Ημερίδες

Τηλεκπαιδεύσεις

Εκπαιδεύσεις ΙΤΕ

«Αναφορά eTwinning δράσης για το STEM»

Για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning υλοποίησε τη δράση STEM. Τα επιλεγμένα σχολεία (βλ. σελίδα «Πίνακας επιλογής σχολείων για συμμετοχή στην eTwinning δράση για το STEM»)  λειτούργησαν προσανατολισμένα στη STEM μεθοδολογία για τους εκπαιδευτικούς κυρίως των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, των Μαθηματικών και της Πληροφορικής για την υλοποίηση ανάλογων σχεδίων eTwinning. Πατήστε Full screen για να διαβάσετε τη 10σέλιδη αναφορά του υπευθύνου της δράσης, όπως παρουσιάστηκε στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning (25/11/2018).


Ο σκοπός της δράσης είναι η εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Ρομποτική με τη συναρπαστική εκμάθηση της φυσικής, της τεχνολογίας, των μαθηματικών και της μηχανικής (STEM), πρακτικά χωρίς θεωρίες και περιττή ορολογία, και  μεθόδων ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης δεξιοτήτων εφευρετικότητας, αλγοριθμικών & προγραμματιστικών προτύπων και επίδειξης ομαδικού πνεύματος.

Τα ωφελούμενα σχολεία έλαβαν ανάλογο εξοπλισμό με σκοπό την αξιοποίησή του για τη δημιουργία ανάλογων projects, προσανατολισμένα στo STEM. Ο έλεγχος υλοποίησης της δράσης και ο συντονισμός καθόλη τη διάρκεια της έγινε από τον υπεύθυνο της δράσης STEM και μέλος της ΕΥΥ eTwinning Άρη Λούβρη. Λόγω των χρονικών περιορισμών (Δεκέμβριος 2017 – Ιούνιος 2018) παρατηρήθηκε σχετική αστοχία στην ανταπόκριση ορισμένων σχολικών μονάδων. Σε γενικές γραμμές πάντως η δράση κύλησε πολύ καλά. Ο ενθουσιασμός και ο ζήλος που επέδειξαν οι νηπιαγωγοί και δάσκαλοι στα projects ήταν ευχάριστη έκπληξη, δίχως να μειώνεται η εξίσου αξιόλογη προσπάθεια των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εν τούτοις, όσοι εκπαιδευτικοί δεν υλοποίησαν project σε κάποια από τα προαναφερθέντα σχολεία θα πρέπει να το πράξουν τη σχολική χρονιά 2018-2019. Επίσης, ορισμένοι εκπαιδευτικοί υπέβαλλαν αίτηση για εθνική ετικέτα ποιότητας.

Να σημειωθεί ότι οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί από το κάθε σχολείο είχαν υπογράψει υπεύθυνη δήλωση προς την ΕΥΥ eTwinning ότι δεσμεύονται για να εγγράψουν (ευρωπαϊκό) έργο eTwinning προσανατολισμένο στο STEM για την αξιοποίηση του εξοπλισμού, να ενημερώνουν την κάρτα έργου τακτικά και να υποβάλουν αίτηση για Εθνική Ετικέτα Ποιότητας με την ολοκλήρωση του έργου. Κατά συνέπεια η ΕΥΥ eTwinning επιφυλάσσοντας τα δικαιώματα του εξοπλισμού για διάστημα 1 έτους και κατόπιν μεταφέρεται στα σχολεία. Ο εξοπλισμός ο οποίος θα παραμείνει στα σχολεία και τη σχολική χρονιά 2018 - 2019 σύμφωνα με τα παραπάνω είναι: 30 BeeBot (Νηπιαγωγεία και ελάχιστα Δημοτικά), 30 WeDo (Δημοτικά) και 50 S4A (25 Γυμνάσια & 25 Λύκεια). 
Οι εκπαιδευτικοί δίχως eTwinning έργο, θα συμμετέχουν τη σχολική χρονιά 2018-2019 και θα πρέπει:
  • Να εγγράψουν ένα ευρωπαϊκό έργο eTwinning προσανατολισμένο στο STEM με αξιοποίηση του εξοπλισμού, τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας.
  • Να ενημερώνουν την κάρτα έργου σε δίμηνη βάση και
  • Να υποβάλουν αίτηση για Εθνική Ετικέτα Ποιότητας με την ολοκλήρωση του έργου.

Μπορείτε να κατεβάσετε την πλήρη αναφορά (αρχείο 16,6ΜΒ σε μορφή pdf) για τα 110 σχολεία STEM eTwinning.

Τελευταία αναθεώρηση σελίδας: 14/09/2018

Pin It

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.