To Eυρωπαϊκό Έτος 2010

Το 2001 η ΕΕ επικύρωσε για πρώτη φορά ένα έγγραφο σχετικά με την πολιτική που εφαρμόζουν τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και αντίστοιχα την προώθηση του κοινωνικού συνυπολογισμού από μια ευρωπαϊκή σκοπιά [4].

Τέσσερις στόχοι βρίσκονται στον πυρήνα του Ευρωπαϊκού Έτους 2010 [3]:

  1. Αναγνώριση του θεμελιώδους δικαιώματος των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού να ζουν με αξιοπρέπεια και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία.
  2. Αίσθημα κοινής ευθύνης και συμμετοχή. Ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των πολιτικών και δράσεων που αφορούν σε θέματα κοινωνικής ένταξης, με έμφαση τόσο στη συλλογική όσο και στην ατομική ευθύνη για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και στη σημασία προώθησης και στήριξης εθελοντικών ενεργειών.
  3. Συνοχή. Προώθηση μιας συνεκτικότερης κοινωνίας μέσω της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης ως προς τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται για όλους μια κοινωνία στην οποία έχει εξαλειφθεί η φτώχεια, υποστηρίζεται η δίκαιη διανομή του πλούτου και κανείς δεν περιθωριοποιείται.
  4. Δέσμευση και συγκεκριμένη δράση. Επιβεβαίωση της σθεναρής πολιτικής δέσμευσης της ΕΕ και των κρατών μελών όσον αφορά την αποφασιστική συμβολή τους στην εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και προβολή της δέσμευσης αυτής και των συγκεκριμένων δράσεων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.
Εικονίδιο ηΔραστηριότητας Πρόσθετες Δραστηριότητες
  1. Περιηγηθείτε στο site της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
  2. Βρείτε ενδιαφέροντα links, άρθρα, φωτογραφίες και βίντεο σχετικά με το ευρωπαϊκό έτος.
  3. Δείτε πως μπορείτε να λάβετε ενεργό ρόλο στη μάχη για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
  4. Αν έχετε λογαριασμό Facebook, μπορείτε να γίνεται fan του γκρουπ για το Ευρωπαϊκό Έτος 2010.
  5. Υπογράψτε τη δέσμευση για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.


Τι μπορεί να λέει ο διαβολάκος στους οικονομικούς αναλυτές?

Η απόφαση να οριστεί το 2010 ως το Έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού λήφθηκε πριν την τρέχουσα οικονομική κρίση. Η κρίση αυτή έκανε χιλιάδες ανθρώπους φτωχούς λόγω της ανεργίας. Είναι επομένως λογικό να θεωρηθεί ότι είναι η καλύτερη συγκυρία για την ενημέρωση και ενεργοποίηση όλων των Ευρωπαίων για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού [5].

Στη γελοιογραφία αριστερά βλέπουμε τους οικονομικούς αναλυτές να κοιτάζουν απορημένοι τον οικονομικό δείκτη που έφτασε τόσο χαμηλά... στον Άδη! Τι μπορεί να τους λέει ο διαβολάκος; Πατήστε τον μεγενθυτικό φακό για να αποκαλύψετε τα λόγια!

Εικονίδιο ηΔραστηριότητας Δραστηριότητα
Διαβάστε την παρακάτω παράγραφο και συμπληρώστε τις λέξεις που λείπουν.
Τέσσερις στόχοι βρίσκονται στον πυρήνα του Ευρωπαϊκού Έτους 2010: (α) η του δικαιώματος των ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού να ζουν με αξιοπρέπεια, (β) η ενίσχυση των δράσεων που αφορούν θέματα κοινωνικής ένταξης, με έμφαση στη και στην ευθύνη για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, (γ) η προώθηση μιας κοινωνίας, (δ) η της των κρατών μελών όσον αφορά την αποφασιστική συμβολή τους στην εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.