράφει το όνομα του έργου, τα ονόματα των σχολείων και τα λογότυπα.
Διαβάστε περισσότερα…
 

 
"Η Ενέργεια είναι το μέλλον μας" - Πανευρωπαϊκός Μαθητικός Διαγωνισμός

Πρόκειται για ένα σχέδιο που οργανώθηκε για να βοηθήσει Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς και μαθητές να σκεφτούν διαφορετικά για το μέλλον της ενέργειας, πως τη χρησιμοποιούμε και πως μπορούμε να την εξοικονομήσουμε, για τις ενεργειακές απαιτήσεις των προϊόντων κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, αλλά και για εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
 
Μια συμμετοχή στο διαγωνισμό αποτελείται από ένα πόστερ, ένα σλόγκαν και ένα κείμενο στα Αγγλικά, Γαλλικά ή Γερμανικά. Το κείμενο θα πρέπει να περιγράφει το μήνυμα και του πόστερ και του σλόγκαν. Οι συμμετοχές θα κριθούν σύμφωνα με τις τέσσερις ηλικιακές κατηγορίες, Γυμνασίων και Λυκείων: 12 ετών και κάτω, 13-14 ετών, 15-16 ετών και 17+ ετών.
 
Μαζί με τους συντονιστές τους εκπαιδευτικούς, οι τρεις κορυφαίοι νικητές από κάθε κατηγορία (συνολικά 12 μαθητές) θα βραβευτούν με ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες, για να παρακολουθήσουν την τελετή απονομής του διαγωνισμού, τον Ιούνιο του 2007. Επιπρόσθετα, ο πρώτος νικητής μαθητής από κάθε κατηγορία θα βραβευθεί με ένα iPOD και μια συσκευή που τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια.

Δηλώστε συμμετοχή έως τα μέσα Μαρτίου 2007.

Πληροφορίες στη διεύθυνση:
http://www.futurenergia.org/ww/el/pub/futurenergia/homepage.htm