��� eTwinning

29o Ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης eTwinningΑπρίλιος-Μάιος 2008

Αγαπητοί μας αναγνώστες,
επανερχόμαστε με θερμές ευχές και τη μηνιαία σας ενημέρωση: σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με την επιτυχή ολοκλήρωση του 1ου online σεμιναρίου eTwinning ηλεκτρονικής εκπαίδευσης με τίτλο «Τα διαθεματικά σχέδια εργασίας και η δράση eTwinning» καθώς και να επωφεληθείτε των νέων υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας Υποστήριξης eTwinning και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου για να δημιουργήσετε blogs (ιστολόγια) για τα eTwinning έργα σας και όχι μόνον!
Διαβάστε επιπλέον σχετικά με δύο ενδιαφέροντες διαγωνισμούς για τους μαθητές σας: Τον διαγωνισμό «Ξεμπλόγκαρε» και την «Άνοιξη της Ευρώπης 2008». Παρακινήστε τους μαθητές σας να λάβουν μέρος και να αποκομίσουν εμπειρίες και δώρα!
Σας ευχόμαστε χρόνια πολλά και καλή ανάγνωση.
  
Τα περιεχόμενα του ενημερωτικού μας δελτίου αυτόν τον μήνα είναι: 
 
Αν επιθυμείτε να αναδείξετε τη συνεργασία σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ηλεκτρονική δ/νση: etwinning@sch.gr
παρουσιάζοντας σύντομα τη συνεργασία σας – ώστε να την αναρτήσουμε στο http://etwinning.sch.gr και να την προωθήσουμε προς δημοσίευση στο www.etwinning.net.
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Ολοκλήρωση του 1ου online σεμιναρίου eTwinning

Το πρώτο online σεμινάριο eTwinning με τίτλο "Τα διαθεματικά σχέδια εργασίας και η δράση eTwinning" έλαβε χώρα από 25 Φεβρουαρίου έως 6 Απριλίου, στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης moodle που έχει δημιουργήσει η ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης.
Δημιουργοί και εκπαιδευτές του σεμιναρίου ήταν τρεις έμπειροι eTwinning πρεσβευτές: η κα Κομνηνού Ιωάννα, η κα Τεντζεράκη Μαρία και ο κος Καρακώστας Δημήτρης.
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου είναι:
–         1η εβδομάδα: Βασικές γνώσεις για το eTwinning και για τη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης.
–         2η και 3η εβδομάδα: Δημιουργία ενός eTwinning έργου με διαθεματική προσέγγιση.
–         4η εβδομάδα: Επικοινωνία και συνεργασία.
–         5η εβδομάδα: Εργαλεία και περιβάλλον μάθησης.
–         6η εβδομάδα: Καινοτομίες και σύγχρονες τάσεις στην Παιδαγωγική και Διδακτική.
Σύντομα θα διατεθούν συμπεράσματα και στατιστικά στοιχεία σχετικά με το online σεμινάριο.  
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 1ο online σεμιναρίου eTwinning
 
 

Πως δηλώνω τη λήξη του eTwinning έργου μου;

Από τη στιγμή που έχετε ολοκληρώσει το έργο σας, μπορείτε να το δηλώσετε μέσω του eTwinning Desktop.
Μεταβείτε στη σελίδα Προφίλ ->Διαχείριση των έργων μου. Στο έργο που θέλετε να χαρακτηρίσετε ως ολοκληρωμένο πατήστε τo εικονίδιο   "Λήξη του έργου".
Σας συνιστούμε πριν τον ορισμό ως ολοκληρωμένο,  να κάνετε και μια τελευταία καταχώρηση στην κάρτα προόδου και σε περίπτωση που δεν το έχετε κάνει ήδη, μπορείτε να κάνετε αίτηση για την ετικέτα ποιότητας.
Περισσότερες πληροφορίες 
 

ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ 

Blogs και eTwinning: Δημιουργήστε ένα blog για το eTwinning έργο σας!

Το blog (ιστολόγιο) είναι ένας προσωπικός χώρος στο διαδίκτυο, ένα ημερολόγιο και/ή ένας χώρος για σχολεία και για ομάδες ενδιαφέροντος όπου μπορούν να περιγράψουν τις δραστηριότητες και την πρόοδο ενός έργου. Οτιδήποτε, ξεκινώντας από ιδέες, ειδήσεις, συνδέσμους μέχρι εικόνες και βίντεο, μπορεί να δημοσιευθεί.
Η δημιουργία ενός blog είναι απλή, είναι ένας σπουδαίος τρόπος να επιδειχθεί η εργασία και επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και άλλους συμμετέχοντες που ενδιαφέρονται, να ανακοινώσουν στοιχεία και/ή να ανταλλάξουν σχόλια.
Η Κεντρική Υπηρεσία Στήριξης (ΚΥΣ) προσφέρει ένα blog στα εγγεγραμμένα στο eTwinning σχολεία. Αν ενδιαφέρεστε να δημιουργήσετε ένα blog για το έργο σας, απλά στείλτε ένα email στον Thomas Maier (thomas.maier (at) eun.org) και θα δημιουργηθεί ένας λογαριασμός για εσάς.
Διαβάστε περισσότερα
 

 

Παροχή υπηρεσίας δημιουργίας ιστολογίων στους Έλληνες εκπαιδευτικούς και μαθητές

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) παρέχει τη δυνατότητα σε σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές να αποκτήσουν και να συντηρήσουν εύκολα, γρήγορα και απλά ένα συνεργατικό εργαλείο δεύτερης γενιάς, το δικό τους Ιστολόγιο (blog). Αποκτήσετε το δικό σας Ιστολόγιο (blog),  μέσα σε διάστημα δευτερολέπτων!!! Απλώς συνδεθείτε με το όνομα χρήστη και τον κωδικό που διαθέτετε στο ΠΣΔ και αυτόματα θα έχετε στη διάθεση σας το προσωπικό σας Ιστολόγιο.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της Υπηρεσίας Ιστολογίων (http://blogs.sch.gr) του ΠΣΔ είναι:
 • Κάθε μέλος του ΠΣΔ μπορεί να αποκτήσει ένα προσωπικό ιστολόγιο.
 • Επιτρέπεται η ανάρτηση δημοσιεύσεων, άρθρων και σχολίων μόνο από τα πιστοποιημένα μέλη του ΠΣΔ.
 • Επιλογή αισθητικού θέματος - εμφάνισης από μία μεγάλη συλλογή 90 πλήρως εξελληνισμένων θεμάτων (themes).
 • Πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον διαχείρισης και συγγραφής άρθρων.
 • Εύκολη προσθήκη ενσωματωμένου (embedded) video.
 • Εύκολη προσθήκη χώρου συζητήσεων (forum) σε κάθε ιστολόγιο.
 • Στατιστικά επισκεψιμότητας για το προσωπικό ιστολόγιο κάθε μέλους.
 • Δυνατότητα συντακτών περισσότερων του ενός σε ένα ιστολόγιο π.χ. ιστολόγιο σχολείου ή τάξης.
 • Διαθέσιμος χώρος αρχείων ιστολόγιου 200ΜΒ.
Περισσότερες πληροφορίες:

Πανελλήνιος Διαδικτυακός Μαθητικός διαγωνισμός «Ξεμπλόγκαρε»

Ο διαγωνισμός «Ξεμπλόγκαρε» δημιουργήθηκε για να εμπνεύσει μαθητές από όλη την Ελλάδα να σκεφθούν, να φανταστούν, να περιγράψουν, να μοιραστούν ιδέες και να παρουσιάσουν το δικό τους «κόσμο», μέσα από το internet. Ο καθένας μόνος ή ομαδικά θα χτίσει ένα μοναδικό ιστολόγιο (blog) με πρωτοποριακό και συνάμα εκπαιδευτικό περιεχόμενο, μαθαίνοντας να ερευνά και να συνθέτει δημιουργικά με εργαλείο την τεχνολογία, διαγωνιζόμενος για συναρπαστικά έπαθλα.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.
Στόχοι του διαγωνισμού είναι:
 • η κινητοποίηση των μαθητών κάθε βαθμίδας ώστε να μάθουν να αξιοποιούν τα νέα μέσα, τα social media (εργαλεία Web 2.0)
 • η δημιουργία ελληνικού περιεχομένου, που να αφορά στην περιγραφή του σχολείου, της πόλης ή του κάθε χωριού των μαθητών, του περιβάλλοντος και της τοπικής ιστορίας, αλλά και ιδέες για το πώς οραματίζονται οι μαθητές την Ψηφιακή Ελλάδα, και
 • η αξιοποίηση ενός νέου καναλιού επικοινωνίας με τη νέα γενιά, μέσω του οποίου θα τεθούν προβληματισμού και θα ξεδιπλωθεί η δημιουργικότητά τους.
Τα 6 καλύτερα blogs (2 από μαθητές Δημοτικού, 2 από Γυμνασίου και 2 από Λυκείου), αφού αξιολογηθούν από Επιτροπή, θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση το Σεπτέµßριο στην Αθήνα με σημαντικά χρηματικά έπαθλα. Ο διαγωνισμός ξεκινά στις 11/02/2008 και τελειώνει στις 16/05/2008.
Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό: http://www.xeblogare.gr
 

Άνοιξη της Ευρώπης 2008

Για 6η συνεχόμενη χρονιά, η χώρα μας συμμετέχει στο πρόγραμμα “Άνοιξη της Ευρώπης”. Η Άνοιξη της Ευρώπης είναι μία ετήσια πρωτοβουλία που βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών και στοχεύει στο να ενθαρρύνει τους νέους να συζητήσουν και να ενημερωθούν για Ευρωπαϊκά θέματα. Το 2008 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου, γι’αυτό το θέμα που επιλέχθηκε για την Άνοιξη της Ευρώπης 2008 είναι "Γεφυρώνοντας τους Πολιτισμούς μέσω του Διαλόγου".
Η Άνοιξη της Ευρώπης θα διεξαχθεί από τον Μάρτιο έως τις 30 Ιουνίου 2008, δίνοντας ειδική έμφαση στην 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης. Θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις όπως διαγωνισμοί, εκθέσεις, συζητήσεις και chats μεταξύ μαθητών από διάφορες χώρες και πολιτικών ηγετών σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Σας προσκαλούμε λοιπόν να λάβετε μέρος μαζί με χιλιάδες άλλα ευρωπαϊκά σχολεία στην Άνοιξη της Ευρώπης 2008. Κάντε την εγγραφή του σχολείου σας στη διεύθυνση: http://www.springday2008.net/ww/en/pub/spring2008/misc/registration.cfm
Η εγγραφή του σχολείου δε σας δεσμεύει και η συμμετοχή στις δραστηριότητες είναι πολύ απλή. Έχει επίσης δημιουργηθεί ένα weblog για την υποστήριξη των Ελληνικών σχολείων της Άνοιξης στη διεύθυνση http://springday4europe.blogspot.com/
Μόλις εγγραφείτε θα λάβετε πληροφορίες για τις διαθέσιμες δραστηριότητες, διαγωνισμούς, chats κτλ.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από το www.etwinning.gr