Βαρβαρίγος Εμμανουήλ - Επιστημονικός Διευθυντής

Εκπαίδευση:

Διδακτορικό, Massachusetts Institute of Technology (M.I.T., 1992)

 

Πτυχίο, Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός (Ε.Μ.Π.)

Τηλ: 2610 960360 
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 
Ιστοσελίδα: https://www.ece.ntua.gr/gr/staff/193 
Ο Εμμανουήλ (Μάνος) Βαρβαρίγος γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) το 1988 και έλαβε το δίπλωμά του από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών (πρώτος στην χρονιά του). Συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα Electrical Engineering & Computer Science του Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.- Cambridge, MA), όπου έλαβε το M.S. το 1990 και το Ph.D. το 1992.
Το 1992 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και προήχθη στην βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή (με tenure) στο ίδιο πανεπιστήμιο το 1997. Το 1998 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Delft (TU Delft) της Ολλανδίας. Έχει επίσης διατελέσει κατά το 1990 ερευνητής στα εργαστήρια της Bell Communications Research (Morristown, NJ) σε θέματα ασυρμάτων δικτύων.
Το 1999 εκλέχθηκε Καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου από το 2000 δημιούργησε και διευθύνει το Εργαστήριο Δικτύων Επικοινωνιών. Επί τετραετία ήταν Διευθυντής του Τομέα Υλικού και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών του τμήματος. Έχει τιμηθεί κατ’ επανάληψη με διεθνή βραβεία (π.χ. Vinton Hayes award, NSF award, κλπ) καθώς και με το πρώτο Πανελλήνιο Βραβείο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας το 1982. Έχει διατελέσει πρόεδρος ή μέλος στις οργανωτικές επιτροπές και τις επιτροπές προγράμματος πολλών διεθνών συνεδρίων του κλάδου του. Έχει εκτενέστατο δημοσιευμένο Επιστημονικό Έργο με πάνω από 230 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, βιβλία, και πρακτικά διεθνών συνεδρίων.
Από τον Απρίλιο 2003 μέχρι τον Ιούνιο 2011 ο κ. Βαρβαρίγος διατέλεσε Διευθυντής του Τομέα Δικτυακών Τεχνολογιών του Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ). Από τον Ιούνιο 2011 έως σήμερα είναι Επιστημονικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Δικτυακών Τεχνολογιών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Ο κ. Βαρβαρίγος ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος σε πολλά Διεθνή και Ελληνικά ερευνητικά προγράμματα. Έχει επίσης διευθύνει με επιτυχία πολλά αναπτυξιακά έργα με υψηλούς προϋπολογισμούς στον τομέα των δικτυακών επικοινωνιών και της πληροφορικής.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του κ. Βαρβαρίγου εστιάζονται στις περιοχές του σχεδιασμού πρωτοκόλλων για δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων, των ολικά οπτικών δικτύων, των αρχιτεκτονικών κόμβων μεταγωγής υψηλών ταχυτήτων, της παράλληλης και κατανεμημένης επεξεργασίας, των δικτύων διασύνδεσης, και των δικτυακών υπηρεσιών ειδικού σκοπού. Είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων και μέλος του ΤΕΕ.