Δράση διαδικτυακών μαθημάτων (online lessons)
Contact Seminars
Σεμινάρια Εξεύρεσης Συνεργατών
eTwinning PDW
Εργαστήρια Επαγγελματικής Ανάπτυξης
eTwinning events
Ενημερωτικές Ημερίδες Πρεσβευτών
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Από τον Οκτώβριο του 2005. αξιοποιώντας τη γνωριμία τους μέσα από το πρόγραμμα Comenius 1. τα σχολεία 1ο Ενιαίο Λύκειο Βριλησσίων και VI Liceum Ogólnoksztalcace im. Jana Długosza - Πολωνία. διεύρυναν τη συνεργασία τους με το πρόγραμμα eTwinning. Η συνεργασία γίνεται στην Αγγλική. ανάμεσα σε μαθητές της Α΄ και της Β’ τάξης των δύο σχολείων και βασίζεται στη κατασκευή και ανταλλαγή παιχνιδιών (επιτραπέζιων και ηλεκτρονικών) με ερωτήσεις που αφορούν στο σχολικό περιβάλλον. στην πόλη και στη χώρα κάθε σχολείου και εν συνεχεία στην ένωση των παιχνιδιών σε ένα κοινό ηλεκτρονικό παιχνίδι με τον τίτλο “The Twinning Game”.
Σκοπός της συνεργασίας είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να επικοινωνήσουν με συνομηλίκους τους από μια χώρα που ανήκει στα νέα μέλη της Ε. Ε. και χρησιμοποιώντας τις ΤΠΕ να προετοιμασθούν για τη επαγγελματική τους ζωή σε μια Ευρώπη χωρίς σύνορα.
 
Στόχοι για τους μαθητές
  • Να μάθουν να εργάζονται συνεργατικά και ομαδικά.
  • Να αναπτύξουν κριτική σκέψη. δημιουργικότητα. φαντασία.
  • Nα εκφράσουν τα ταλέντα τους.
  • Nα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη.
  • Να αναπτύξουν δεξιότητες στη χρήση των ΤΠΕ.
  • Να χρησιμοποιήσουν τη ξένη γλώσσα επικοινωνίας σε πραγματικές συνθήκες.
  • Να δημιουργήσουν νέες φιλίες.
  • Να αποδεχθούν το διαφορετικό.
Όπως μας ανέφεραν οι συντονιστές εκπαιδευτικοί Γιάννης Τσιλαφάκης. οικονομολόγος και Αλεξάνδρα Βέλτσου. καθηγήτρια αγγλικών:
 
Για την υλοποίηση του project αξιοποιήθηκαν ώρες εντός και εκτός του διδακτικού προγράμματος. Μέσω του eTwinning. στόχος μας ήταν να βελτιωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία ανταλλάσσοντας εμπειρίες και εφαρμόζοντας καινοτόμους μεθόδους διδακτικής και επικοινωνίας. Οι καθηγητές συντονίζαμε και εμψυχώναμε τις ομάδες και φροντίζαμε για τη δημιουργία καλού κλίματος. ώστε όλοι να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή.
Αξιοποιήσαμε τον εξοπλισμό του εργαστηρίου Πληροφορικής του σχολείου και χρησιμοποιήσαμε  διάφορα εργαλεία: email. web browsers. κοινή ιστοσελίδα και forum. ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και βιντεοκάμερα. λογισμικό για την επεξεργασία κειμένων. φωτογραφιών και του επιτραπέζιου παιχνιδιού. για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (Visual Basic). για τη βιντεοταινία. καθώς και scanner και εκτυπωτή.
Για να πετύχουμε τους στόχους μας χρησιμοποιήσαμε τη συστημική και διεπιστημονική προσέγγιση. Δημιουργήσαμε ομάδες για τα επιμέρους θέματα του προγράμματος. συλλέξαμε πληροφορίες από τη βιβλιοθήκη και το διαδίκτυο και κάναμε έρευνα πεδίου με βόλτα στα Βριλήσσια και την Αθήνα για να γνωρίσουμε και να φωτογραφίσουμε τις περιοχές που περιλαμβάνονται στα παιχνίδια. Συνδέσαμε τις δραστηριότητες με μαθήματα του σχολείου (Πληροφορική. Ιστορία. Οικονομία. Αγγλικά. Σχέδιο. Γεωγραφία). προσεγγίζοντας τη μάθηση μέσα από τη δημιουργία και τη διασκέδαση.
Ανταλλάξαμε email με κείμενα και φωτογραφίες και αρχίσαμε να επικοινωνούμε και στο forum που δημιούργησε το Πολωνικό σχολείο (www.alltogethernow.lap.pl). Τότε η επικοινωνία έγινε πολύ πιο ενδιαφέρουσα και όλοι ενθουσιαστήκαμε. γιατί η ανταλλαγή απόψεων. γνώσεων και πληροφοριών έγινε πιο πλατιά. Ο ενθουσιασμός αυξήθηκε  όταν μας δόθηκε η δυνατότητα να συναντηθούμε στη LAquila της Ιταλίας. Εκεί οι μαθητές των δύο σχολείων έπαιξαν και αντάλλαξαν τα παιχνίδια που είχαν δημιουργήσει. διαμόρφωσαν το κοινό ηλεκτρονικό παιχνίδι και διασκέδασαν. Παράλληλα. παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς της χώρας τους με τοπικές ενδυμασίες και συμμετείχαν σε κοινή θεατρική παράσταση. Η προσωπική επαφή με τους Πολωνούς μαθητές και καθηγητές έδωσε άλλη διάσταση και νόημα στην επικοινωνία από απόσταση που είχε προηγηθεί. Δημιουργήσαμε φιλίες και μεταφέραμε τις εμπειρίες μας στο σχολείο. Ενισχύθηκε η επιθυμία μας να συνεχίσουμε την επικοινωνία μέσω των νέων τεχνολογιών και να επεκτείνουμε τη συνεργασία με νέα θέματα.
 
Η ενεργής συμμετοχή των μαθητών κατά τη διαδικασία υλοποίησης των παιχνιδιών βοήθησε να επιλυθούν τα διάφορα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάσθηκαν. που και εμείς οι συντονιστές καθηγητές δεν είχαμε τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία. Μαθητές της Γ΄Λυκείου προσφέρθηκαν να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους και μερικοί ενθουσιασμένοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Το ίδιο συνέβη και με τους καθηγητές. αρκετοί από τους οποίους παρακινήθηκαν να συμμετέχουν.
 
Αυτό όμως που είναι αξιοσημείωτο είναι ο ενθουσιασμός και η ικανοποίηση όλων μας. όταν είδαμε ολοκληρωμένα τα παιχνίδια (επιτραπέζιο και ηλεκτρονικά). Τα παιδιά θέλησαν να τα δείξουν σε όλο το σχολείο.
 
Η συνεργασία με το Πολωνικό σχολείο συνεχίζεται ακόμη και νέες δραστηριότητες προγραμματίζονται. Παρόλο που έχουμε υλοποιήσει διάφορα προγράμματα. η Ευρωπαϊκή αυτή συνεργασία ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μας.
 
 
Pin It

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.