��� eTwinning

1o Ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης eTwinningΙούνιος 2005

Σας καλωσορίζουμε στην υπηρεσία Newsletter της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης eTwinning!
Κάθε μήνα εφεξής, θα λαμβάνετε στην προσωπική σας ηλεκτρονική θυρίδα νέα που αφορούν την πορεία του eTwinning στην Ελλάδα, τις ελληνικές συνεργασίες με σχολεία της Ευρώπης καθώς και νέα της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης. Μέσω των ενημερωτικών μας δελτίων, ο στόχος είναι η καλύτερη και πιο άμεση ενημέρωσή σας για ενέργειες γύρω από το eTwinning καθώς και η ανάδειξη των eTwinning συνεργασιών σας σε πανελλαδικό επίπεδο.
Αν επιθυμείτε να αναδείξετε τη συνεργασία που ήδη εκπονείτε, επικοινωνήστε με τους:
Κατσιφαράκη Γεωργία ktpk@ypepth.gr
Μαυραντζά Νικόλαο ktpl@ypepth.gr
ή στείλτε μήνυμα στο: etwinning@sch.gr, περιγράφοντας συνοπτικά τη συνεργασία σας ή κάποια εκδήλωση σχετικά με το eTwinning που έλαβε χώρα στο σχολείο σας. Υποσχόμαστε να την αναδείξουμε πανελλαδικά ή και πανευρωπαϊκά!
 
----------------------------

ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Ολοκλήρωση των workshops eTwinning για το έτος 2004-2005

Μετά την επιτυχή διοργάνωση των 4 κεντρικών workshops eTwinning σε Πάτρα (28-02-2005), Αθήνα (19-03-2005), Θεσσαλονίκη (02-04-2005)  και Ηράκλειο Κρήτης (06-04-2005), το επιστέγασμα της φετινής μας προσπάθειας ήταν το workshop στη Σύρο, στο 3ο Συνέδριο της Σύρου (14-05-2005). Τα workshops παρακολούθησαν άνω των 400 εκπαιδευτικών. Οι βεβαιώσεις για τους συμμετέχοντες θα αποσταλούν στα σχολεία τους, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.   

Θέλετε να γίνετε προωθητής της δράσης eTwinning;

Δηλώστε συμμετοχή τώρα!

Η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης στοχεύει εφεξής στην εγχώρια προώθηση της δράσης αποκεντρικοποιημένα. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια εν δυνάμει ομάδα εκπαιδευτικών - προωθητών eTwinning, τουλάχιστον ένας ανά περιφέρεια, οι οποίοι θα αναλάβουν να ενημερώσουν την εκπαιδευτική κοινότητα στην περιφέρεια ευθύνης τους για τη δράση eTwinning. Η ομάδα των προωθητών eTwinning θα δρα ως σύνδεσμος της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης με όλα τα σχολεία πανελλαδικά!
Αν ενδιαφέρεστε να γίνετε προωθητής της δράσης eTwinning, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και να μένετε, εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας μέσω του ιστοτόπου της ελληνικής υπηρεσίας υποστήριξης. Η ημερομηνία λήξης υποβολής των προτάσεων είναι 20 Ιουνίου 2005.
 

Επωφεληθείτε των συνεργασιών σας και δηλώστε συμμετοχή στα eLearning awards 2005!

Τα βραβεία eLearning Awards (http://elearningawards.eun.org) διοργανώνονται από τo ευρωπαϊκό σχολικό δίκτυο (European Schoolnet) για  πέμπτη συνεχή χρονιά. Τα βραβεία e-Learning Awards επιβραβεύουν τις καλύτερες εργασίες της χρήσης των ΤΠΕ στην εκπαίδευση μεταξύ των σχολείων των μελών κρατών του EUN.
Αν έχετε ήδη εκπονήσει μια ηλεκτρονική συνεργασία eTwinning με κάποιο άλλο ευρωπαϊκό σχολείο, μπορείτε να την υποβάλετε στα eLearning Awards, εφόσον πληροί τα σχετικά standards και αφού συνεννοηθείτε με το σχολείο συνεργάτη.
Η ημερομηνία λήξης υποβολής είναι 30 Σεπτεμβρίου 2005.
Δείτε σχετικά, στον ιστότοπό μας.    
 
----------------------------

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

1ο Ενιαίο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών - Francesco La Cava της Ιταλίας:«Magna Graecia. Ένα μοντέλο ανάπτυξης της Ε.Ε.»

Το 1ο Ενιαίο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών και το Francesco La Cava της Ιταλίας επισφράγισαν τη φιλία και τη συνεργασία τους με ένα πρόγραμμα eTwinning. Τα δυο σχολεία είχαν ήδη σχέσεις συνεργασίας και καταχωρούσαν πληροφοριακό υλικό στο ελληνικό τμήμα του ευρωπαϊκού Virtual School. Η έναρξη των νέων αυτών προγραμμάτων έδωσε μια νέα ώθηση και άνοιξε ευρύτερους ορίζοντες στις σχέσεις  των δύο σχολείων.
Τον Απρίλιο 2005, το ιταλικό σχολείο επισκέφτηκε την Ελλάδα και έγινε η επίσημη έναρξη των εργασιών του προγράμματος, που έχει τον τίτλο «Magna Graecia. Ένα μοντέλο ανάπτυξης της Ε.Ε.». Στο πλαίσιο του προγράμματος αναπτύσσονται πολλά επίκαιρα θέματα. Για παράδειγμα η επίσκεψη του ιταλικού σχολείου στην Ελλάδα, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να ασχοληθούν με τα αρχαιολογικά μνημεία της Αθήνας. Σύντομα θα καταχωρήσουν την εργασία που έκαναν για την Ακρόπολη. Ήδη έχουν εργαστεί για την αναζήτηση κοινών λέξεων της ελληνικής με τοπικές διαλέκτους της Καλαβρίας. Διαβάστε περισσότερα…
 

8ο Ενιαίο Λύκειο Πάτρας - Ipsia Trebisacce (CS):
«ΕΛΙΑ, ΛΑΔΙ: ένα eTwinning πρόγραμμα»

Κατά το τρέχον σχολικό έτος 2004-2005, δύο ευρωπαϊκά σχολεία, το 8ο Ενιαίο Λύκειο Πάτρας και το Ipsia Trebisacce (CS) από την Ιταλία, αδελφοποιήθηκαν μέσω του eTwinning και εργάστηκαν συνεργατικά για τρεις μήνες πάνω στο πρόγραμμα:
 «ΕΛΙΑ, ΛΑΔΙ: ένα eTwinning πρόγραμμα».
 
Η υπεύθυνη του προγράμματος για το Ελληνικό σχολείο, μας είπε:
«Η ενασχόληση μου με τις ΤΠΕ και την παιδαγωγική τους αξιοποίηση με έκανε να διαπιστώσω τη σημαντικότητα του νέου αυτού προγράμματος. Το πρωτοποριακό που έχει κατά τη γνώμη μου το  πρόγραμμα eTwinning είναι ότι μπορεί να πάρει μέρος στην εκπαιδευτική και παιδαγωγική διαδικασία. Έτσι λοιπόν ολόκληρο το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κατά την διάρκεια του μαθήματος της Γ" τάξης του Λυκείου ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΔΙΚΤΥΑ και ενώ οι μεταφράσεις έγιναν στο μάθημα των ΑΓΓΛΙΚΩΝ. Τα αποτελέσματα τόσο τα εκπαιδευτικά όσο και τα παιδαγωγικά ήταν θεαματικά και από τις δύο πλευρές όπως  μάθαινα από την υπεύθυνη του προγράμματος του Ιταλικού σχολείου.
Οι μαθητές περίμεναν πραγματικά τις ώρες που είχαμε το μάθημα για να δουλέψουν το πρόγραμμα. Έμαθαν πράγματα που ούτε φαντάζονταν αλλά και εγώ σαν καθηγήτρια τους δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα μπορούσα να διδάξω τόσο πολλά σε τόσο λίγο διάστημα. Αυτά που έμαθαν μέσα σε αυτούς τους 3 μήνες πιστεύω δεν θα τα καταφέρναμε ούτε σε ένα χρόνο.» Διαβάστε περισσότερα…
 

Γυμνάσιο Τοξοτών Ξάνθης - Γυμνάσιο Lucien Gachon: «Γνωριμία μέσα από την καθημερινή σχολική ζωή»

Το γυμνάσιο Τοξοτών Ξάνθης αδελφοποιήθηκε μέσω του eTwinning με τους μαθητές της 4ης τάξης (4ième) του γαλλικού γυμνασίου Lucien Gachon, και τις υπεύθυνες καθηγήτριες για το eTwinning από το σχολείο αυτό.
Το πρόγραμμα που εκπονήθηκε από τα δύο σχολεία σε διάστημα 3 μηνών, έχει ως θέμα «Γνωριμία του άλλου... μέσα από την καθημερινή σχολική ζωή».
Η υπεύθυνη του προγράμματος από το Γυμνάσιο Τοξοτών, μας είπε:
"Μέσα από το πρόγραμμα αυτό επιθυμούμε οι μαθητές μας να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με μια διαφορετική αλλά συνάμα και πολύ κοντινή με τη δική τους σχολική πραγματικότητα, να μάθουν να ερευνούν, να λειτουργούν ομαδικά και να συνδιαμορφώνουν τη γνώση τους με τα μέλη της ομάδας τους, να ασκούν την κριτική τους σκέψη και να μάθουν να ζητούν διευκρινήσεις όταν κάτι δεν καταλαβαίνουν ή όταν επιθυμούν να μάθουν περισσότερα." Διαβάστε περισσότερα…
 
----------------------------

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ  

Πανευρωπαϊκά βραβεία eTwinning

Η Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning ανακοίνωσε τον πρώτο eTwinning διαγωνισμό! Οι κατηγορίες του διαγωνισμού είναι οι εξής τρεις:
  1. Βραβείο Σχολικής Συνεργασίας που ενσωματώθηκε στη διδακτέα ύλη: για την ενσωμάτωση της σχολικής συνεργασίας στο πρόγραμμα σπουδών.
  2. Βραβείο Παιδαγωγικής Καινοτομίας: για την ενίσχυση της παιδαγωγικής καινοτομίας στη διδασκαλία που βασίζεται στο eTwinning.
  3. Βραβείο «Ψηφιακές πηγές»: για την ανάπτυξη και τη χρήση των ποιοτικών ψηφιακών πηγών στη διδασκαλία.
Ο διαγωνισμός είναι δύο επιπέδων, για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Οι νικητήριες ομάδες θα λάβουν ένα χρηματικό ποσό για να οργανώσουν ένα ταξίδι σε μια Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Τα εργαλεία για δήλωση συμμετοχής στον διαγωνισμό θα είναι διαθέσιμα τον Σεπτέμβριο του 2005. Η λήξη προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων είναι η 20η  Νοεμβρίου 2005.
Η τελετή απονομής των βραβείων θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ευρωπαϊκής διάσκεψης του eTwinning στην Αυστρία, στα τέλη του Ιανουαρίου του 2006.
Ενημερωθείτε για τις εξελίξεις σχετικά, στην κεντρική πύλη eTwinning: www.etwinning.net