Ημερίδες

Τηλεκπαιδεύσεις

Εκπαιδεύσεις ΙΤΕ

Δράση διαδικτυακών μαθημάτων (online lessons): «Παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ και των εργαλείων Web 2.0 για την υλοποίηση συνεργατικών δραστηριοτήτων σε έργα eTwinning και την ενσωμάτωσή τους στη διδασκαλία μαθημάτων»

 

Σχετικά αρχεία της Δράσης διαδικτυακών μαθημάτων http://seminars.etwinning.gr

 

Εκπαιδευτικά αντικείμενα - Απαιτήσεις

Τα σεμινάρια αυτά έχουν ως αντικείμενο την αξιοποίηση των ΤΠΕ στο eTwinning και στην διδασκαλία όλων των μαθημάτων. Τα λογισμικά που θα χρησιμοποιήσετε θα είναι κυρίως Web 2.0 εφαρμογές, που τρέχουν κατευθείαν από το διαδίκτυο (χωρίς να χρειάζονται εγκατάσταση), αλλά και ελεύθερα και ανοικτά λογισμικά, που θα τα «κατεβάζετε» από το διαδίκτυο δωρεάν. Θα χρειαστείτε μια γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο και φυσικά πρόσβαση σε υπολογιστή από προσωπικό σας χώρο. Όσον αφορά τις γνώσεις, αρκεί να γνωρίζετε τα βασικά στη χρήση του υπολογιστή, επεξεργαστή κειμένου, πλοήγηση στο διαδίκτυο, email. Για ό,τι άλλο χρειαστεί θα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες και βοήθεια από τον επιμορφωτή της e-τάξης σας. Κατά κύριο λόγο θα γνωρίσετε εργαλεία τα οποία «τρέχουν» στο Διαδίκτυο καθώς και την παιδαγωγική αξιοποίηση τους στο eTwinning και στην τάξη.

 

Διάρκεια

Κάθε κύκλος έχει διάρκεια 120 ωρών περίπου (6 μήνες) και ξεκινά από τον Οκτώβριο 2017 μέχρι τον Μάιο 2018. Υπολογίζουμε ότι χρειάζονται από 3 – 5 ώρες κάθε εβδομάδα για να δουν οι επιμορφούμενοι το υλικό και να υλοποιήσουν τις δραστηριότητες. Οι εκπαιδευόμενοι έχουν πρόσβαση στο υλικό των σεμιναρίων μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης του Moodle, ενώ υπάρχει υποστήριξη των συμμετεχόντων μέσω της κοινότητας που έχει δημιουργηθεί, με τη χρήση εργαλείων όπως forum, chat, email, τηλεδιάσκεψη.

 

Διαδικασία

Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί εξ' ολοκλήρου από απόσταση. Κάθε εβδομάδα (την Δευτέρα) θα αναρτάται στον ιστοχώρο του σεμιναρίου το εκπαιδευτικό υλικό της εβδομάδας, καθώς και κάποιες δραστηριότητες – ασκήσεις, τις οποίες οι επιμορφούμενοι θα καλούνται να υλοποιήσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσα σ’ ένα χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων. Όλη η διαδικασία θα υποστηρίζεται και θα ενισχύεται παράλληλα από την επικοινωνία των συμμετεχόντων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φόρουμ, αποστολή μηνυμάτων μέσω της πλατφόρμας του moodle, καθώς και της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης BigBlueButton (ΒΒΒ).

 

Μοντέλο Εκπαίδευσης

Τα διαδικτυακά μαθήματα πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση τεχνικών και μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και τα παρακολουθούν 4.000 εκπαιδευτικοί eTwinners από όλη την Ελλάδα. Για την υλοποίηση τους χρησιμοποιούνται:

  • Για την ασύγχρονη επικοινωνία η ηλεκτρονική πλατφόρμα Moodle, ένα ελεύθερο λογισμικό διαχείρισης εκπαιδευτικού περιεχομένου (Course Management System) που χρησιμοποιείται για την παραγωγή διαδικτυακών μαθημάτων. Η πλατφόρμα χρησιμοποιεί δικτυακές υποδομές του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου.
  • Για την σύγχρονη επικοινωνία η open-source πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης BigBlueButton, η οποία υποστηρίζει πολλαπλούς χρήστες με χρήση εικόνας και ήχου.

 

Οργάνωση

Τα διαδικτυακά μαθήματα έχουν ως αντικείμενο την παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ και των εργαλείων Web 2.0 για την υλοποίηση συνεργατικών δραστηριοτήτων σε έργα eTwinning και την ενσωμάτωσή τους στη διδασκαλία μαθημάτων και οργανώνονται σε 5 κύκλους για τους καθηγητές όλων των άλλων ειδικοτήτων. Τα εργαλεία και οι υπηρεσίες που παρουσιάζονται στα σεμινάρια είναι είτε ελεύθερο λογισμικό είτε διατίθενται δωρεάν.

Κάθε εκπαιδευτικός κύκλος έχει διάρκεια 120 ωρών (6 μήνες), ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2017 και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο 2018. Στα παραπάνω σεμινάρια συμμετέχουν 4.000 εκπαιδευτικοί και λειτουργούν συνολικά 200 e–τάξεις με αντίστοιχα 200 επιμορφωτές.

Οι εκπαιδευόμενοι έχουν πρόσβαση στο υλικό των σεμιναρίων μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης του Moodle, ενώ υπάρχει υποστήριξη των συμμετεχόντων μέσω της Κοινότητας της Πρακτικής των εκπαιδευτικών του eTwinning, που έχει δημιουργηθεί, με τη χρήση εργαλείων όπως forum, chat, email, τηλεδιάσκεψη.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι συμμετέχουν εθελοντικά. Η ομάδα υποστήριξης του σεμιναρίου συγγράφει, αναρτεί, διορθώνει και επικαιροποιεί το υλικό. Επίσης δημιουργεί και συντονίζει τις e–τάξεις και επιλύει προβλήματα των καταρτιζόμενων. Παράλληλα, η ομάδα εκπαιδευτών  - βαθμολογητών, αποτελείται από 200 άτομα, εμψυχώνοντας ταυτόχρονα τους συναδέλφους τους.

Κάθε εβδομάδα αναρτάται το υλικό μιας καινούργιας διδακτικής ενότητας και απαιτείται από τους συμμετέχοντες η υποβολή εργασιών σχετικών με την αντίστοιχη ενότητα. Η ύλη των διαδικτυακών μαθημάτων συνδιαμορφώνεται από όλη την κοινότητα μέσα από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων. Ως εκπαιδευτές συμμετέχουν και κάποιοι από τους παλαιότερους εκπαιδευόμενους.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε διαδικτυακού μαθήματος, η οποία συνίσταται στην επιτυχή υποβολή του 70% των εργασιών, ο κάθε εκπαιδευόμενος μπορεί να κατεβάσει και να εκτυπώσει τη βεβαίωση παρακολούθησής του από την πλατφόρμα τηλεεκπαίδευσης.

Το εκπαιδευτικό υλικό παραμένει μόνιμα διαθέσιμο για όλους τους εκπαιδευόμενους.

 

Οργανωτές

Η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning στην Ελλάδα σε συνεργασία με τους φορείς:

  • ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Κυκλάδων
  • Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
  • Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
  • Ελληνική Ένωση για την Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση
  • Εργαστήριο Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε, ΕΔΙΒΕΑ, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Εργαστήριο προηγμένων εφαρμογών κινητών συσκευών και εκπαιδευτικών εφαρμογών, ΑΕΤΜΑ, ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

 

 Επιστημονική Επιτροπή

  • Αναστασιάδης Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Βοσινάκης Σπύρος, Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου 
  • Παπαδάκης Σπύρος, Διευθυντής ΠΕΚ Πατρών
  • Παρασκευάς Μιχάλης, Επικ. Καθηγητής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Υπεύθυνος ΕΥΥ eTwinning
  • Ραβάνης Κωνσταντίνος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
  • Τζιμόπουλος Νίκος, Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ19, Υπεύθυνος ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Κυκλάδων
  • Τσινάκος Αύγουστος, Καθηγητής ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
  • Σάμψων Δημήτριος, Καθηγητής Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Curtin University (Αυστραλία)
  • Σγουροπούλου Κλειώ, Καθηγήτρια ΤΕΙ Αθήνας
  • Τσιάτσος Θρασύβουλος, Επικ. Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • Δημητρακοπούλου Αγγελική, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου 
  • Φεσσάκης Γιώργος Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιου Αιγαίου
  • Κόλλιας Βασίλειος, Επίκ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Βεβαίωση

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα δίνεται βεβαίωση συμμετοχής σε όσους επιμορφούμενους έχουν υλοποιήσει και έχουν υποβάλει επιτυχώς τουλάχιστον το 70% των ανατιθέμενων δραστηριοτήτων. Την βεβαίωση θα μπορείτε να την κατεβάσετε ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα.

 

 

 

Pin It

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.