Ολυμπιακή Δάδα

 
Έμπνευση
 

Tο έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 είναι ο Κότινος, το κυκλικό στεφάνι της ελιάς. Η ελιά είναι το πιο γνωστό σύμβολο της Ελλάδας. Ιερό δένδρο για τους λαούς της Μεσογείου, ιστορικό σύμβολο της Αθηναϊκής Πολιτείας, πολύτιμο δώρο της Ελληνικής φύσης, παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και ελευθερίας.

Ποιο άλλο σύμβολο θα μπορούσε να ταυτιστεί περισσότερο με την Ολυμπιακή Φλόγα; Και ποιο άλλο στοιχείο ταυτόχρονα, θα μπορούσε να έρθει τόσο κοντά στο σχήμα της και τη μορφή της;

Η Ολυμπιακή Δάδα ΑΘΗΝΑ 2004.  ATHOC.Ένα φύλλο ελιάς αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για το Ολυμπιακό σύμβολο που θα ταξιδέψει για πρώτη φορά και στις πέντε ηπείρους του πλανήτη μας, μεταφέροντας ένα μήνυμα ειρήνης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η Ολυμπιακή Δάδα ΑΘΗΝΑ 2004 μοιάζει με ένα φύλλο ελιάς.

Η φόρμα που της δόθηκε σχεδιάστηκε πάνω στις γραμμΗ Ολυμπιακή Δάδα ΑΘΗΝΑ 2004.  ATHOC.ές και το αρμονικό σχήμα ενός ελαιόφυλλου. Με βάρος 700 γρ. και ύψος 68 εκ., χωρίς ακμές, με ισχυρή δυναμική προς τα πάνω, το σχήμα της δάδας επελέγη ώστε να αναδειχθεί η Φλόγα, που αποτελεί το κύριο και διαχρονικό έμβλημα των Αγώνων.

The ATHENS 2004 Olympic Torch.  ATHOCΟ εργονομικός της σχεδιασμός, με την ανάδειξη της καμπυλότητας ως βασικό σχήμα, καθιστά τη δάδα συνέχεια της ίδιας της φλόγας στην ελεύθερη κίνησή της. Έτσι, η Ολυμπιακή Φλόγα δεν βρίσκεται απλώς σε αρμονία με τη δάδα, αλλά γίνεται συνέχεια του χεριού του λαμπαδηδρόμου που θα τη μεταφέρει, μαζί με τις αξίες των Αγώνων του 2004, στις τέσσερις άκρες του κόσμου.

Η μορφή και τα υλικά της Ολυμπιακής Δάδας είναι λιτά, εμπνευσμένα από τη διπλή όψη και την υφή του ελαιόφυλλου. Μέταλλο και ξύλο στα φυσικά τους χρώματα, υλικά πρωτογενή, ανακυκλώσιμα και δουλεμένα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τη φιλοσοφία του Παν Μέτρον 'Aριστον.

Η Δάδα εκφράζει με τον πιο ξεχωριστό, ελληνικό τρόπο τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004: την Κληρονομιά, το Ανθρώπινο Μέτρο και τη Συμμετοχή στη μεγαλύτερη γιορτή της Ανθρωπότητας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέσω της Λαμπαδηδρομίας.

Πριν την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Ελλάδας, η Ολυμπιακή Δάδα  ταξίδέψε μαζί με τον Κότινο της ΑΘΗΝΑ 2004 και την Ιερή Φλόγα της Ολυμπίας σε όλο τον πλανήτη, μέχρι τις 13 Αυγούστου, και  φώτισει με τη δύναμή της το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και όλο τον κόσμο.