��� eTwinning

23o Ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης eTwinningΣεπτέμβριος 2007

Αγαπητοί αναγνώστες,
αυτόν τον μήνα σας ενημερώνουμε για πληθώρα νέων διαγωνισμών, που μπορείτε να συνδυάσετε με τα eTwinning έργα σας και να αφυπνίσετε περαιτέρω τη δημιουργικότητα, το πνεύμα συνεργασίας και τη φαντασία των μαθητών σας.  Σας καλούμε να μυήσετε τους μαθητές σας στο «Νόημα της Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης», παίρνοντας μέρος έως τις 20 Οκτωβρίου 2007 στον εθνικό διαγωνισμό δημιουργίας και έκφρασης που διοργανώνει η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης. Μάθετε επίσης για τις εβδομάδες eTwinning 2007 και τα Ευρωπαϊκά Βραβεία eTwinning 2008.
Διαβάστε τέλος για τους πανευρωπαϊκούς εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς: eLearning Awards 2007 για την αναγνώριση έργων καλής πρακτικής επί της χρήσης των Νέων τεχνολογιών στη διαδικασία της μάθησης, διαγωνισμός Νεότητας για την Ανάπτυξη με έμφαση στην Αφρική, διαγωνισμός 50 χρόνια μαζί στη διαφορετικότητα για τη διδασκαλία της ευρωπαϊκής ιδέας και ενισχύστε τις γνώσεις των μαθητών σας γύρω από τη Χημεία με δραστηριότητες και διαγωνισμούς του δικτύου Xperimania!  
 
Τα περιεχόμενα του ενημερωτικού μας δελτίου αυτόν τον μήνα είναι:
Αν επιθυμείτε να αναδείξετε τη συνεργασία σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική δ/νση: etwinning@sch.gr
παρουσιάζοντας σύντομα τη συνεργασία σας – ώστε να την αναρτήσουμε στο http://etwinning.sch.gr και να την προωθήσουμε προς δημοσίευση στο www.etwinning.net.
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Εθνικός διαγωνισμός eTwinning δημιουργίας και έκφρασης: «Το νόημα της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης»

3 Χρόνια eTwinning - 3 χρόνια δημιουργικής έκφρασης και συνεργατικής μάθησης
 
Η δράση της Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης eTwinning εορτάζει τα τρία χρόνια εφαρμογής της στα σχολεία της Ευρώπης!
Με αφορμή: 
  • την επιτυχημένη τριετία του eTwinning πανευρωπαϊκά, καθώς ήδη χιλιάδες ευρωπαϊκά σχολεία είναι εγγεγραμμένα στη δράση και υλοποιούν eTwinning συνεργασίες,  
  • την απήχηση της δράσης στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα και τις πανευρωπαϊκές διακρίσεις των σχολικών μας μονάδων,
  • τη μετάβαση της δράσης από το πρόγραμμα eLearning στο πρόγραμμα για τη Δια Βίου Μάθηση,
η ελληνική υπηρεσία υποστήριξης της δράσης με χαρά διοργανώνει εθνικό eTwinning διαγωνισμό δημιουργίας και έκφρασης, ο οποίος τιτλοφορείται: «Το νόημα της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης»! Στον διαγωνισμό έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν συμμετοχή μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης από εγγεγραμμένες ελληνικές σχολικές μονάδες στο eTwinning ή από ελληνικές σχολικές μονάδες που υλοποιούν μια eTwinning συνεργασία.  
 
Μαθητές Νηπιαγωγείου ή Δημοτικού μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό με ζωγραφιές και σχέδια που θα εκφράζουν την άποψή τους για τη σημασία της ηλεκτρονικής αδελφοποίησης, ενώ μαθητές Γυμνασίου ή Λυκείου μπορούν να παρουσιάσουν μικρής διάρκειας ψηφιακά βίντεο πάνω στο ίδιο θέμα.

ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Επιστροφή στο Σχολείο με τις Εβδομάδες eTwinning 2007!

Καθώς βρισκόμαστε στην απαρχή της νέας σχολικής χρονιάς, οργανώνονται οι ειδικές «Εβδομάδες eTwinning 2007», με στόχο να δώσουν έμφαση στην ενθάρρυνση των σχολείων και των εκπαιδευτικών ώστε να συμμετάσχουν αυτό το φθινόπωρο στο eTwinning. Μεταξύ 17 Σεπτεμβρίου και 19 Οκτωβρίου, προγραμματίζονται ειδικές εκδηλώσεις, δραστηριότητες και βραβεία σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 
Κάντε την εγγραφή του σχολείου σας, ξεκινήστε ένα έργο με τον συνεργάτη σας, συμμετάσχετε στο eTwinning και κερδίστε ένα βραβείο! Κατά τη διάρκεια των τριών καθορισμένων Εβδομάδων eTwinning, οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν:
Πακέτα Εκκίνησης, εκδηλώσεις, Λοταρία Έργων, Λοταρία Πρότασης, eCard, Blog των Καθηγητών καθώς και τα Βραβεία eTwinning 2008!
 
Περισσότερες λεπτομέρειες για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες που οργανώνονται σε κάθε χώρα, καθώς και για το διαγωνισμό της λοταρίας, θα διατίθενται στη Δικτυακή Πύλη του eTwinning από τις 17 Σεπτεμβρίου.
 
Διαβάστε περισσότερα για τις εβδομάδες eTwinning 2007 και τις σχετικές δραστηριότητες
 


Ευρωπαϊκά Βραβεία eTwinning 2008

Μεταξύ 17 Σεπτεμβρίου και 31 Οκτωβρίου 2007, τα σχολεία μπορούν να υποβάλλουν online συμμετοχές για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία eTwinning 2008. Οι φιναλίστ θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο 2008 και θα προσκληθούν να παρευρεθούν σε μία τελετή απονομής βραβείων.
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις κατηγορίες και τα βραβεία του διαγωνισμού
 
 

eLearning Awards 2007!

Επωφεληθείτε των συνεργασιών σας eTwinning και δηλώστε συμμετοχή στα eLearning awards 2007!
Τα βραβεία eLearning Awards  (http://elearningawards.eun.org) διοργανώνονται από το ευρωπαϊκό σχολικό δίκτυο (European Schoolnet) για  έβδομη συνεχή χρονιά. Τα βραβεία επιβραβεύουν τις καλύτερες εργασίες σχετικά με τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην εκπαίδευση, μεταξύ των σχολείων των μελών κρατών του EUN.

Οι συμμετοχές θα βραβευτούν σε πλήθος κατηγοριών καλής πρακτικής στη χρήση ΤΠΕ: Σχολείο του μέλλοντος, Το σχολείο e-safe, Προώθηση του Ψηφιακού Αλφαβητισμού, Δημιουργικότητα (τέχνες), Ξένες γλώσσες, Προστασία του Περιβάλλοντος, Μαθηματικά, Επιστήμη και Τεχνολογία, Κοινωνική δικτύωση για συνεργατική μάθηση (eTwinning).
 
Οι εκπρόσωποι από τα προγράμματα που θα βραβευθούν, θα προσκληθούν σε ειδική τελετή απονομής βραβείων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, τον Δεκέμβριο του 2007, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου EMINENT.
  
Όσα σχολεία ή εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται, καλούνται να υποβάλλουν τις εργασίες τους ηλεκτρονικά στο
http://elearningawards.eun.org έως τις 31 Οκτωβρίου 2007.
Διαβάστε περισσότερα

 

Διαγωνισμός Νεότητας για την Ανάπτυξη - Έμφαση στην Αφρική  -Αειφόρος Ανάπτυξη

Η Ευρώπη νοιάζεται! Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοπορεί στην αναπτυξιακή συνεργασία στην Αφρική. Τον Οκτώβριο του 2005, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μία νέα "Στρατηγική για την Αφρική", με μία αποφασιστική δέσμευση να κάνει "περισσότερα, καλύτερα και ταχύτερα".
 
Νέοι ηλικίας 16 έως 18 ετών από ολόκληρη την Ευρώπη καλούνται να συμμετάσχουν στη δεύτερη έκδοση του Βραβείου Νεότητας για την Ανάπτυξη, υποβάλλοντας έργα τέχνης για να αναδείξουν την αναπτυξιακή συνεργασία στην Αφρική, γύρω από θέματα Αλλαγής Κλίματος, Νερού και Ενέργειας και Βιώσιμου Τουρισμού.
Όλες οι συμμετοχές πρέπει να αποτελούνται από δύο μέρη:
  • ένα σύντομο μήνυμα
  • ένα έργο τέχνης υπό τη μορφή μίας αφίσας ή μίας πολυμεσικής παρουσίασης
Οι εθνικοί νικητές και επιλαχόντες κάθε χώρας θα προσκληθούν με τους εκπαιδευτικούς τους για μία διήμερη διαμονή στις Βρυξέλλες. Αυτή η επίσκεψη θα συμπεριλαμβάνει και μία τελετή απονομής βραβείων όπου οι μαθητές θα βραβευθούν ως εθνικοί νικητές.
Το γενικό βραβείο θα είναι ένα ταξίδι στην Αφρική το οποίο θα οργανωθεί για τους νικητές και τους εκπαιδευτικούς τους.
Ο διαγωνισμός "Βραβείο Νεότητας για την Ανάπτυξη - Έμφαση στην Αφρική" είναι ανοικτός για μαθητές Ενιαίων Λυκείων και ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ με προθεσμία 06/01/07.
Περισσότερες πληροφορίες
 

Ευρωπαϊκός σχολικός διαγωνισμός: 50 Χρόνια μαζί στη Διαφορετικότητα

Το δίκτυο «European Schoolnet» και το Μουσείο της Ευρώπης καλούν ομάδες μαθητών και σπουδαστών ηλικίας 14 έως 20 ετών να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό, να γνωρίσουν την ομαδική εργασία και να εκφράσουν ιδέες και σκέψεις για τα επόμενα 50 χρόνια της ΕΕ, ανατρέχοντας παράλληλα στα όσα έχουμε επιτύχει από το 1957 μέχρι σήμερα!
Ο διαγωνισμός έχει στόχο να προβάλει και να στηρίξει τη διδασκαλία της ευρωπαϊκής ιδέας στα σχολεία, φέτος που η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει την 50ή της επέτειο.
 
Οι ομάδες μαθητών ενθαρρύνονται να υποβάλουν το έργο τους το οποίο θα έχει προκύψει από ομαδική δραστηριότητα της τάξης τους, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών τους (με βάση θέματα που διδάσκονται). Κάθε ομάδα μαθητών πρέπει να συντονίζεται από δύο εκπαιδευτικούς.
 
Το θέμα του διαγωνισμού είναι «50 χρόνια μαζί στην πολυμορφία» και οι συμμετέχοντες πρέπει να καταθέσουν ένα δοκίμιο και μία εικαστική σύνθεση.
 
Οι νικητές του διαγωνισμού θα κερδίσουν ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες, τον Μάρτιο 2008, όπου θα επισκεφτούν το Μουσείο της Ευρώπης.  Θα υπάρξουν 27 νικήτριες ομάδες, μία από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Κάθε νικήτρια ομάδα θα συνοδεύεται από δύο εκπαιδευτικούς.
Η διορία για την υποβολή συμμετοχών είναι η 31η  Δεκεμβρίου 2007.
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τον διαγωνισμό:
http://www.50years.eun.org/
 

Xperimania: διασκεδαστικά πειράματα και δραστηριότητες στα υλικά και τη χημεία

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί για τα υλικά γύρω σας; Η Xperimania σκοπεύει να βοηθήσει Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς και μαθητές να εξερευνήσουν τις ιδιότητες των υλικών και να κατανοήσουν κάποιες από τις διαδικασίες δημιουργίας υλικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως MP3 players, ρακέτες του τένις και αθλητικά παπούτσια!
 
Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου ηλικίας 10 έως 20 ετών προσκαλούνται να πάρουν μέρος σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων και έναν διαγωνισμό σχεδιασμένο για να ενισχύσει τη γνώση των μαθητών για την Πετροχημεία.
 
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.xperimania.net/ και βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και πόρους που απαιτούνται για να ξεκινήσετε.