��� eTwinning

2o Ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης eTwinningΙούλιος 2005

Μετά την πρώτη μας γνωριμία και μέσα από το κανάλι επικοινωνίας που ανοίξαμε, με χαρά σας ανακοινώνουμε τον πανελλήνιο διαγωνισμό για τα εθνικά βραβεία eTwinning 2004-2005!
Τα ελληνικά βραβεία θα αποτελέσουν τον προπομπό των ευρωπαϊκών βραβείων eTwinning και οι ελληνικές διακρίσεις, πέραν της εθνικής βράβευσής και αναγνώρισής τους, θα προκριθούν αυτομάτως στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Διαβάστε σχετικά στα «Νέα της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης».
Να σας υπενθυμίσουμε, ότι, αν επιθυμείτε να αναδείξετε τη συνεργασία σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
ktpk@ypepth.gr ή ktpl@ypepth.gr,
ή στείλτε μήνυμα στο: etwinning@sch.gr, περιγράφοντας συνοπτικά τη συνεργασία σας ή κάποια εκδήλωση σχετικά με το eTwinning που έλαβε στα πλαίσια της συνεργασίας σας.
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Εθνικά Βραβεία eTwinning για το έτος 2004-2005

Η Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τον πρώτο eTwinning διαγωνισμό! Οι κατηγορίες του διαγωνισμού, σε απόλυτη σύμπνοια με τα ευρωπαϊκά βραβεία eTwinning, είναι οι εξής τρεις:
  1. Βραβείο Σχολικής Συνεργασίας που ενσωματώθηκε στη διδακτέα ύλη: για την ενσωμάτωση της σχολικής συνεργασίας στο πρόγραμμα σπουδών.
  2. Βραβείο Παιδαγωγικής Καινοτομίας: για την ενίσχυση της παιδαγωγικής καινοτομίας στη διδασκαλία που βασίζεται στο eTwinning.
  3. Βραβείο «Ψηφιακές πηγές»: για την ανάπτυξη και τη χρήση των ποιοτικών ψηφιακών πηγών στη διδασκαλία.

Ο διαγωνισμός είναι δύο επιπέδων, για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό πρέπει να έχετε μια εγγεγραμμένη συνεργασία με άλλο ευρωπαϊκό σχολείο και, στα πλαίσια αυτής, να έχετε υλοποιήσει κάποιο έργο.

Οι νικητήριες συνεργασίες σε εθνικό επίπεδο Θα προκριθούν αυτόματα στα ευρωπαϊκά βραβεία eTwinning.
Λήξη προθεσμίας υποβολής συμμετοχών είναι η 15η Σεπτεμβρίου 2005.
 
Πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό καθώς και τον τρόπο υποβολής συμμετοχής.
 

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Γυμνάσιο Kαβασίλων, Βέροια - Gymnasium of Ceska Lila, Τσεχία: Μία πολυεπίπεδη συνεργασία!

 
To Γυμνάσιο Kαβασίλων από τη Βέροια και το Gymnasium of Ceska Lila από την Τσεχία αδελφοποιήθηκαν μέσω του eTwinning σε μια ενθουσιώδη πολυεπίπεδη συνεργασία τεσσάρων project:
  1. To πρώτο project έχει τίτλο «Δύο μυαλά δουλεύουν καλύτερα από ένα» και είναι μία συνεργασία των καθηγητριών αγγλικής των δύο σχολείων. Ο σκοπός ήταν η ανταλλαγή παιδαγωγικών εκπαιδευτικών ιδεών έτσι ώστε να γίνει το μάθημα των Αγγλικών πιο ελκυστικό.
  2. Το δεύτερο project έχει τον τίτλο «Ας διευθύνουμε, ας μην εξουσιάζουμε», των διευθυντών δύο σχολείων. Έχουν ανταλλάξει αρκετά emails σχετικά με το πώς να διοικούν ένα σχολείο, πως ο διευθυντής μπορεί να είναι και φίλος ταυτόχρονα με τους καθηγητές.
  3. Το τρίτο project έχει το τίτλο «Δεν πρέπει να ξεχνάμε». Συνεργάστηκαν οι καθηγητές ιστορίας με ομάδα μαθητών. Το θέμα αναφέρεται στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Οι μαθητές ετοίμασαν ερωτηματολόγιο για τη ζωή τότε και το μοίρασαν σχεδόν στο μισό σχολείο. Ήθελαν να πάρουν όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστες απαντήσεις για τη ζωή κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο από τους παππούδες τους.
  4. Το τέταρτο project σχεδιάστηκε από τις καθηγήτριες των αγγλικών για τους μαθητές, στα πλαίσια της γεωγραφίας. Άρχισαν με emails γνωριμίας, συνέχισαν με πασχαλινά έθιμα των δύο χωρών. Μετά ήρθε η ώρα ενός συναρπαστικού ταξιδιού σε Ελλάδα και Τσεχία. Με μεγάλη προθυμία τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της εργασίας, ανακαλύπτοντας τις δύο χώρες.
Διαβάστε περισσότερα…
 

2ο Τ.Ε.Ε. Ν. Σμύρνης - Ices Leon Hurez -La Louviere: «Πολιτισμός και Παραδόσεις της Πατρίδας μου»

 
Στις 30 Ιουνίου, σε μια ιδιαίτερα χαρούμενη εκδήλωση στο 2ο Τ.Ε.Ε. Ν. Σμύρνης, οι μαθητές του 2ου Κύκλου Πληροφορικής και Δικτύων Η/Υ, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της eTwinning συνεργασίας τους «Πολιτισμός και Παραδόσεις της Πατρίδας μου», με τους μαθητές του σχολείου Ices Leon Hurez της πόλης La Louviere του Βελγίου.
 
Η επικοινωνία μεταξύ των δύο σχολείων έγινε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε εβδομαδιαία βάση, για ανταλλαγή του υλικού που συγκέντρωναν οι μαθητές και στη συνέχεια μετέφραζαν και εμπλούτιζαν με φωτογραφίες, καθώς και οπτικοακουστικού υλικού. Επιπλέον, σε μηνιαία βάση πραγματοποιούνταν τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή καθηγητών και μαθητών. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι μαθητές δημιούργησαν πολυμεσικό CD με το υλικό που συγκεντρώθηκε και από τα δύο σχολεία, αφίσα, ενημερωτικό φυλλάδιο και δίγλωσσο δικτυακό τόπο.
Δείτε την εργασία των μαθητών: http://2tee-n-smyrn.att.sch.gr/index_twin.htm
 
Διαβάστε περισσότερα…
 

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ  

Κάρτα Προόδου: Διαθέσιμη τώρα!

 
Χρησιμοποιήστε την κάρτα προόδου για να παρακολουθείτε την πρόοδο των δραστηριοτήτων του eTwinning προγράμματος σας.
 
Η Κάρτα Προόδου είναι ένα εργαλείο που βοηθά τις συνεργασίες στην παρακολούθηση της προόδου των δραστηριοτήτων των eTwinning προγραμμάτων και διατίθεται από το desktop της κάθε συνεργασίας.
Οι κάρτες προόδου των συνεργασιών eTwinning θα βοηθήσουν την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης καθώς και τις αντίστοιχες εθνικές υπηρεσίες στην αξιολόγηση των συνεργασιών για τη βράβευση τους σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Επίσης οι Εθνικές Υπηρεσίες Υποστήριξης με βάση τις κάρτες προόδου μπορούν να αλληλεπιδρούν με τις συνεργασίες.
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος πρέπει να ανανεώνουν τακτικά την κάρτα προόδου με σύντομες και περιεκτικές σημειώσεις.