Φτώχεια και κoινωνικός απoκλεισμός

European year logo

Η Ευρώπη είναι μια από τις πιο ακμάζουσες περιοχές στον κόσμο, ωστόσο η φτώχεια παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα καθώς επηρεάζει περίπου 76 εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, τι εννοούμε όταν μιλάμε για φτώχεια στην Ευρώπη; Μπορούμε άραγε να τη συγκρίνουμε με τη φτώχεια στην αφρικανική ήπειρο;Σωστό ή λάθος? Πείτε μας τη γνώμη σας!
Το πρόβλημα της φτώχειας στην Ευρώπη είναι...


...σχεδόν ανύπαρκτο κατά την προσωπική μου άποψη! Υπάρχουν παιδάκια που πεθαίνουν από ασιτία στην Αφρική, υπάρχουν μέρη που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές! Στην Ευρώπη όλοι έχουμε ίσες ευκαιρίες για δουλειά και κανείς δεν πεθαίνει από ασιτία, ας μην είμαστε αγνώμονες!

Σωστό Λάθος

Όταν μιλάμε για φτώχεια στην Ευρώπη σπανίως εννούμε τον υποσιτισμό ή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικά φαινόμενα.

Η φτώχεια είναι μια σχετική έννοια. "Φτωχοί" θεωρούνται εκείνοι οι άνθρωποι που είναι σε σαφώς χειρότερη κατάσταση από ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, εκείνοι που το επίπεδο ζωής τους είναι κατά πολύ κατώτερο από το επίπεδο ζωής που απολαμβάνουν οι περισσότεροι στην κοινωνία στην οποία ζουν.


Η αλληλεγγύη είναι μια από τις πρωταρχικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την έννοια ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να μπορούν να μοιράζονται τα οφέλη σε καιρούς όπου υπάρχει ακμή και αντίστοιχα να μοιράζονται τα βάρη στους δύσκολους καιρούς. Συνεπώς, οι Ευρωπαίοι πολίτες μοιράζονται την ευθύνη για την καταπολέμηση της φτώχειας και οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα με συλλογικές και ατομικές δράσεις [7].
Εικονίδιο ηΔραστηριότητας Ποια είναι η άποψή σας;
'Όλοι μας έχουμε ευθύνη για την αντιμετώπιση της φτώχειας και όλοι θα οφεληθούμε από το ξερίζωμά της' (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso) [6]

Εικονίδιο ηΔραστηριότητας Στόχοι του μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος είναι να σας βοηθήσει:

  • Να αντιληφθείτε τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του κοινωνικού αποκλεισμού και να τον διακρίνετε από τη φτώχεια.
  • Να γνωρίσετε τις πολιτικές που εφαρμόζει η ΕΕ και τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Να γνωρίσετε τα χαρακτηριστικά των ευάλωτων ομάδων.
  • Να αναπτύξετε κριτική κατανόηση των προβλημάτων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.