OlivetwigLH.gif (1673 bytes)

 

 Συνταγές με Ελαιόλαδο

 

OlivetLH.gif (1673 bytes)

bullet Κοτόπουλο με κριθαράκι
bullet Κοτόπουλο με μπάμιες
bullet Λαδοκούλουρα
bullet Αρνάκι φρικασέ
bullet Κολοκυθοκεφτέδες
bullet Κρέας κοκκινιστό με μακαρόνια
bullet Λουκουμάδες
bullet Μελιτζανοσαλάτα
bullet Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα και κολοκυθοανθούς
bullet Πορτοκαλόπιτα
bullet Σπανακόπιτα
bullet Σαγανάκι με φέτα και άνιθο
bullet Φασολάκια χλωρά
bullet Τζατζίκι
bullet Χωρίατικη Σαλάτα

 

 

Κοτόπουλο με κριθαράκι

 

 
1 κοτόπουλο μέτριο
2-3 φρέσκες ντομάτες
1 κούπα ελαιόλαδο
½ κούπας κρασί
αλάτι, πιπέρι
1 κρεμμύδι
1 κουταλιά πελτέ
1 σακουλάκι κριθαράκι
τυρί τριμμένο

 

 

 

Επιστροφή στις συνταγές

 

 

 

 

 

 

 

Κόβουμε το κοτόπουλο, το πλένουμε, το τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί . Βάζουμε μια κούπα νερό και το αφήνουμε να βράσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, το αλάτι και διαδοχικά από λίγο νερό για να ψηθεί , αν χρειάζεται.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε νερό, αν μας αρέσει πολύ κόκκινο διαλύουμε μέσα τον πελτέ . Αφού βράσει ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι, αλάτι, πιπέρι και ψήνουμε.
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε το κοτόπουλο με το κριθαράκι στο φούρνο.
Σερβίρουμε με τυρί τριμμένο

 


 

 

Κοτόπουλο με μπάμιες

 

 
1 μέτριο κοτόπουλο
1 κιλό μπάμιες
1 κρεμμύδι
1 κούπα ελαιόλαδο
2-3 φρέσκες ντομάτες (τριμμένες ή ψιλοκομμένες)
αλάτι πιπέρι
χυμός από 2 λεμόνια
½ κούπα κρασί

 

 

 

 

Επιστροφή στις συνταγές

 

 

 

 

 

 

Καθαρίζουμε τις μπάμιες τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και το πλένουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε με το 1/3 κούπας ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κοτόπουλο, αλάτι, και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε λίγο νερό και αφού πάρει μερικές βράσεις, ρίχνουμε την ντομάτα.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και τηγανίζουμε λίγο τις μπάμιες.
Όταν το κοτόπουλο θέλει λίγο χρόνο για να ψηθεί ρίχνουμε μέσα τις μπάμιες (προαιρετικά πατάτες) και πιπέρι
 

 

 

 

Λαδοκούλουρα

 

 
2 ποτήρια ελαιόλαδο
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλάκια σόδα
1 ποτηράκι κονιάκ
κανέλα, γαρύφαλλα
1 κιλό αλεύρι περίπου
 

 

 

 

 

Επιστροφή στις συνταγές

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, το κονιάκ, και τα κανελογαρύφαλλα. Διαλύουμε τη σόδα με το χυμό, ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και προσθέτουμε το αλεύρι.
Η ζύμη γίνεται μαλακή και δεν κολλάει στα χέρια.. Πλάθουμε τα κουλουράκια και ψήνουμε στους 250° C .


 

 

 

Αρνάκι φρικασέ

 

 
1 κιλό αρνί από μπούτι
1 κούπα ελαιόλαδο
3-4 μαρούλια μεγάλα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο άνηθο
2 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι
1 αυγό ή μια κουταλιά αλεύρι
 

 

Επιστροφή στις συνταγές

 

 

 

 

 

 

 

 

Κόβουμε το αρνί, το πλένουμε και το τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε μια κούπα νερό, αλάτι και ξανά νερό όταν χρειαστεί. Όταν το κρέας κοντεύει να ψηθεί ρίχνουμε τα μαρούλια, αφού πρώτα τα έχουμε πλύνει και τα έχουμε κόψει.
Όταν είναι ψημένα, χτυπάμε το αυγό και ρίχνουμε σιγά σιγά το λεμόνι και σάλτσα από το φαγητό.
Αν δε θέλουμε αυγό, τότε χτυπάμε το αλεύρι με το λεμόνι σιγά σιγά και σάλτσα από το φαγητό, ανακατεύουμε και βάζουμε πιπέρι.

 

 


 

 

 

 

 

Κολοκυθοκεφτέδες

 

 
1 κιλό κολοκύθια
2 κρεμμύδια
μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 αυγό
1 φλυτζάνα τυρί τριμένο
1 φλυτζάνα φέτα τριμένη (με τα χέρια)
1 ντομάτα
αλάτι πιπέρι
1 φλυτζάνα τριμένη φρυγανιά
Αλεύρι για τηγάνισμα

 

 

 

Επιστροφή στις συνταγές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πλένουμε τα κολοκύθια και τις ντομάτες, τα περνάμε στον τριφτη όπως επισης και το κρεμμύδι και τα αφήνουμε στο τρυπιτό για να στραγγίσουν (στα κολοκύθια ρίχνουμε μια κουταλιά αλάτι).
Όταν στραγγίσουν καλά, ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και πλάθουμε τους κεφτέδες. Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.



 

 

 

Κρέας κοκκινιστό με μακαρόνια

 

 
1 κιλό κρέας ( πρόβατο, αρνί ή μοσχάρι )
½ κούπας ελαιόλαδο
3 ντομάτες
1 κρεμμύδι
½ κούπας κρασί
αλάτι, πιπέρι
1 πακέτο μακαρόνια
τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα


 

Επιστροφή στις συνταγές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κόβουμε το κρέας το πλένουμε και το τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κρασί, αλατίζουμε και προσθέτουμε σταδιακά νερό για να ψήνεται.
Όταν κοντεύει ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και αφού πάρει μερικές βράσεις ρίχνουμε νερό και τα μακαρόνια. Όταν ψηθούν σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.
Αν θέλουμε βράζουμε ξεχωριστά τα μακαρόνια και γαρνίρουμε με το κρέας.
Παραλλαγή: αντί για μακαρόνια μπορούμε να βάλουμε πατάτες ή φασολάκια


 

 

 

 

Λουκουμάδες

 

 
1 φακελάκι μαγιά μπίρας
1 ποτήρι μεγάλο χλιαρό νερό
1 κουταλάκι αλάτι
600 γραμμ. Αλεύρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
τριμμένα καρύδια

Για το σιρόπι:

1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα μέλι
1 κούπα νερό
κανέλα
 



 

Επιστροφή στις συνταγές

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαλύουμε τη μαγιά και το αλάτι στο νερό, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Το αφήνουμε για μια ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει. Όταν ο χυλός έχει φουσκώσει και έχει κάνει φουσκάλες στην πάνω μεριά είναι έτοιμο. Παίρνουμε λίγο από το χυλό στη φούχτα μας, πιέζουμε και με ένα κουταλάκι που βουτάμε σε ένα ποτήρι με νερό, παίρνουμε το χυλό σε μπαλάκια και τα ρίχνουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και τους τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με το σιρόπι που έχουμε βράσει τα υλικά του για 4-5 λεπτά. Πασπαλίζουμε με την κανέλα και τα καρύδια.

 

 




 

 

 

 

Μελιτζανοσαλάτα

 

 
2-3 μελιτζάνες μεγάλες
1 κρεμμύδι
2 ντομάτες
μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

 

 


 

 

 

 

 

Επιστροφή στις συνταγές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε είτε στο φούρνο (σχάρα), είτε στα κάρβουνα. Όταν κρυώσουν λίγο αφαιρούμε όσα σπόρια μπορούμε και τις φλούδες.
Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια , ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
(Αν θέλουμε τα ζουλάμε με ένα πιρούνι ή τα περνάμε στον τρίφτη και η σαλάτα γίνεται σαν πολτός)

 

 

 

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα και κολοκυθοανθούς

 

 
2 κολοκυθάκια
2 πατάτες
2-3 ντομάτες
1-2 αγκινάρες
2 κρεμμύδια
μαϊντανό
δυόσμο
μισό κιλό ρύζι
αλάτι πιπέρι
1½ κούπα ελαιόλαδο'Mistato'
χυμό ενός λεμονιού
 



 

 

 

Επιστροφή στις συνταγές

 

 

 

 

Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματίζουμε. Καθαρίζουμε τους ανθούς και τους πλένουμε. Περνάμε από τον τριφτή τα κολοκύθια, τις πατάτες, τις ντομάτες, τα κρεμμύδια. Και τα βάζουμε όλα σε μια λεκάνη.
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε μέσα σε νερό όπου έχουμε στύψει μέσα ένα λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Τις περνάμε κι` αυτές από τον τρίφτη, κόβουμε το δυόσμο και τον μαϊντανό. Ρίχνουμε μέσα το ρύζι μια κούπα ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί.
Τυλίγουμε τα φύλλα με τη γέμιση, γεμίζουμε τους ανθούς τους και τα αραδιάζουμε σε μια κατσαρόλα , αφού πρώτα έχουμε βάλει μέσα το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Όταν τυλίξουμε όλα τα ντολμαδάκια και γεμίσουμε τους ανθούς περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και βάζουμε νερό ίσα που να κρυφτούν λίγο. Τοποθετούμε πάνω τους ένα πιάτο για να μην ανοίξουν όταν βράσουν, το οποίο πιάτο, το βγάζουμε μετά από δυο - τρεις βράσεις.


 

 




 

 

 

 

Πορτοκαλόπιτα

 

 
1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
1νεροπότηρο ζάχαρη
1 ποτηράκι κονιάκ
2 νεροπότηρα χυμό πορτοκαλιού
3½ νεροπότηροαλεύρι
1 μπέικιν μπάουτερ
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
ξύσμα δυο πορτοκαλιών
ξύσμα ενός λεμονιού
(κανέλα προαιρετικά)


 

 

 

Επιστροφή στις συνταγές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη, το κονιάκ, και το ξύσμα. Διαλύουμε το μπέικιν και τη σόδα στο χυμό και ρίχνουμε το διάλυμα στα υπόλοιπα υλικά και το αλεύρι. Λαδώνουμε ένα ταψί ή ένα πυρέξ το ρίχνουμε μέσα και ψήνουμε στους 180°C .


 


 

Σπανακόπιτα

 

 
1 κιλό σπανάκι
300 γραμμ. Φέτα
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1½ κούπα ελαιόλαδο
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
2 αυγά χτυπημένα
αλάτι, πιπέρι
500 γραμμ. Φύλλο σφολιάτας

 



 

 

 

 

 

Επιστροφή στις συνταγές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καθαρίζουμε το σπανάκι, το πλένουμε και το κόβουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη μια κούπα ελαιόλαδο, τα κρεμμυδάκια τον άνηθο και το μαϊντανό, τα τσιγαρίζουμε λίγο και ρίχνουμε το σπανάκι. Ψήνουμε λίγο, για περίπου δέκα λεπτά. Μετά ρίχνουμε τη φέτα (τριμμένη με το χέρι) τα χτυπημένα αυγά, αλάτι πιπέρι και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ένα ταψί απλώνουμε το ένα φύλο επάνω, το λαδώνουμε, ρίχνουμε το μείγμα, λαδώνουμε και το άλλο φύλλο και το βάζουμε από πάνω. Λαδώνουμε και κόβουμε την πίτα. Ψήνουμε στους 180? C για μια ώρα περίπου.

 

 

Σαγανάκι με φέτα και άνιθο

 

 
4-χοντρές φέτες, καλής ποιότητας φέτα
1-κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες  
2-μέτριες ώριμες ντομάτες, χωρίς φλούδα και σπόρους ¼- κούπας ελαιόλαδο
2-κουταλιές ψιλοκομμένο άνιθο
1-μέτρια κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε ψιλές λωριδίτσες

Αλάτι λίγη ρίγανη



 

Επιστροφή στις συνταγές
 

 

 

 

 

 

 

 


 

Σε τηγάνι ζεσταίνετε μια κουταλιά λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε την ντομάτα και σιγοβράζετε  10 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συχνά.
Κόβετε 4 κομμάτια αλουμινόχαρτο 25χ25cm και στρώνετε στο καθένα λίγη σάλτσα και ένα ανάλογα χοντρό κομμάτι τυρί φέτα.          Περιχύνετε λίγη ακόμα σάλτσα ντομάτας πασπαλίζετε με τον άνισο και ρίγανη και στρώνετε λωριδίστες από την κόκκινη πιπεριά
Κλείνετε τα αλουμινόχαρτα και τα ψήνετε στους 200°c 15 λεπτά περίπου.          Σερβίρετε το σαγανάκι ζεστό σε ζεστά πιατελάκια σαν ορεκτικό.

 

 

 

Φασολάκια χλωρά

 

 
  • 1½-κιλό φρέσκα φασολάκια

  • 2-μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

  • 4-μεγάλες πατάτες κομμένες χοντρές φέτες

  • 1-κουτάκι 440γρ-ντοματάκια, ψιλοκομμένα  

  • 1-κουτάλι πελτέ ντομάτας (προαιρετικός)

  • 4-σκελίδες σκόρδο, τριμμένο

  • ½-κούπα ελαιόλαδο, η και περισσότερο

  • ½-κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό

  • Αλάτι και φρέσκο-αλεσμένο πιπέρι

 

 

 

Επιστροφή στις συνταγές

 

 

 

 

 

 


 

  • Καθαρίζομε και πλένομε καλά τα φασολάκια.

  • Ζεσταίνομε το λάδι σε μια κατσαρόλα και ροδίζομε το κρεμμύδι, προσθέτομε κατόπιν τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις πατάτες, καθώς και λίγο νερό και αφήνομε τα φασολάκια να σιγοψηθούν για 20 λεπτά.

  • Προσθέτομε τις πατάτες κομμένες στα τέσσερα, η έξι ανάλογα με το μέγεθός τους.

  • Αν χρειαστεί, προσθέτομε λίγο ακόμα νερό και συνεχίζομε το βράσιμο του φαγητού μέχρι να βράσει και να μείνει μόνο με την σάλτσα της ντομάτας και του λαδιού. Σερβίρεται χλιαρό με τυρί φέτα, ως κύριο φαγητό, η με κρέας , κοτόπουλο η ψάρι.

  • Παραλλαγή: Με την ίδια συνταγή, μπορούμε να φτιάξομε αρακά λαδερό με μικρές παραλλαγές στα υλικά.

 

Τζατζίκι

 

 
  • 500γρ.στραγγισμένο γιαούρτη

  • 1-αγγούρι

  • 4-σκελίδες σκόρδο, λειωμένο στο γουδί, η πολύ ψιλοκομμένο

  • ¼-κούπας ελαιόλαδο

  • Αλάτι

  • 1-κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο (προαιρετικό)

  •  

  • Εξήγηση: Για το μέτρημα υλικών

  • Κουταλάκι= Κουταλάκι του γλυκού

  • Κουτάλι    = Κουτάλι της σούπας

  • Κούπα      = Κούπα του τσαγιού




Επιστροφή στις συνταγές

 

 

 

  • Πλένομε  σκουπίζουμε και καθαρίζομε το αγγούρι. Το κόβομε στο κόφτη του Πλένομε  σκουπίζουμε και καθαρίζομε το αγγούρι. Το κόβομε στο κόφτη του κρεμμυδιού και το βάζομε σε τρυπητό να στραγγίσει, αφού του ρίξουμε λίγο αλάτι.

  • Με το χέρι η με ξύλινη κουτάλα πιέζουμε το αγγούρι για να αποβάλλει τα υγρά του.

  • Μέσα σε γυάλινο μπολ όλα τα υλικά και τα ανακατεύομε πάντα με την ξύλινη κουτάλα, τόσο όσο χρειάζεται να ενωθούν όλα τα υλικά μαζί.

  • Σερβίρετε το τζατζίκι σαν ορεκτικό με διάφορα λαχανικά, η ζεστή πίτα του σουβλάκι η διάφορα κριτσίνια, η με ψωμί με κρούστα. (Crusty bread)

 

 

 

 

Χωρίατικη Σαλάτα

 

 
  • 4-μέτριες, ώριμες ντομάτες

  • 1-μέτριο κόκκινο κρεμμύδι σε κρίκους

  • 1-αγγούρι η περισσότερο κομμένο σε μισές φέτες

  • 1-πράσσινη πιπεριά κομμένη σε κομμάτια

  • 2-κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό, η άνηθο

  • 16-μεγάλες ελιές Καλαμών

  • 125γρ-φέτα κομμένη σε κύβους


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Επιστροφή στις συνταγές
  • Κόψτε τις ντομάτες φέτες. Σε μπολ(σαλατιέρα) ανακατώστε όλα τα υλικά και τα περιχύνετε με την σάλτσα σαλάτας και την σερβίρετε αμέσως.

  • Τυχόν καθυστέρηση η σαλάτα θα “νερουλιάσει”.  

  • Πασπαλίζετε την σαλάτα με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

     Σάλτσα σαλάτας:

  • Για ένα καλό λαδολέμονο η λαδόξιδο κάνετε το εξής:  Σε μια μικρή γυάλα βάζετε το λάδι το ξύδι η το λεμόνι, 1-2 σκελίδες σκόρδο, (στουμπισμένο) το αλάτι φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι ¼-κουταλάκι καλή ρίγανη και κουνάτε την γυάλα αρκετά μέχρι να αλλάξει το χρώμα της σάλτσας  και να πήξει λίγο.

  • Την χρησιμοποιείτε αναλόγως.

  • Την κρατάτε για αρκετές μέρες και εφ’ όσον αφαιρέσετε το σκόρδο, έπειτα από δύο μέρες. Μην την συντηρείτε στο ψυγείο, γιατί το λάδι θα πήξει.