ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning  #etwinconfgr, «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στα συνεργατικά σχολικά προγράμματα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Δικτυακός τόπος: http://www.etwinning.gr/conf2023,

11ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ, «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη» Δικτυακός τόπος:  https://e-diktyo.eu/

Σύρος, 20, 21, 22 Οκτωβρίου 2023 

 

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του «9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου eTwinning», που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη από 20 έως 22 Οκτωβρίου 2023, μαζί με το «11ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ».Το «9ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning» είχε θέμα την «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στα συνεργατικά σχολικά προγράμματα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Και στα δύο συνέδρια παρουσιάστηκαν 167 εισηγήσεις, 21 εργαστήρια, 7 κεντρικές ομιλίες και μία στρογγυλή τράπεζα με θέμα την «Καλλιέργεια της Εκπαιδευτικής Καινοτοµίας µέσα από Συνεργατικές Δράσεις» με 5 προσκεκλημένους ομιλητές στην οποία το ακροατήριο είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με προσκεκλημένους ομιλητές για την επίτευξη της Καινοτομίας στην Εκπαίδευση. Πραγματοποιήθηκαν συνεδρίες δια ζώσης, συνεδρίες από απόσταση και συνεδρίες υβριδικές.

Τα συνέδρια παρακολούθησαν  350 σύνεδροι δια ζώσης και συνολικά 4.500 διαδικτυακά. Στις ολομέλειες εξ αποστάσεως συνδέθηκαν ζωντανά 700 άτομα και καταγράφηκαν περισσότερες από 3.000 ασύγχρονες προβολές.

Τα συνέδρια υλοποιήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης και σε αίθουσες και εργαστήρια του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Σύρος) του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

Τα συνέδρια μεταδόθηκαν ζωντανά. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το μαγνητοσκοπημένο υλικό στο κανάλι https://www.youtube.com/@HelleniceTwinning :

  • Παρασκευή 20/10/2023

https://www.youtube.com/watch?v=skv6giLRPRo

  • Σάββατο 21/10/2023 eTwinning1

https://www.youtube.com/watch?v=LFmDVZhmzEA

  • Σάββατο 21/10/2023 eTwinning2

https://www.youtube.com/watch?v=FXYcJpnN8rk

  • Κυριακή 22/10/2023

https://www.youtube.com/watch?v=IGTn6EZqQrA

Αναλυτικότερα: 20-10-2023, 1η ημέρα

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε η υφυπουργός Παιδείας κα. Δόμνα Μιχαηλίδου και παρευρέθηκαν οι πρόεδροι του ΙΤΥΕ Διόφαντος, κ. Δημήτρης Σερπάνος και του ΙΕΠ, κ. Σπύρος Δουκάκης. Επίσης χαιρέτησε ο κ. Πολάτογλου Χαρίτων, Καθηγητής ΑΠΘ, Συν- συντονιστής της Οµάδας Εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ για το Ανοιχτό Hardware και την Ανοιχτή Σχεδίαση.

Ακολούθησε η παρουσίαση από τον κ. Μιχάλη Παρασκευά, καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντιπρόεδρο ΔΣ ΙΤΥΕ Διόφαντος, επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Υποστήριξης (Ε.Ο.Υ.) eTwinning με θέμα "eTwinning: Απολογισμός και σχέδια για το μέλλον".

Η κα. Ζαχαρούλα Σμυρναίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ παρουσίασε τα «Κέντρα Καινοτομίας: Από το παραδοσιακό μοντέλο διδασκαλίας στην νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Ο κ. Σπύρος Παπαδάκης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Πληροφορικής Αχαΐας, Μέλος ΣΕΠ Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, μίλησε για τον «Σχεδιασμό μάθησης και υποστήριξη διδασκαλίας με χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην Εκπαίδευση».

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Νίκου Τζιµόπουλου, εκπαιδευτικού, µέλους του Ε.Ο.Υ. eTwinning, σχετικά με τον «Σχεδιασµό του πιλοτικού on line σεµιναρίου “Αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υλοποίηση έργων eTwinning” και την καταγραφή της βελτίωσης των ψηφιακών ικανοτήτων των επιµορφωτών και επιµορφούµενων εκπαιδευτικών στα on line σεµινάρια eTwinning, µε το SELFIE for TEACHERS».

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Αναστασίου Μπάρµπα, Συντονιστή σχεδίων βασικής δράσης 2, Τοµέα σχολικής εκπαίδευσης του ΙΚΥ, «Ευκαιρίες Κινητικότητας και Συµπράξεων Συνεργασίας στο Πρόγραµµα Erasmus+ για τη Σχολική Εκπαίδευση».

Ο κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος, εκπαιδευτικός, µέλος του Ε.Ο.Υ. eTwinning, μίλησε για το περιοδικό «WELCOME: Το ψηφιακό Περιοδικό του eTwinning» και επίσης για το «Μάθε για το ΕΕΛΛΑΚ».

Τέλος, η κα. Χρύσα Καπράλου, Αναπλ. Υπεύθυνη του Ε.Ο.Υ. eTwinning και ο κ. Ανδρέας Γαλανός, μέλος Ε.Ο.Υ. της δράσης eTwinning, πραγματοποίησαν την κλήρωση για τις εβδομάδες eTwinning, που αφορούσε έργα με συνιδρυτή/τρια εταίρο από άλλη eTwinning χώρα και τα οποία σχετίζονται με το ετήσιο  θέμα «Καινοτομία και Εκπαίδευση». To βραβείο, δια ζώσης συμμετοχή σε σεμινάριο/συνέδριο, κέρδισε η κ. Μαρία Τσαπάρα με το έργο Rocking and Rolling: Outdoor Learning and Play_ #eTwinnovation που υλοποιεί στο 2ο Νηπιαγωγείο Περάματος.

Επισημαίνεται ότι:

  • Όλες οι επιστημονικές ανακοινώσεις θα περιληφθούν στα επίσημα πρακτικά του συνεδρίου, τα οποία θα εκδοθούν σε συλλογικό τόμο με ISBN που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου. Επιλεγμένες εισηγήσεις θα δημοσιευτούν σε ειδικό τεύχος στο ηλεκτρονικό περιοδικό https://mag.e-diktyo.eu/.
  • Όλοι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής, η οποία θα τους αποσταλεί στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που δήλωσαν κατά την εγγραφή τους στο συνέδριο.

Ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης της δράσης eTwinning στην Ελλάδα εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή του για την επιτυχία των εργασιών του Συνεδρίου και για το γεγονός ότι επανήλθε σε δια-ζώσης διεξαγωγή αλλά ταυτόχρονα προσέφερε και τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως παρακολούθησης.

Η ευρωπαϊκή δράση eTwinning έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο εκπαιδευτικών στην ιστορία της Εκπαίδευσης και στη χώρα μας έχει περισσότερα από 40.000 ενεργά μέλη. Το eTwinning αναπτύσσει και παρέχει στην Εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας μας σύγχρονες ψηφιακές εκπαιδευτικές υπηρεσίες, επιμόρφωση σε εκπαιδευτικά εργαλεία, σε πλατφόρμες υποστήριξης της μάθησης, σε εκπαιδευτική ρομποτική και STEM, ενώ στην παρούσα φάση προετοιμάζει εκπαιδευτικό υλικό για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση.

Η μεγαλύτερη όμως αξία είναι αυτή του ανθρώπινου δικτύου του eTwinning για τη βελτίωση της διδασκαλίας των εκπαιδευτικών και της Εκπαίδευσης γενικότερα, ενός  δικτύου που στηρίζεται στην εξειδικευμένη τεχνογνωσία και στην αρμονική συνεργασία θεσμικών φορέων όπως το Υπουργείο Παιδείας, το ΙΤΥΕ Διόφαντος, το ΙΕΠ, το ΙΚΥ, τα Πανεπιστήμια και άλλοι φορείς.

Η εκπαιδευτική κοινότητα του eTwinning έχει καταφέρει με τη δυναμική των μελών της να αποτελεί σημείο αναφοράς στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα και να αυξάνει διαρκώς τα μέλη της υποδεχόμενη στους κόλπους της διαρκώς νέα μέλη με όρεξη για καινοτόμες δράσεις και για ουσιαστική επικοινωνία τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης της δράσης eTwinning ευχαριστεί θερμά:

  • Τα στελέχη του ΙΤΥΕ – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ που συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση του συνεδρίου
  • Τα μέλη του Εθνικού Οργανισμού Υποστήριξης, που συνεργάστηκαν εξ αποστάσεως μεταξύ Πάτρας (ΙΤΥΕ), Σύρου και Ηρακλείου Κρήτης (Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο), για την τεχνική υποστήριξη του διαδικτυακού συνεδρίου
  • Τα μέλη του Εθνικού Οργανισμού Υποστήριξης και τους πρεσβευτές eTwinning, για την υποστήριξη των προεδρείων των συνεδριών
  • Το πρακτορείο Fastravel by Keramidas, για την υποστήριξη της διοργάνωσης του συνεδρίου
  • Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου για τη διάθεση των αιθουσών

  

 

 

 

 

 

Pin It

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.